Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

A képzett munkaerőt meg kell fizetni

Csath Magdolna közgazdászprofesszor szerint előrelépni csak úgy lehet, ha nem a béreket versenyeztetjük, hanem a tudást - írja a Világgazdaság.

images

Csath Magdolna, aki a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak is tagja azt is elmondta a Világgazdaság Gazdasági Kilátások 2018 című konferencián, hogy van némi bizonytalanság is a 2020-ig tartó előrejelzésekben. A közgazdász szerint Kína például élen jár a digitalizációban és olcsó termelőből a tudás felé kezd haladni - írja a lap.

A konferencia minden résztvevője egyetértett azzal, hogy a képzett munkaerőt meg kell fizetni.

Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz elnöke szerint a fizetőképes kereslet növekszik hazánkban, de a technológiai fejlődés elengedhetetlen. Csath Magdolna szerint hazánkra még jellemző a szervezetlenség, termelékenységben és hatékonyságban kell fejlődnünk.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója arról beszélt, hogy a bérek növekszenek, de a vállalkozások ezt egyre nehezebben tudják kigazdálkodni. Balogh Levente szerint fontos, hogy az emberek jól keressenek, mert akkor tudnak költeni is, de viccnek tartja, hogy egy nettó 100 ezer forintos bér a munkáltatónak 250 ezer forintba kerül.

"Ha erős a konjunktúra, szakképzetlen munkaerőt veszünk fel, több a selejt, több a baleset és így tovább" - mondta Orbán Gábor.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter