Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 hónapja

A közlekedésben dolgozók kétszámjegyű emelést várnak

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) sajnálattal vette tudomásul, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán nem született kétszámjegyű megállapodás, sem a minimális bér, sem a garantált bérminimum emeléséről -írták közleményükben.

A KMSZ úgy érzékelte, hogy a munkaadói oldal álláspontja miatt -amely 5%-ban jelölte meg a számukra még elfogadható emelés mértékét- nem történt meg a várt kétszámjegyű bérminimum-emelés. Végül is két országos tömörülés -tartva a megállapodás hiányától- aláírta a megállapodást, és megbélyegzés lett az osztályrészük. A KMSZ hiteltelennek és álságosnak tartja azon szakszervezetek árulással való vádaskodását, amelyek ugyanúgy aláírták a 3 éves bérmegállapodás 2019. évre szóló 5%-os emelését - írják.

A szervezet szerint bizakodásra adhat okot, hogy az egyelőre gazdaságilag bizonytalan 2020-s évre is 8-8%-os bérminimum-emelésről született egyezség. De abban az évben már mindenképp kétszámjegyű emelést akarnak elérni. A Szövetség már a további bérfejlesztésre fókuszál, ezért fenntartja a Volán szakmában a kétszámjegyű bérfejlesztés igényét. A 2019. évre vonatkozó -a három éves bérmegállapodásból adódó - 5%-on túl, egy újabb két éves megállapodás keretében további 8-10%-os keresetfejlesztést tart szükségesnek erre az évre.

A KMSZ nehezményezi azt is, hogy az érdeklődésére a döntéshozói körökből semminemű válasz nem érkezik. Sajtóhírekből értesülnek arról, hogy a háttérben nagy létszámú munkabizottság tervezi a jelenlegi struktúra újbóli átszabását. A KMSZ sérelmesnek tartja hogy, ezekről az elképzelésekről egyáltalán nincs egyeztetés, sem a szakmai, sem a szociális partnerekkel.

Úgy a szakszervezeti, mint a munkáltató oldal a sajtóból értesül hivatalosnak kevésbé mondható átszervezési szándékokról. A KMSZ úgy véli, hogy az újabb átszervezési törekvések azt bizonyítják, hogy a Volán-társaságok összevonása nem bizonyult sikersztorinak. Egyébként már csak a munkaerő megtartása miatt is elengedhetetlennek tartja a munkaerőmegtartás okán a kétszámjegyű bérfejlesztést.


Follow hrportal_hu on Twitter