Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

7 kockázat, amire adóbevalláskor érdemes figyelni

Sok százezren hagyják a határidő előtti utolsó napokra személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítését, melyben nagy segítség lehet az utóbbi idők legnagyobb adóhatósági vívmánya, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített bevallási tervezet. Sokak számára azonban a bevallási tervezet automatikus elfogadása inkább kockázatot, mint segítséget jelent. A PwC Magyarország ezért összegyűjtötte, mire érdemes figyelni az idei személyijövedelemadó-bevallások kapcsán.

Hét kockázat, amire érdemes figyelni:


  • Nehezen elérhető bevallási tervezet - A bevallási határidő letelte előtti utolsó hétben a NAV ügyfélszolgálatok leterheltek, így a bevallási tervezet papíralapon való begyűjtése „türelemjátékká” válhat - megoldást jelenthet ebben az esetben például a kormányablakoknál Ügyfélkaput nyitni, amelynek segítségével még május 22-én is könnyen elérhetjük a tervezetet.

  • A munkáltató is hibázhat - A bevallási tervezetet a NAV a március első hetéig beérkezett bevallások alapján készítette el. Ha valaki márciusban vagy azt követően kapott kifizetői igazolást a jövedelmeiről, akkor mindenképpen érdemes az abban szereplő adatokat összevetni a bevallási tervezettel.

  • Szükséges lehet a tervezet kiegészítése - Aki 2012 után szerzett ingatlant ad el, számoljon azzal, hogy a bevallását ki kell egészítenie ezekkel az adatokkal.

  • Ingatlan bérbeadásánál sokat számít a költségelszámolás - Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem kétféleképpen számolható ki: vagy tételes költségelszámolással, vagy a 10 százalékos költséghányad alkalmazásával. Szinte minden esetben a tételes költségelszámolás a kedvezőbb a magánszemélyek számára, de ez a lehetőség könnyen elveszhet a bevallási tervezet miatt, ugyanis év közben a tételes költségelszámolás alkalmazása nehézkes, hiszen annak használatához havonta költségnyilatkozatot kell(ene) adnunk az ingatlant bérbe vevő cégnek vagy egyéni vállalkozónak. Az ingatlant bérbeadó személyek számára a május 22-ei határidő kőbevésett; addig mindenképpen foglalkozniuk kell a bevallásukkal, különben az elszámolható költségeik jelentős részét elveszíthetik.

  • Május 22.: adófizetési határidő is - 2018. május 22-e nemcsak adóbevallási, hanem adófizetési határidő is. Bizonyos jövedelmek után eddig kell megfizetni az adót, így például a tartós befektetésből vagy önkéntes pénztári adóköteles kifizetésekből származó jövedelmek után is.

  • A civil szervezetek és egyházak a bevallási tervezet vesztesei - Akár milliós nagyságrendű lesz azoknak a száma, akik nem nyújtanak be adóbevallást, ez pedig a rendelkezők számának, és így a felajánlott 1+1 százalékos összeg csökkenését is eredményezheti. Ezért javasolt, hogy amennyiben valaki nem nyújt be adóbevallást, akkor is rendelkezzen az 1+1 százalékáról.

  • Őstermelőknek jóváhagyás szükséges - A bevallási tervezet az őstermelők, áfafizetésre kötelezett magánszemélyek esetében nem válik véglegessé, csak ha az adózó kifejezetten jóváhagyja azt. Ők tehát még az elkövetkező szűk egy hétben mindenképpen kötelesek pótolni a bevallásukat.Follow hrportal_hu on Twitter