Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 7 éve

A társadalmi vállalkozás a válasz a piacgazdaság csődjére?

Egy gyengén látók számára különleges eszközöket és szolgáltatásokat értékesítő startup, egy mára növekedési fázisba jutott, márkaként is értéket képviselő első osztályú étterem, illetve az őket „röpülni tanító” inkubátor képviselője azt mondta el a HR Portálnak, hogyan lesz az ötletből vállalkozás, piac, és munkahely.

Öt évvel ezelőtt, az egyik pályázatfigyeléssel foglalkozó, nyilvános oldalon talált Dvariecki Bálint egy hirdetést. Akkor egy társadalmi vállalkozásokat támogató szervezet, a NESsT Magyarország által kiírt pályázatra jelentkezett. A NeSsT támogatására társadalmi problémák megoldásaira választ adó üzleti tevékenységgel lehetett pályázni.

Bálint vállalkozása 2004-től működik, először hagyományos, számítástechnikai szolgáltatásokat értékesített, majd 2008-tól kezdték az új üzleti modellt kidolgozni. Ez pedig nem más, mint a látássérültek számára szükséges, számítástechnikai eszközök, illetve az ő foglalkoztatásukhoz, az akadálymentesítéshez szükséges berendezések árusítása volt.

Az ötlet onnan jött, hogy Bálint maga is látássérültként dolgozott IT-területen. „Mivel sok látássérült töltött be különböző pozíciókat körülöttem, ezért arra gondoltam, nekünk, a magunk számára kellene létrehozni egy vállalkozást”- foglalta össze az IT szakember a missziót.

Keresik a formát

A magyar IT-s látássérült-piacon ott van ugyan a „rés”, ahová be lehetne törni, mégsincs könnyű dolguk. A magánszemélyek forráshiányosak, ezért célpontként a látássérültekkel foglalkozó, civil szervezeteket határozták meg, illetve- ezeken a szervezetek keresztül- a munkáltatókat, akik a munkahelyi akadálymentesítés keretében szívesen beruháznak egy-egy különleges eszközbe.

A cég most növekszik, éves 20 milliós árbevételt produkál, amit ketten teremtenek elő. „A hozzáadott értéke a munkánknak még több mint ez az összeg, hiszen olyan társadalmi problémát orvosolunk, amely az egész, gyengén-látó közösség mindennapjait is meghatározza”- mondja a cégvezető.

Dvariecki Dávid vállalkozása abban segít a cégeknek, hogy miként tudják a munkakörnyezetet alkalmassá tenni látássérült munkavállalók számára. Egy call centerben például egy látássérült kiválóan el tudja látni az ügyfélszolgálati feladatokat, amennyiben a számítógépes szoftvereket a speciális eszközeivel tudja használni. „Ha egy cég ezeket a technikai akadályokat leküzdi, elkötelezett munkavállalókat nyerhet, miközben a hozzájárul egy társadalmi probléma fenntartható megoldásához”- sorolta az előnyöket Bálint.

Ami jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy megtalálják azokat a kereteket, amiben azokat a pályázati forrásokat is le tudják hívni, amelyektől a jelenlegi, betéti társaságban való működés elzárja őket. Erre azért van szükség, mert néhány nagyobb tőkeigényes beruházáshoz támogatást kell találniuk.

Szerencsére, az indulás óta az ő cégük már bizonyított. Bálint elmondása szerint „a látássérültek, és a velük foglalkozó intézmények körében népszerűek lettünk, sőt, olyan fejlesztéseink is lettek, amelyek Magyarországon unikálisnak mondhatók. Ingyenes hangosújság-olvasó alkalmazást, az eRikkancsot, illetve 11 ezer könyvből álló, szintén ingyenes hangos könyvtárat is létrehoztunk”- sorolja az eredményeket. Sőt, hangoskönyv-küldő szolgálatot is létrehoztak azok számára, akiknek az internet nem elérhető.

Ugyanakkor, a cégük, az Alkosoft – csakúgy, mint más, magyar startup vállalkozás-, küzd azzal, hogy a magyar piac kicsi. Például nem tudják lefordítani magyarra a „beszélő karórát”. Ezért a hazai, 100-120 ezer fős gyengén látó-közösség mellett regionális piacra kellene evezni.

Jövőre exitálás

A NESsT Dvariecki Bálint cégének a „kezét” jövőre elengedi. Az induláshoz anyagi támogatást adott, amely nélkül nem tudták volna meglépni az innovatív megoldásaikat. Majd a folyamatos képzések részeként például üzleti tervet készítettek. A szakmai segítség mellett most, a NESsT-es indulás óta eltelt ötödik évben a legmeghatározóbb segítséggé az a kapcsolati tőke vált, amelyet a tagoknak biztosítanak.

„Olyan tudást kaptunk, ami bárhol piacképes. Például, üzleti tervezés nélkül nem lehet belevágni a vállalkozói létbe. „Idén például a honlapunk megújításán és a munkahelyi akadálymentesítéssel kapcsolatban dolgoznak együtt a NESsT-nel. Arra kaptam választ a NESsT segítségével, hogyan is lehet egy vállalkozást elindítani, működtetni”- foglalta össze az IT szakember azt, milyen előnyöket jelentett számára ez az öt éves munka.

„Mindent tőlük tanultam a vállalkozásról!”

Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatóként több mint 10 éves tapasztalata volt már Mészáros Andreának, amikor úgy döntött, hogy nem csak a fogyatékkal élők munkaerő-piaci felkészítését, és közvetítését szeretné végezni, hanem egy társadalmi vállalkozás keretén belül el akart indítani egy saját céget. Ami önjáróvá válik, és minőségi szolgáltatást nyújt.

Így hozta létre a szekszárdi Ízlelő nevű éttermet, ahol a konyhát egy helyi, elsőosztályú éttermet vivő séf irányította, és ahol az általuk kiképzett, fogyatékkal élő szakácsok, segédszemélyzet, és felszolgálók dolgoznak.

A kétezres évek közepén Andrea a Kék Madár Alapítvány vezetőjeként – a saját szavaival -„egy nagy halom pénzt nyert” egy pályázaton, ahol azért indult el, hogy megnyithassa az éttermét. A tőke megvolt, csak nem tudták, hogy is kezdjenek hozzá a felelős vállalkozás kialakításához. Ekkor „elvitte a forrást” a NESsT-hez, ahol gyakorlatilag megtanították neki, mit is jelent a vállalkozói lét. Vele is üzleti tervet írattak, közösen végig gondolták a cég szervezeti, és folyamatokból álló felépítését, elemezték a célpiacot, keresték a buktatókat. „Más lett volna az Ízlelő, ha nincs a profi segítség”- emlékszik Andrea erre az időszakra. Olyan ötleteket kapott, ami egy vendéglátóipari
Mészáros Andrea szerint zseniális ötlet volt csődbe ment vendéglősöket megkérdezni
szervezetnek életmentő lehet. Versenytársakat interjúztak arról, mit szeret, és mit nem a célközönség. De zseniális ötlet volt az is, hogy csődbe ment vendéglátósokat keressenek meg azért, hogy az okokat felkutassák. Mindemellett például interjúkat készítettek a potenciális vendégkör képviselőivel is arról, mi az, amit szeretnének az Ízlelőben viszontlátni, és mi az, amit nem.

Később: kamatmentes hitel és felbecsülhetetlen szakértői támogatás

A kezdeti gazdasági képzések, és a konkrét ötletekben megnyilvánuló segítség mellett a nyitás után is komoly támogatást kapott az Ízlelő. „Mikor semmilyen más, pályázati forrás nem segített épületrész-vásárlásban, akkor a NESsT-en keresztül kaptunk egy nagyon kedvező hitelt, amelyből meg tudtuk valósítani a bővítésünket. Ezt a hitelt azóta vissza is fizettük”- sorolja az anyagi segítségnyújtás részleteit Andrea.

Ami még nagyon fontos támogatást jelentett, az a „pro-bono” szakértői hálózathoz való hozzáférés, akiket a NESsT maga köré gyűjtött. A szervezet önkéntes tevékenység keretében elsőosztályú színvonalon tevékenykedő, hazai szakembereket közvetített ki az Ízlelőhöz. Ezek a komoly szakemberek pénzügyi és marketing területen adtak hasznos tanácsokat. Befektetési bankárok, webdesignerek segítették a társadalmi vállalkozást olyanná tenni, amilyenné ma válhatott.

Jelenleg növekedési szakaszba került az Ízlelő. A következő 3 évben két éttermet fognak nyitni, előreláthatólag az egyiket Tolna megyében, a másikat Budapesten. Ehhez a nagy lépéshez segítenek most a NESsT-esek támogatást szerezni.

Felelősebbek, etikusabbak ezek a vállalkozások

Mindenféle, a társadalmi problémák megoldásaira választ adó üzleti tevékenységgel pályázni lehet az amerikai, magánszemélyek által alapított NESsT inkubációs szervezet támogatására. Tóth Laura, a szervezet vállalkozásfejlesztési menedzsere a HR Portálnak elmondta, hogy a céljuk a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatásának, illetve foglalkoztathatóságának a növelése, vagy más módon fenntartható és méltó jövedelemhez juttatása. A módszerük lényege, hogy pénzügyi és szakmai támogatást nyújtanak a társadalmi vállalkozások ötletgazdáinak.

Eddig 1-2 évente ötletpályázatot írtak ki, ahol az üzleti tervtől a megvalósításig, és a növekedési portfólióba kerülésig kísérték ezeknek a fenntartható vállalkozásoknak az útját. Most ez annyiban változik, hogy a jövőben inkább már működő, érettebb vállalkozásokat segítenének a további növekedésben.

A társadalmi vállalkozások - Tóth Laura szerint - a válság, és a kiszámíthatatlan, fenntarthatatlan gazdasági folyamatok hatására kitörési lehetőséget jelentenek. „A klasszikus piacgazdaság megrendülése elősegítette az alternatívabb megoldások születését”. Az Európai Unióban prioritást élvez a társadalmi vállalkozások támogatása, és ezért is rengeteg az érdeklődő.
Tóth Laura: A társadalmi vállalkozások kitörési pontot jelentenek.

Ezek a szervezetek a nem-vállalkozóbarát gazdasági környezetben is igyekeznek „fair szabályok szerint játszani”. Bár nehéz kitermelni a közterheiket, de ők – általában - nem csalnak adót, etikusabban, átláthatóbban, minden összevetve, felelősebben működnek más, nem társadalmi vállalkozásokhoz képest - mondta a NESsT szakembere.

A cél: az üzleti típusú finanszírozás

A munka, és az információ-áramlás segítése érdekében a NESsT létrehozott egy website-ot, ahová minden szereplőt egy platformra gyűjtenek, és amely segíti az eligazodást annak, aki ezen az úton szeretne elindulni. Nem egyszerű a helyzet, de megfelelő szakmai és pénzügyi támogatással az életképes társadalmi vállalkozások mind az üzleti teljesítmény, mind a társadalmi hatást tekintve meg tudják állni a helyüket a versenyben
Jelenleg az Ízlelő az egyetlen, skálázási szakaszban lévő vállalkozása a szervezetnek, de remélhetőleg, hamarosan több, hasonlóan sikeres céggel is tervezhetik együtt a bővülést. „A lényeg az, hogy ezek valóban működő, növekvő szervezetek legyenek, akik a NESsT-tel a támogatási időszak végére sem kerülnek függő viszonyba, hanem önállóan képesek tenni a saját boldogulásukért.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Mi az, és miért éri meg a munkavállalói résztulajdonosi program?

A munkavállalói résztulajdonosi program (MRP), egy több, mint 20 éve létező eszköz, amellyel munkavállalóinkat motiválni, és ösztönözni lehet. A... Teljes cikk

Vezetőként a világ egyik legdrágább országában: jó fizetésért a szakértelemből is könnyebb válogatni

Egy éve dolgozik vezetőként és fejleszt jövőálló szervezetet Popovics László, informatikai szakember a Bahamákon. A cég, ahol dolgozik az elmúlt... Teljes cikk

Mi várható a HR-ben a következő 3 évben? Kihívások és válaszok

Tehetségpiacok létrehozása, belső információáramlás, súrlódásmentes digitalizáció – három lehetőség a HR területek számára, hogy... Teljes cikk