Megjelent: 5 éve

51 családbarát munkahely biztosan van hazánkban - íme

Átadták az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által hatodik alkalommal meghirdetett Családbarát munkahely pályázat díjait kedden Budapesten. Az elismerést 51 szervezet, intézmény, illetve cég képviselője vehette át, köztük van a K&H is, amely többek között a szenior programjával vívta ki az elismerést.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az eseményen kiemelte, a kormányzat célja, hogy Magyarország biztonságos és családbarát ország legyen.Az államtitkár azt mondta, a biztonsághoz szükség van fizikai és anyagi biztonságra, a családbarát gondolkodás kialakítására és meghonosítására.

Úgy fogalmazott, néha "elcsépeltnek" tűnik a munka-család egyensúly kifejezés, pedig ezt nem is olyan egyszerű megvalósítani, mint gondolnánk. A családi élet mellett a munkahelyi élet is kiszámíthatatlan lehet egy kisgyerek vagy egy beteg, idős családtag mellett - mutatott rá.

Novák Katalin azt hangoztatta, a munkavállalás és a gyerekvállalás egymást erősítő tényező, stabil munkahely mellett könnyebb gyereket vállalni, a gyermek pedig pluszmotiváció lehet a munkavégzésben.

Az államtitkár felidézte az elmúlt évek családokat támogató intézkedéseit, így a gyed extra bevezetését, a három évig tartó gyes visszaállítását, a részmunkaidős foglalkoztatás lehetővé tételét, a munkahelyvédelmi akció elindítását, a bölcsődei rendszer átalakítását, valamint kiemelte az új bölcsődei formák - mini, családi és munkahelyi - 2017-es bevezetését és támogatását.

A díjazottakról azt mondta, ők felismerték, hogy motiváltabbak lesznek a munkavállalók, ha családbarát intézkedéseket tapasztalnak a munkahelyükön. A kormány is szeretne ezek kialakításában segíteni, ezért fejlesztési forrásokból különböző pályázatokkal is támogatják a családbarát munkahely kialakítását - jegyezte meg Novák Katalin.

Az elismerést 51 szervezet, intézmény, illetve cég képviselője vehette át. A nyertesek között van az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Bank, több önkormányzat - Budapest I. kerülete, Békés, Dunakeszi, Nyíregyháza, Pápa, Vác -, kórházak (Bajai Szent Rókus Kórház, Orosházi Kórház), kormányhivatalok, művelődési központok, rendőr-főkapitányságok, büntetés-végrehajtási intézmények, továbbá számos kis-, közép- és nagyvállalat.

A pályázatok elbírálása során egyszerre értékelték a munkahelyek már meglévő és tervezett családbarát intézkedéseit. A pályázati kiírás szerint a díjazottak az erkölcsi elismerés mellett legfeljebb kétmillió forintos támogatást is elnyerhettek. A díj kommunikációs értéket is képvisel, hiszen a cím egy évig tartó használati jogának elnyerése hozzájárul a nyertes vállalatok és szervezetek pozitív munkáltatói arculatának kialakításához.

Ismét Családbarát Munkahely elismerést kapott a K&H

A vállalat portálunknak eljuttatott sajtóanyagából kiderül, a Családbarát Munkahely 2016 díját kapta nagyvállalati kategóriában a K&H, elismerve ezzel a bank törekvéseit, amelyekkel a hazai családbarát vállalati kultúra erősítését segíti, és hozzájárul ahhoz, hogy a dolgozók teljes életet élhessenek. A bank az 55 évnél idősebb munkatársak számára tervezett kezdeményezés megvalósítására 200.000 forintos pályázati támogatást is kapott. Ezzel olyan képzéseket, tanácsadást, rugalmas munkavégzési formákat és fokozatos nyugdíjba vonulás lehetővé tevő program valósulhat meg, amely kifejezetten az adott korosztály igényeihez igazodik - áll a közleményben.

A díjat Végh József, a K&H HR igazgatóság vezetője vette át Novák Katalintól, aki köszöntőjében elmondta, hogy miközben sok olyan pályázat érkezett, amely a már ismert családbarát intézkedéseket tartalmazta - mint pl. nyári táboroztatás, vagy kismamákkal való kapcsolattartás -, idén igazi újdonságokkal is találkoztak a pályázati döntéshozók. Ilyen például az idősebb munkavállalók sajátos igényeihez kapcsolódó programok megvalósítása, amelyek szintén a családbarát munkahelyi kultúra részét kell, hogy képezzék a jövőben.

„Amikor családbarát intézkedésekről beszélünk, szinte kivétel nélkül a nők és a kisgyermekes szülők jutnak eszünkbe. Kétségtelenül ez a legérintettebb társadalmi réteg, és a K&H is számos programmal támogatja családos munkavállalóit. A mai demográfiai folyamatok mellett azonban, amikor egyre hosszabb és aktívabb életet élünk, és a nyugdíjkorhatár is fokozatosan emelkedik, a K&H Bank azt is fontosnak tartja, hogy az idősebb, nyugdíj előtt álló korosztály érdekeit is szem előtt tartsuk, hogy dolgozóink minél teljesebb életet élhessenek” - mondta el Végh József a díj átvételekor.

A tapasztalatok szerint a női munkavállalók 40 év munkaviszony elérése után szinte kivétel nélkül élnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével, mivel az idős szülők ápolása vagy a már felnőtt gyermekek családalapítása okán egyre nagyobb szükség van rájuk otthon. Ez azt jelenti, hogy legalább 6-8 év aktív és értékes munkaviszony esik ki. "E korosztály több szempontból is sajátos jellemzőkkel és igényekkel bír. A K&H Bank ezért egy olyan, Magyarországon egyedülálló programot kíván indítani, amely hozzájárul a nyugdíjas életre való felkészülésre, és lehetővé teszi a fokozatos nyugdíjba vonulást. Meggyőződésünk, hogy egy ilyen program kidolgozása és működtetése hozzájárulhat a munka-magánélet egyensúlyának megteremtéséhez, az egészséges és jól működő családok számának növekedéséhez, és áttételesen a születendő gyermekek számának növekedéséhez" - mondta el Végh József.

A Minisztérium által díjazott K&H szenior program keretében lehetőség lesz átkerülni teljes munkaidőből részmunkaidős foglalkoztatásba, illetve kevésbé stresszes munkakörbe. A rugalmas munkavégzés így lehetőséget teremthet a növekvő családi kötelezettségek ellátására, miközben az idősebb korosztályba tartozó munkatársak által birtokolt tudás és tapasztalat fokozatosan átadható lesz a fiatalabb generációk számára. A gyorsan fejlődő IT technológiák megismerésére és elsajátítására a Bank külön tréninget és életvezetéssel összefüggő előadásokat kíván szervezni az érintett korosztályba tartozó munkatársak számára -

Aa K&H eddigi családbarát törekvései elismerésének is szól a díj, hiszen a bank évek óta kiemelt figyelmet fordít a dolgozók gyermekvállalás utáni visszailleszkedésének támogatására is. 2013 júliusától egy 5 munkaállomásos gyermekbarát munkahelyi szoba is a gyermekes munkavállalók rendelkezésére áll, ahol a dolgozók úgy tudják végezni munkájukat, hogy gyermekük közben mellettük játszik a játszósarokban. A nyári hónapokban évente mintegy 300 munkatárs gyermekének nyári táboroztatását támogatjuk anyagilag is.

A bank folyamatosan támogatja a szociálisan rászoruló munkatársait, a cafeteriarendszer számos a családok számára fontos juttatást tartalmaz, rugalmas munkavégzési formák és a családbarát szabadságolási gyakorlat alkalmazását tartja szem előtt, miközben a gyermekek születése esetére járó apaszabadság mértékét a törvényben biztosított mértéknél magasabban határozta meg, Családbarát kiadványt jelentet meg, Családi napot rendez.

HR Portal/MTI
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter