szem 
Megjelent: 5 éve

9 tipp: így óvja szemét, ha irodában dolgozik!

Manapság egyre több időt töltünk valamilyen képernyő előtt, bámuljuk a monitort, az okostelefont, a digitális eszközeinket - és talán nem is tudjuk, hogy ezzel stresszhatásnak tesszük ki szemünket.

A tudomány számítógépes látás szindróma tünetei közé sorolja a képernyőhasználat hatására kialakuló szemfáradtságot, szemszárazságot, fejfájást, homályos látást, vörös szemeket, szemrángást, sőt gyakran a nyak-és vállfájdalmakat is. Hogyan lehet ezt megelőzni? Az alábbi néhány tipp ebben segít.

A jó megvilágítás kulcsfontosságú


Legyen az a belső világítás vagy az ablakon át érkező napfény, a túlzottan erős vagy gyenge fény gyakran szemfájdalmat, rossz közérzetet okoz. Ezért fontos, hogy az irodai világítás jól megtervezett legyen. Elengedhetetlen, hogy a világítás erőssége, színhőmérséklete ideális legyen. Direkt fényforrás helyett válasszunk szórt fényű lámpákat, míg a lámpa fényének színe fehér legyen. Ez az, ami a legjobban hasonlít napfény színére.

Minimalizálja a tükröződést!


A monitorról visszaverődő fény ugyancsak szemfáradtsághoz vezethet. Ezt elkerülendő a monitort úgy kell elhelyezni, hogy abban se az ablak, se a lámpa ne tükröződjön. Érdemes szemkímélő, vibrálásmentes, megfelelő felbontású, tükröződésmentes képernyőt választani, megfelelően beállítani (fényerő, kontraszt, kékfénycsökkentő funkció, betűméret, ...), ideális távolságra és magasságra helyezni. A hosszú dokumentumokat érdemes e-olvasóval végigolvasni.

Pihentesse a szemét!


A munkavédelmi előírások alapján a számítógép előtt végzett munka során pihenőt kell tartani, egészen pontosan óránként tíz percet. Ezt nemcsak a munkahelyen, de otthon is érdemes betartani. 

Tartós számítógép előtti munka esetén tartson szünetet

Pislogjon!


Vizsgálatok igazolják, hogy a digitális eszközök hatására 66 százalékkal kevesebbet pislogunk, márpedig pislogás - pontosabban a pislogás által biztosított könnyréteg - nélkül a szem kiszárad, könnyen irritálttá válhat. Munka közben különösen fontos, hogy tudatosítsuk ezt magunkban.

Tornáztassa szemeit!


Amennyiben huzamosabb ideig nézzük a képernyőt, illetve egy pontra fókuszálunk, szemünk elfárad, éppen ezért fontos, hogy rendszeresen tornáztassuk szemizmainkat: nézzünk ki gyakran az ablakon, vagyis fókuszáljunk távolra, de elsajátíthatjuk a szemtorna egyszerű, nem időigényes technikáit, amit aztán a munkahelyen is alkalmazhatunk. 

Végeztessen teljeskörű szemvizsgálatot!


Aki vigyázni szeretne látására, gondoljon a megelőzésre, és szánjon időt a teljeskörű kivizsgálásra, évente egyszer. Itt nemcsak a látásunk romlására, de az esetleges betegségekre is fény derülhet és informálódhatunk a látásunkat javító megoldásokról, beavatkozásokról, netán a lézeres szemműtét lehetőségéről is. Kevesen gondolnak bele, de a szemüveg és kontaktlencse viseléséhez képest a lézeres szemműtét ára akár 3-4 év alatt megtérülhet. 

Rendszeres szemvizsgálat javasolt a szemüveg felírása előtt, vagy akár a lézeres szemműtét lehetősége is felmerülhet

Szedjen “szemvédő” vitaminokat!


A-, C-, E-vitaminok, cink, szelén, béta-karotin, ásványi anyagok: se szeri se száma azoknak a vitaminoknak, amik a szem egészséges működését garantálják - és amiket az étkezéssel nem biztos, hogy bejuttatunk a szervezetbe. 

Igyon elegendő vizet!


A napi 2-2,5 liter víz a szervezet - ezen belül a szem - egészséges működésének alapja. Amennyiben nem hidratálunk megfelelően, a szervezet és a szem kiszárad. Könny nélkül a szem védtelenné válik, nagyobb lesz a fertőzésveszély, a szaruhártya gyulladásának esélye, ahogy a látás sem lesz tökéletes. Szemünk épsége érdekében is fontos, hogy elég vizet igyunk naponta. 

Nedvesítsük a szemet!


Az elégtelen minőségű levegő, illetve a gyógyszerek mellékhatásai ellen tenni nem mindig tudunk, azok gyakran szemszárazsággal járnak. A tünet enyhítése érdekében alkalmazzunk műkönnyet vagy nedvesítő szemgélt.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Letöltendő börtönt kapott a szerzői jogokat megsértő informatikus

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy illegális szerveren jogvédett tartalmakat terjesztő budapesti magasan képzett informatikus férfit. Teljes cikk

Életmentés miatt késett munkájából egy sofőr, majdnem kirúgták

A fiatal sofőrt a munkahelyén kereste fel a mentőszolgálat regionális igazgatója, és egy oklevéllel köszönte meg segítségét. Teljes cikk

Ezzel a találós kérdéssel teszteli a jelentkezőket Elon Musk az állásinterjúkon

Furcsa találós kérdést kell megválaszolniuk azoknak, akiknek Elon Musk is beül az állásinterjújára. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek