Megjelent: 5 éve

A Megmentő, a Kibíró és a Szenvedő - Ön is ezekbe a szerepcsapdákba esett?

A Megmentő

Miért jó Megmentőnek lenni?

Ki ne álmodott volna arról gyerekkorában, hogy ő a fehér lovon ülő hős, a jótündér, aki segít a bajbajutottakon. Hála, örömszerzés és szeretet az osztályrésze, és sokszor csodálat is, ha szembeszáll a veszéllyel.

Mit tesz a való életben a Megmentő?

Felajánlja, hogy kávét főz a félálomban lévőnek. Önként vállalja, hogy tovább bent marad pluszmunka esetén. Az ő vállán lehet bánatot kisírni, és erre mindig van ideje. Könnyen harcba száll, amikor mások vagy a csoport érdekeiről van szó. Gyakran ő a csapat szószólója, ha valami kínos dolgot kell megmondani a főnöknek.

Mikor szerepcsapda ez?

Akkor, ha nem tudja megállni, hogy ne mentsen meg másokat. Ha azonnal tartani kezd attól, megharagszanak rá vagy csalódnak benne. Ha azonnal bűntudata lesz, hogyha nem cselekszik a másikért. Azaz akkor, ha nem az egyik lehetséges döntés csak a segítés, hanem az egyetlen.
Mi löki tovább a következő szerepbe a Megmentőt?

A környezete számít a Megmentőre. Előbb-utóbb természetesnek veszi, hogy önként ajánlja fel a segítségét, képviseli az érdekeket, megold mindent. Néha még bosszantó is, milyen "minden lében kanál". Lassan elvárássá válik a helytállása.

A Kibíró

Miért érdemes Kibírónak lenni?

A nagyra tartás, a köszönet már eltűnt, mert megszokottá vált a segítés. Új források után kell nézni. Így alakul ki a kopár hegyeket megmászó, sivatagon étlen-szomjan is átvágó szívós vándor, a Kibíró.

Mit tesz pontosan a Kibíró?

Megmutatja, hogy minden feladatot határidőre el lehet végezni. Még úgy is, hogy mások helyett is dolgozik. Minden pillanatát gondosan megtervezi. Nem kér segítséget, méltányosabb feladatelosztást. Büszke saját erejére, teherbíró képességére. Az éjszaka gyakran köszönt rá a notebook vagy a tűzhely fölé görnyedve, de nem panaszkodik. Enyhe lesajnálással kezeli a sok gyenge és puhány embert, aki sokkal kevesebbtől is elfárad.

Miért szerepcsapda ez?

Azért, mert a Kibíró élete végtelen feladatok sorává válik. Lassan egyre magányosabb lesz, mert nem marad ideje és energiája a kapcsolatok fenntartására, oldott együttlétekre. Már nem gondolja át, tényleg ezt akarja-e. Megy, mert menni kell.

Mi löki tovább a következő szerepbe a Kibírót?

A környezet természetesnek veszi a nagy teherbírást, sőt új dolgokat is kér ettől a kitartó és erős embertől. Kényelmessé válik az élet, hiszen a Kibíró mellett másoknak több ideje marad kikapcsolódni, feltöltődni. Kezd idegesítő is lenni ez a munkamánia, és untató az elszürkülés.

A Szenvedő

Miért érdemes Szenvedőnek lenni?
Eltűnt az öröm, növekszik a magány. Ki ne szánná meg Hamupipőkét? Ki ne érezte volna, hogy nem igazságos, hogy minden munkát elvégez mások helyett, míg azok pihennek, mulatnak?

Mit tesz pontosan a Szenvedő?

Egyre többet panaszkodik. Nyúzott, fáradt, és azt akarja, hogy ezt észrevegyék. Látványos sóhajok kíséretében üríti ki a szemetest. Egyre több szemrehányást tesz olyan dolgok elvégzéséért, amit - a környezete szerint - önként csinált meg. Dühösen rászól másokra, ha nevetés, zsivaj van körülötte.

Miért szerepcsapda ez?

Azért, mert a szenvedő bűntudatot és ingerültséget kelt másokban. Nem tudja jól érezni magát, de már nem viseli, hogy mások jókedvűek, felszabadultak legyenek. Úgy érzi, tartoznak neki az odafigyeléssel és törődéssel azok, akikért ennyi mindent megtett. Nincs tanult útja, hogyan tegyen önmagáért, így másokra akar hatni, tőlük várja, hogy tegyenek érte.

Egy Megmentőre vár.

Érdemes cselekedni azért, hogy ezek a szerepek átalakuljanak. És lehet is rajta változtatni. Sokat.

Dr. Marik Ágnes, pszichiáter, coach
www.selfmapping.com
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gyászkommunikáció a szervezetekben

Mindenszentekkor aktulitása van minden elmúlással, veszteséggel és gyásszal foglalkozó témának, mellyel sokféle szerepben találkozhatunk az élet... Teljes cikk

10 irritáló embertípus az irodában

A munkahelyen a legkülönfélébb módon bosszanthatnak minket a kollégáink - és te magadra ismersz? Az Eureka Games blog gyűjtése a HR Blogon. Teljes cikk

Hogyan (ne) tálaljuk a visszajelzést?

Hamburger, naked burger avagy milyen menüvel kritizáljuk a másikat? Teszi fel a kissé szokatlan kérdést az Eureka Games blogja. Érdemes a "menüt" végigenni. Teljes cikk