kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

A co-working új formája: Otthon, barátokkal

Bár a kávézók, co-working irodák és a könyvtárak remek helyek, egyre több távmunkás inkább a barátaival dolgozik együtt, otthon.

home office barátok bbc-

Amikor Lotte Elsa Goos gyermekkönyvíró úgy érzi, nincs ihlete, meghívja barátait egy kis otthoni közös munkára brooklyni nappalijába.

"Rájöttem, hogy ez a módszer hozzájárul, hogy sokkal jobban érezzem magam, és a hatékonyságomat is növeli" - mondja. "Igazi előrelépés az egyedül otthon végzett munkához képest."

Goos 2019-ben kezdte ezt a gyakorlatot, akkor még a nigériai Lagosban élt. Barátai, akik a lakásában éjszakáztak, másnap együtt dolgoztak a nappalijában. Fő munkatársai írótársak és más ismerősök, akiknek Goos szereti a kisugárzását - köztük például egy pszichológusét, aki egy civil szervezetet vezet.

A közös munkaülések ad-hoc jönnek létre, Goos akkor hívja át az embereket, amikor ő vagy a többiek úgy érzik, elakadtak a projektjeikben, vagy egyszerűen csak találkozni szeretnének.

A Gallup 2021-es, 9000 teljes munkaidőben dolgozó amerikai munkavállaló körében végzett felmérése szerint a hagyományos irodai munkavégzéssel szemben a távmunka legnagyobb előnyei közé tartozik a személyes és a munkahelyi kötelezettségek összeegyeztetésének rugalmassága (ezt a válaszadók 37%-a említette), a jobb közérzet (44%) és az ingázás megszűnése (52%).

Egyes munkavállalók azonban a hagyományos távmunka egyik fő hátrányaként elszigeteltségről is beszámoltak. Erre a problémára megoldás lehet a másokkal való közös munka. Az emberek gyakran kávézókban, könyvtárakban vagy co-working (cen)terekben gyűlnek össze. 

Ezek a helyszínek azonban nem rendelkeznek számos kulcsfontosságú előnnyel - véli a Hollandiában élő Eowyn Dean, aki a külső helyszínek helyett otthonába szervez munkaüléseket.

Látni, hogy barátai hogyan strukturálják a munkanapjaikat, hogyan motiválják önmagukat és hogyan zsonglőrködnek a feladatokkal, “igazi inspirációs forrást jelent" - mondja Eowyn Dean. "Minél több különböző típusú dolgot látsz kontextusba helyezve, annál többet gondolsz arra, hogy "ó, ezt talán én is be tudnám építeni abba, amit én csinálok”! 

Dean további előnyként említi a költségmegtakarítást is, például azt, hogy nem kell étkezésre költeni külső létesítményekben - írja a BBC.

Dean projektmenedzser és UX-dizájner, 2014-ben kezdett el otthoni co-workinggel foglalkozni, amikor az Egyesült Államokban, Dél-Karolinában élt. Dolgozott már együtt üzleti intelligenciával foglalkozó szakemberrel, start-up cég programozójával, de idősek otthonának munkatársával és egy jógaoktatóval is.

Dean nagyra értékeli a lehetőséget, hogy keresztezheti a barátai munkáját a sajátjával.

Szívesen tart például szünetet a kódolásban, hogy kipróbáljon egy-egy új jógapózt, vagy véleményt mondjon egy üzleti tervről. Rotterdamban az egyik közös munkamegbeszélés egy művésszel oda vezetett, hogy egy projektben besegített szinkronizálni, ami egészen új érdeklődési kört nyitott számára a szinkronszínészet iránt.

Goos szerint a barátai körében végzett munka egyértelműen növeli a teljesítményét. A Pomodoro technika néven ismert módszert alkalmazza, amelynek során a munkatársak 25 perces, koncentrált munkameneteket alakítanak ki, amelyeket azzal kezdenek, hogy elmondják egymásnak, mit terveznek elérni a következő intervallumban. "Van valami erő abban, hogy hangosan kimondod a vállalásaidat egy másik embernek. Arra késztet, hogy valóban tartsd is magad hozzájuk" - mondja.

Dean nagyra értékeli, hogy egész nap a munka, a pihenés és a társasági élet határán mozoghat.

Számára azonban a legfontosabb előny az, hogy a barátai életének egy másik fontos oldalát is láthatja. Az otthoni közös munka ugyanis lehetővé teszi, hogy a megszokott társasági eseményeken túl olyan területeket is együttműködjenek, ami fontos számukra az életben.

Fordította: Willin-Tóth Kornélia

Fotó: unsplash.com

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Home office munka

A home office az otthonról végezhető munkát jelenti. Lehetősége szélesebb körben a koronavírus-járvány idején terjedt el. A pandémia óta az ilyen... Teljes cikk

Egyre több vállalatnál döntenek a home office megszüntetése mellett

A home office a COVID előtt, jellemzően multinacionális vállalatnál dolgozók kiváltsága volt, a járvány alatt viszont irodai munkakörökben... Teljes cikk

Jön a 4 napos nyári munkahét a PwC-nél, de később le kell dolgozni

Egy újabb 4 napos munkahét projekt! A PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának 280 munkatársa hétfőtől csütörtökig fog dolgozni a három... Teljes cikk