szem 
Megjelent: 7 éve

9 tipp: így óvja szemét, ha irodában dolgozik!

Manapság egyre több időt töltünk valamilyen képernyő előtt, bámuljuk a monitort, az okostelefont, a digitális eszközeinket - és talán nem is tudjuk, hogy ezzel stresszhatásnak tesszük ki szemünket.

A tudomány számítógépes látás szindróma tünetei közé sorolja a képernyőhasználat hatására kialakuló szemfáradtságot, szemszárazságot, fejfájást, homályos látást, vörös szemeket, szemrángást, sőt gyakran a nyak-és vállfájdalmakat is. Hogyan lehet ezt megelőzni? Az alábbi néhány tipp ebben segít.

A jó megvilágítás kulcsfontosságú


Legyen az a belső világítás vagy az ablakon át érkező napfény, a túlzottan erős vagy gyenge fény gyakran szemfájdalmat, rossz közérzetet okoz. Ezért fontos, hogy az irodai világítás jól megtervezett legyen. Elengedhetetlen, hogy a világítás erőssége, színhőmérséklete ideális legyen. Direkt fényforrás helyett válasszunk szórt fényű lámpákat, míg a lámpa fényének színe fehér legyen. Ez az, ami a legjobban hasonlít napfény színére.

Minimalizálja a tükröződést!


A monitorról visszaverődő fény ugyancsak szemfáradtsághoz vezethet. Ezt elkerülendő a monitort úgy kell elhelyezni, hogy abban se az ablak, se a lámpa ne tükröződjön. Érdemes szemkímélő, vibrálásmentes, megfelelő felbontású, tükröződésmentes képernyőt választani, megfelelően beállítani (fényerő, kontraszt, kékfénycsökkentő funkció, betűméret, ...), ideális távolságra és magasságra helyezni. A hosszú dokumentumokat érdemes e-olvasóval végigolvasni.

Pihentesse a szemét!


A munkavédelmi előírások alapján a számítógép előtt végzett munka során pihenőt kell tartani, egészen pontosan óránként tíz percet. Ezt nemcsak a munkahelyen, de otthon is érdemes betartani. 

Tartós számítógép előtti munka esetén tartson szünetet

Pislogjon!


Vizsgálatok igazolják, hogy a digitális eszközök hatására 66 százalékkal kevesebbet pislogunk, márpedig pislogás - pontosabban a pislogás által biztosított könnyréteg - nélkül a szem kiszárad, könnyen irritálttá válhat. Munka közben különösen fontos, hogy tudatosítsuk ezt magunkban.

Tornáztassa szemeit!


Amennyiben huzamosabb ideig nézzük a képernyőt, illetve egy pontra fókuszálunk, szemünk elfárad, éppen ezért fontos, hogy rendszeresen tornáztassuk szemizmainkat: nézzünk ki gyakran az ablakon, vagyis fókuszáljunk távolra, de elsajátíthatjuk a szemtorna egyszerű, nem időigényes technikáit, amit aztán a munkahelyen is alkalmazhatunk. 

Végeztessen teljeskörű szemvizsgálatot!


Aki vigyázni szeretne látására, gondoljon a megelőzésre, és szánjon időt a teljeskörű kivizsgálásra, évente egyszer. Itt nemcsak a látásunk romlására, de az esetleges betegségekre is fény derülhet és informálódhatunk a látásunkat javító megoldásokról, beavatkozásokról, netán a lézeres szemműtét lehetőségéről is. Kevesen gondolnak bele, de a szemüveg és kontaktlencse viseléséhez képest a lézeres szemműtét ára akár 3-4 év alatt megtérülhet. 

Rendszeres szemvizsgálat javasolt a szemüveg felírása előtt, vagy akár a lézeres szemműtét lehetősége is felmerülhet

Szedjen “szemvédő” vitaminokat!


A-, C-, E-vitaminok, cink, szelén, béta-karotin, ásványi anyagok: se szeri se száma azoknak a vitaminoknak, amik a szem egészséges működését garantálják - és amiket az étkezéssel nem biztos, hogy bejuttatunk a szervezetbe. 

Igyon elegendő vizet!


A napi 2-2,5 liter víz a szervezet - ezen belül a szem - egészséges működésének alapja. Amennyiben nem hidratálunk megfelelően, a szervezet és a szem kiszárad. Könny nélkül a szem védtelenné válik, nagyobb lesz a fertőzésveszély, a szaruhártya gyulladásának esélye, ahogy a látás sem lesz tökéletes. Szemünk épsége érdekében is fontos, hogy elég vizet igyunk naponta. 

Nedvesítsük a szemet!


Az elégtelen minőségű levegő, illetve a gyógyszerek mellékhatásai ellen tenni nem mindig tudunk, azok gyakran szemszárazsággal járnak. A tünet enyhítése érdekében alkalmazzunk műkönnyet vagy nedvesítő szemgélt.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

Ajándékötletek nyugdíjba készülő kollégáknak

Ha egy olyan kollégánk vonul nyugdíjba, aki különösen kedves számunkra, természetes hogy szeretnénk őt meglepni valamivel. De mi lehet a megfelelő... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek