kapubanner for mobile
szem 
Megjelent: 8 éve

9 tipp: így óvja szemét, ha irodában dolgozik!

Manapság egyre több időt töltünk valamilyen képernyő előtt, bámuljuk a monitort, az okostelefont, a digitális eszközeinket - és talán nem is tudjuk, hogy ezzel stresszhatásnak tesszük ki szemünket.

A tudomány számítógépes látás szindróma tünetei közé sorolja a képernyőhasználat hatására kialakuló szemfáradtságot, szemszárazságot, fejfájást, homályos látást, vörös szemeket, szemrángást, sőt gyakran a nyak-és vállfájdalmakat is. Hogyan lehet ezt megelőzni? Az alábbi néhány tipp ebben segít.

A jó megvilágítás kulcsfontosságú


Legyen az a belső világítás vagy az ablakon át érkező napfény, a túlzottan erős vagy gyenge fény gyakran szemfájdalmat, rossz közérzetet okoz. Ezért fontos, hogy az irodai világítás jól megtervezett legyen. Elengedhetetlen, hogy a világítás erőssége, színhőmérséklete ideális legyen. Direkt fényforrás helyett válasszunk szórt fényű lámpákat, míg a lámpa fényének színe fehér legyen. Ez az, ami a legjobban hasonlít napfény színére.

Minimalizálja a tükröződést!


A monitorról visszaverődő fény ugyancsak szemfáradtsághoz vezethet. Ezt elkerülendő a monitort úgy kell elhelyezni, hogy abban se az ablak, se a lámpa ne tükröződjön. Érdemes szemkímélő, vibrálásmentes, megfelelő felbontású, tükröződésmentes képernyőt választani, megfelelően beállítani (fényerő, kontraszt, kékfénycsökkentő funkció, betűméret, ...), ideális távolságra és magasságra helyezni. A hosszú dokumentumokat érdemes e-olvasóval végigolvasni.

Pihentesse a szemét!


A munkavédelmi előírások alapján a számítógép előtt végzett munka során pihenőt kell tartani, egészen pontosan óránként tíz percet. Ezt nemcsak a munkahelyen, de otthon is érdemes betartani. 

Tartós számítógép előtti munka esetén tartson szünetet

Pislogjon!


Vizsgálatok igazolják, hogy a digitális eszközök hatására 66 százalékkal kevesebbet pislogunk, márpedig pislogás - pontosabban a pislogás által biztosított könnyréteg - nélkül a szem kiszárad, könnyen irritálttá válhat. Munka közben különösen fontos, hogy tudatosítsuk ezt magunkban.

Tornáztassa szemeit!


Amennyiben huzamosabb ideig nézzük a képernyőt, illetve egy pontra fókuszálunk, szemünk elfárad, éppen ezért fontos, hogy rendszeresen tornáztassuk szemizmainkat: nézzünk ki gyakran az ablakon, vagyis fókuszáljunk távolra, de elsajátíthatjuk a szemtorna egyszerű, nem időigényes technikáit, amit aztán a munkahelyen is alkalmazhatunk. 

Végeztessen teljeskörű szemvizsgálatot!


Aki vigyázni szeretne látására, gondoljon a megelőzésre, és szánjon időt a teljeskörű kivizsgálásra, évente egyszer. Itt nemcsak a látásunk romlására, de az esetleges betegségekre is fény derülhet és informálódhatunk a látásunkat javító megoldásokról, beavatkozásokról, netán a lézeres szemműtét lehetőségéről is. Kevesen gondolnak bele, de a szemüveg és kontaktlencse viseléséhez képest a lézeres szemműtét ára akár 3-4 év alatt megtérülhet. 

Rendszeres szemvizsgálat javasolt a szemüveg felírása előtt, vagy akár a lézeres szemműtét lehetősége is felmerülhet

Szedjen “szemvédő” vitaminokat!


A-, C-, E-vitaminok, cink, szelén, béta-karotin, ásványi anyagok: se szeri se száma azoknak a vitaminoknak, amik a szem egészséges működését garantálják - és amiket az étkezéssel nem biztos, hogy bejuttatunk a szervezetbe. 

Igyon elegendő vizet!


A napi 2-2,5 liter víz a szervezet - ezen belül a szem - egészséges működésének alapja. Amennyiben nem hidratálunk megfelelően, a szervezet és a szem kiszárad. Könny nélkül a szem védtelenné válik, nagyobb lesz a fertőzésveszély, a szaruhártya gyulladásának esélye, ahogy a látás sem lesz tökéletes. Szemünk épsége érdekében is fontos, hogy elég vizet igyunk naponta. 

Nedvesítsük a szemet!


Az elégtelen minőségű levegő, illetve a gyógyszerek mellékhatásai ellen tenni nem mindig tudunk, azok gyakran szemszárazsággal járnak. A tünet enyhítése érdekében alkalmazzunk műkönnyet vagy nedvesítő szemgélt.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki... Teljes cikk

Megkéseltek több amerikai vendégoktatót Kínában

Négy amerikai főiskolai oktató sérült meg egy késes támadásban az északkelet-kínai Csilin tartományban - közölte az amerikai média és amerikai... Teljes cikk

Minden tizedik brit dolgozó korábban hagyja abba a munkát a jóidő miatt

Vannak olyan dolgozók, akik a betegszabadságukat is kiveszik, hogy élvezzék a jóidőt. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek