Megjelent: 6 éve

4 tipp az állás visszautasítására

images

1. Mindenképpen hangsúlyozd, hogy értékeled a megkeresést

Először is fontos elmondanod, hogy örülsz a megkeresésnek, és értékeled azt, hogy a csapat időt szakított a megismerésedre az interjún. Mondd el, miért érzed megtiszteltetésnek azt, hogy a munka kapcsán rád gondoltak, de ne vidd túlzásba a lelkesedést, hiszen hamarosan rossz hírt kell közölnöd. Fontos megköszönnöd, hogy megelőlegezték számodra a bizalmat.


2. Röviden, de határozottan indokold meg, miért utasítod el az ajánlatotAz indokot azért érdemes elmondani, mert ezzel megtiszteled a munkaadót, és lehetőséget teremtesz arra, hogy később esetleg más projekttel kapcsolatban is megkeressen. Mondd el, hogy a személyiségtípusod és/vagy a karriercélod más, esetleg az életkörülményeid nem teszik lehetővé, hogy aláírd a szerződést.

Ezzel együtt ne légy túl őszinte: ne tégy említést a sötét pletykáról, amelyeket a cégről hallottál, ne áradozz az állásról, amelyet elfogadtál, és ne siránkozz arról, hogy egész héten azon agyaltál, mi volna a legjobb döntés. Röviden, tényszerűen mondd el, miért döntöttél úgy, ahogy.

Valamivel könnyebb helyzetben vagy, ha csak egy olyan megkeresést kell visszautasítanod, amit legfeljebb azért vállaltál volna el, hogy ne halj éhen: „Köszönöm a bizalmat, de jelenleg nem ez az állás, amiben a leghatékonyabban tudnék működni”. Természetesen az ilyen helyzetekben is légy diplomatikus, nem érdemes hidakat felégetni magad mögött.


3. Utalj arra, hogy remélhetőleg lesz még alkalmatok együtt dolgozniEgyes iparágakon meglehetősen szűk spektrumon mozog a lehetséges jelöltek száma, így mindenki találkozott szinte már mindenkivel a korábbi projektek kapcsán. Egy ilyen helyzetben különösen kellemetlen lehet visszautasítani egy ajánlatot: éppen ezért mindenképpen utalj rá, hogy a jövőben remélhetőleg dolgoztok még együtt valamilyen formában.

Ha ez nem tartozik a reális, legalábbis opcionális lehetőségek sorába, akkor utalj arra, hogy a jövő havi szakmai konferencián bizonyára összefuttok majd, és megihattok egy kávét, ha lesz rá idő. Más esetben kívánd a legjobbakat a jövőre nézve: ezzel az apró gesztussal érzékelteted, hogy haragról szó nincs az elutasítás mögött, egyszerűen csak más céljaid vannak jelenleg.


4. Komolyabb ajánlat esetén e-mailben köszönd meg a csapatnak a megkereséstMíg a telefonbeszélgetést egyetlen döntéshozóval folytattad, a levél az interjún részt vevő teljes csapatnak szólhat. Utalhatsz a telefonbeszélgetésre („ahogyan azt már XY úrnak telefonon is elmondtam”), a lényeg, hogy a levelet beszélgetés előzze meg.

Az udvarias megszólítást követően köszönd meg a lehetőséget, majd két egyszerű mondatban fejtsd ki, miért nem vállalod a munkát. Tényszerű és korrekt legyél, ne írj kisregényt, és ne eressz el rossz vicceket. A végén kívánd a legjobbakat a csapatnak, remélve, hogy lesz még alkalom közös munkára a jövőben.

A célod az, hogy ne égess fel minden hidat maga mögött, hiszen később testhezállóbb ajánlattal is megkereshetnek, most, hogy tudják, mi mindenre vagy képes.

men.hu
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
11 tipp a sikeres céges vitákért (1.)

Egy jó vita konstruktív, és előreviszi a feleket. Egy jó céges vitakultúra segíti a munkatársak közötti sikeres együttműködést és a... Teljes cikk

Így működjünk jobban online

A kapcsolattartás, a tárgyalások jelentős része átkerült az elektronikus térbe, amire sem pszichológiailag, sem pedig technikailag nem vagyunk... Teljes cikk

A korrektség a vezető aduásza - így építs bizalmat covid idején

Minél képzettebb és korosabb valaki, annál inkább vár vezetői tájékoztatást a munkahely stabilitásáról. A kommunikáció önmagában nem elég, a... Teljes cikk