Megjelent: 7 hónapja

3 módszer az iskolakezdési támogatás megvalósításához

Közeleg a tanévkezdés. De vajon hogyan tudják támogatni a munkáltatók a szülőket?

Bár jelentősen nőtt az iskolakezdési támogatás adóterhe 2019-re, mégis több munkáltató keresi a megoldást arra, miként segítse a szülőket idén szeptemberben. Ez a juttatás tavaly még egyes meghatározott juttatásként adózott, így a munkáltatónak összesen 40,71% közterhet kellett fizetnie utána. Amennyiben a munkavállaló és a gyermeke megfeleltek a jogszabályi feltételeknek, úgy 2018-ban összeghatár nélkül biztosíthatta ezt a munkáltató a kedvező adóterhek mellett.

2019-ben a személyi jövedelemadóról szóló törvény nem említi külön kedvezményes juttatási elemként az iskolakezdési támogatást, így ezt már jövedelemként adózva nyújthatja a munkáltató. Bár az adóteher növekedés csökkentette az iskolakezdési támogatás népszerűségét a cégek körében, mégis vannak, akik kifejezetten ilyen céllal nyújtanak plusz juttatásokat szeptemberre. Ráadásul támogatást adni a tanévkezdéshez 2019-ben nem csak jövedelemként adózva lehet - emlékeztet Fata László juttatási szakértő.

1. Plusz pénz kifizetés


Az egyik legelterjedtebb mód arra, hogy a munkáltatók támogassák a szülőket, a plusz pénz kifizetése az érintettek körének. Mivel ez az összeg jövedelemként adózik, ezért a munkáltató szabadon meghatározhatja, hogy milyen összegben és milyen célcsoportnak biztosítja ezt a kifizetést. Ha szeretné, támogathatja a nagyszülőket vagy éppen az egyetemi félévet kezdő hallgatók szüleit is.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért is adnak ilyen juttatást a cégek, ha jövedelemként adózik. Egyrészről a munkavállalók nagyra értékelik a munkabéren felül adott extra juttatásokat. Másrészt különösen értékes, ha egy támogatandó célhoz rendeli a munkáltató ezeket. Teljesen különböző hatást érhet el a juttató, ha a gyermekeseket támogatja vagy éppen egy tömegsport rendezvény nevezési díját fizeti ki az érintett munkavállalóknak.

2. Csekély értékű ajándék iskolakezdéshez

Egyes munkáltatók az évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig terjedő mértékben adható csekély értékű ajándék keretein belül valósítják meg az iskolakezdés támogatását. Ez a juttatás akár megfelelő utalvány formájában is kiadható.

Ha nem a munkavállaló, hanem a gyermeke kapja ezt, akkor minden gyermekre adható 38,35% közteherrel ez a maximum 14.900 Ft értékű juttatás. 3 gyermeknek például háromszor 14.900 Ft. Érdekesség, hogy ehhez sem kell figyelembe venni az iskolakezdési támogatás korábbi feltételrendszerét. Így az iskolások mellett például az óvodai nevelési évet kezdők ruházatára szóló utalvány is kedvezően adózhat.

3. Célzott szolgáltatás

A már felsorolt lehetőségek mellett a munkáltatónak érdemes megfontolnia az önsegélyező pénztárba nyújtott célzott szolgáltatás lehetőségét is. Ebben az esetben a munkáltató célzott szolgáltatásra fizet az önsegélyező pénztárakba, melyet a pénztártag munkavállalók aztán az iskolakezdéshez kapcsolódó bevásárlásokra használhatnak kedvező adózással.

Látható, hogy bár a korábban iskolakezdési támogatásként adott juttatás 2019-ben jövedelemként adózik, de az adótörvényben találhatunk néhány olyan kedvező adózású általánosabb lehetőséget, mellyel megvalósítható az iskolás gyermekkel rendelkező szülők támogatása.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter