Megjelent: 4 hónapja

A munkamánia számos egészségügyi problémát okozhat - Kik a legveszélyeztetettebbek?

Hazánkban a dolgozók 7-8 százaléka lehet munkafüggő, ami olyan betegségek megjelenéséhez is vezethet, mint az emésztési problémák vagy a diabétesz - derül ki egy kutatásból.

A 444.hu Kun Bernadette pszichológussal, az ELTE PPK egyetemi docensével készített interjút, aki tavaly megjelent kötetében foglalkozott a munkafüggőség jelenségével. Mint elmondta, a munkafüggőség nem egy diagnosztikus kategória, nincs ott a mentális betegségek között a WHO által kiadott nemzetközi kódrendszerben, a BNO-ban, miközben a kiégés már bekerült egészségi állapotot rontó tényezőként. A szakértő elárulta: a munkafüggőség fogalma már több mint 50 éves, de csak az ezredfordulót követően kezdtek el jobban odafigyelni rá.

A munkafüggőség lényege, hogy nem a pénzért, hanem belső kényszerek miatt történik, és káros mind az egyén, mind környezete és családja szempontjából. Kun Bernadette  úgy tekint a jelenségre, mint addikciókra, melyek eleinte látszólag szintén sok pozitívat adnak az embernek, aztán egy bizonyos szint után elkezdik rombolni az életét. Mint elmondta, a munkafüggőségnek lehetnek pozitív hozadékai, például magasabb fizetés vagy munkhahelyi elismerés, de közben egészségügyi problémái alakulhatnak ki, megjelenhet a mindennapjaiban a szerhasználat, kiégés vagy depressziós tünetek jelentkezhetnek az illetőnél. Ezen kívül a munka-magánélet egyensúlya is felborulhat, ami a családi kapcsolatok megromlásához vezethet. 

Egy 2015-ös és 2019-es kutatás szerint a magyar dolgozók 7-8 százaléka lehet munkafüggő. Norvégiában hasonló szám jött ki hasonló módszertannal, Dél-Koreában pedig 39 százalékos eredményt mutattak ki.  A szakértő elmondta: a szellemi munkát, illetve a számítógépes-irodai munkát végzők aránya abszolút felülreprezentált a munkafüggők esetében. A vizsgálatból kiderült, hogy az állami szférában magasabb a munkafüggőség megjelenése, mint a magánszektorban, a civil szektorban pedig kiugró adatokat mértek a kutatók, akik úgy látják, hogy a személyiségtényezők, családi jegyek és a munkahelyi környezet is jelenthetnek rizikófaktort.

A kutatások szerint a munkafüggőség miatt kialakuló testi, egészségügyi problémákra is kitértek: a betegségben szenvedőknél olyan problémák jelennek meg, mint alvási nehézségek, emésztési problémák, diabétesz, stresszel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek. Ezeket az összefüggéseket nemzetközi kutatások is kimutatták.  "Nem egyszer szóba került az is, hogy a túlzott munkavégzés okozta stresszt többen dohányzással próbálják levezetni, és az egyik új kutatásunkból látjuk azt is, hogy a munkafüggőknél gyakoribb a különféle legális és illegális stimulánsok használata" - mondta a pszichológus. 

A kutatások kimutatták, hogy Magyarországon a nők veszélyeztetettebbek munkafüggőség szempontjából, ugyanakkor nemzetközi szinten nem látni ezt a különbséget. A szakember azt javasolja, hogy aki felismeri magán a munkafüggőség tüneteit, kérjen segítséget, forduljon pszichológushoz, próbálja kideríteni, miért nem elégedett magával.

 

fotó: unsplash

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek