Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

A felszínen kedvesek, de élvezik, ha másokat bánthatnak - a főnökök egy része pszichopata

A pszichopaták alapvetően nem rendelkeznek empátiával, lelkiismeret-furdalással, és nem tudnak mások felé szerető kedvességgel fordulni. Kutatók megállapították, hogy a profitorientált vállalati környezet vonzza az ilyen diszfunkcionális személyiségeket. Az is beszédes, hogy az átlagemberek között a pszichopaták aránya 1 százalék, a cégvezetők között 4.

Van hét pszichopata tulajdonság, amely sokszor felismerhető a gazdag és sikeres emberek személyiségében is:

- empátia hiánya: egy 2008-as tanulmány rámutat, hogy a kutatásban részt vevő gazdagok sokkal kevésbé voltak együttérzőek, mint kevésbé sikeres társaik.

- egoizmus: a Nobel-díjas közgazdász és pszichológus Daniel Kahneman 25 pénzügyi tanácsadó évekig tartó megfigyelése után jutott arra a következtetésre, hogy ezen emberek sikeréhez sokkal több köze volt hozzá a szerencsének, mint a képességeiknek. Ám az érintettek egyszerűen nem fogadták el ezt a magyarázatot.

- sármos a felszínen: számos vezetőről mondják, hogy nem feltétlenül a tudása vagy szakmai képességei juttatták pozícióba, hanem az, hogy egyszerűen jobban adta el magát.

- nincs lelkiismeret-furdalás: sokszor a vezetők is élvezik a hatalmukat: ha másokat manipulálhatnak, és ha durván megaláznak, bántanak, sértenek valakit, akkor gyakran magát az áldozatot hibáztatják, csak úgy, mint a pszichopaták.

- önzés: alapvetően az együttérzés és a nagylelkűség sokkal dominánsabb az alsóbb társadalmi osztályok között, mint az elitben.

- etikátlan viselkedés

Több tanulmány kimutatta, hogy a felső osztályba tartozók nagyobb valószínűséggel követik el az alábbiakat, mint a szegényebb osztályok tagjai:

- megszegi a törvényt vezetés közben
- etikátlan a döntéshozatalban
- hazudik tárgyalás közben
- csal, hogy növelje nyerési esélyeit
- támogatja is az etikátlan viselkedést a munkahelyen

- unalom: a pszichopaták a gyorsító sávban szeretnek élni. Sok vezető szintén adrenalinfüggő, ezért megy bele hajmeresztően kockázatos üzletekbe, ezért hajtja szét a beosztottait.

Hvg.hu
Follow hrportal_hu on Twitter