Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

A női vezetőket könnyebben hibáztatják a krízisekért

Ha egy nő cége kerül bajba, akkor a krízisért sokkal gyakrabban okolják a személyesen a női vezetőt, mintha egy férfi töltené be a vezérigazgatói pozíciót, derül ki egy friss felmérésből, amiről a Business Insider írt.

A Rockefeller Foundation and the Global Strategy Group által készített vizsgálatban 100 híradást vizsgáltak meg, amely 20 vezérigazgatóról szólt, közülük 11-en nők. Azt találták, hogy a vállalat bajáért az esetek 80%-ban a női vezetőt okolták, míg a férfi vezetők esetén ez az arány mindössze 31% volt.

A vizsgálat gyengéje, hogy nagyon kevés vezetőt és esetet vizsgáltak, de ennek az egyik fő oka, hogy az Egyesült Államokban is arányaiban nagyon kevés a női vezérigazgató. Minden negyedik amerikai olyan cégnél dolgozik, ahol nincs a vezetésben nő. Az arány a csúcsvezetők esetében még rosszabb, a Fortune 500-as cégek mindössze 4%-ának van női vezetője.

A cikk szerint a médiának komoly szerepe van abban, hogy a részrehajlást a híradásokban megszüntesse. A hangnem, az információk a nők és férfiak esetében is egyformán pártatlan legyen.

Business Insider
Follow hrportal_hu on Twitter