kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A vártnál jobbak a munkaerő-piaci adatok

A vártnál kedvezőbben alakultak a foglalkoztatási és a munkanélküliségi adatok az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy munkanélküliségi ráta a szezonalitás miatt egyelőre csak átmenetileg marad 10 százalék alatt. Az NGM szerint a kormány gazdaságpolitikájának sikere, hogy a foglalkoztatottak létszáma történelmi csúcsra nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közölt adatai szerint az idén június-augusztusban 3 millió 981 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 67 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ez 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket.

A munkanélküliek létszáma 440 ezer volt június-augusztusban, 16 ezerrel kevesebb 2012 azonos időszakához viszonyítva. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 9,9 százalékra mérséklődött, utoljára 2009 azonos időszakában volt 10 százalék alatt.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője elmondta: a munkanélküliségi ráta lendületes csökkenését az előző háromhavi átlaghoz képest a foglalkoztatottak számának jelentős, 17,2 ezres növekedése okozta. A foglalkoztatás 66,9 ezerrel 3 millió 981 ezerre nőtt egy év alatt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa - emelte ki.

A szakember szerint a foglalkoztatás növekedését nagyban segíthette a közmunkaprogramok felfutása, valamint a magyar munkavállalók külföldi munkavállalása.

Az aktívak száma egy év alatt 50,7 ezerrel bővült. Számuk emelkedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat ez a folyamat. Az aktívak számát növelheti, hogy a korábbi évekhez képest kevesebben jelentkeztek a felsőfokú oktatásba - mondta Suppan Gergely.

Szezonális hatások miatt a következő hónapokban folytatódik a foglalkoztatás növekedése, így a foglalkoztatottak száma megközelítheti a 4 milliót. Ez a munkanélküliség csökkenésével együtt a munkanélküliségi rátát - egyelőre csak átmenetileg - akár a lélektani 10 százalék alatt tarthatja - mutatott rá az elemző, hozzátéve, hogy az őszi hónapoktól szezonális hatások miatt újra nőhet a munkanélküliségi ráta.

Suppan Gergely az idén összességében a tavalyinál kisebb, 10,6 százalékos átlagos munkanélküliségre számít, ami a jövő évben 10,4 százalékra csökkenhet.

A kedvező munkaerőpiaci folyamatok fennmaradása esetén a jövő év közepétől a foglalkoztatottak száma meghaladhatja a 4 milliót, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, a munkanélküliségi ráta pedig huzamosabban 10 százalék alatt maradhat - tette hozzá.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szintén kiemelte, hogy június-augusztusban 10 százalék alá csökkent a munkanélküliségi ráta, miközben a foglalkoztatottak száma is jelentősen nőtt. Az okokról az elemző azt mondta: nő a lakossági aktivitás, elsősorban a kormányzati intézkedések, például a nyugdíjkorhatár emelése, a korkedvezményes nyugdíjak visszaszorítása, a szociális rendszer szigorítása miatt. Ugyanakkor a munkanélküliség csökkenésében is jelentős szerepe van a kormányzatnak, a közmunkák növekvő szerepe miatt - közölte.

Nyeste Orsolya szerint a nyári közmunkák miatt a munkanélküliség csökkenésében is megjelenik a szezonális hatás. Ősztől várhatóan ismét emelkedni fog a munkanélküliségi ráta. Hozzátette ugyanakkor azt is: a hírek szerint indul egy téli közfoglalkoztatási program is, aminek számszerű hatását azonban egyelőre nem lehet pontosan látni.

Az elemző kiemelte azt is: a versenyszférában nincs szembetűnő javulás, ami összhangban van azzal, hogy a magyar gazdaság továbbra is csak lassú kilábalást mutat. Elméletileg jövő évben várható nagyobb növekedés, ami később megjelenhet a piaci szféra foglalkoztatási adataiban - fejtette ki Nyeste Orsolya. Szerinte azonban 2014 második fele, illetve 2015 előtt a versenyszféra foglalkoztatottságában érdemi javulás nem várható.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a foglalkoztatottak teljes létszáma történelmi csúcsot ért el, ami a kormány gazdaságpolitikájának sikerességét tükrözi. Miközben az EU-28 tagállamainak munkanélküliségi rátája február óta 11 százalékon stagnál, Magyarország 0,5 százalékponttal 9,9 százalékra tudta csökkenteni a munkanélküliek számát június-augusztusban az előző év azonos időszakához képest - írja a tárca.

Az NGM úgy fogalmaz: a kormányzat intézkedéseinek köszönhetően, mint a munkahelyvédelmi akcióterv vagy az Első Munkahely Garancia Program, a munkanélküliség folyamatosan csökken és a foglalkoztatottság fokozatosan bővül. Az elmúlt időszakban publikált további makroadatok - bővülő beruházások, emelkedő reálbér - is azt támasztják alá, hogy a magyar gazdaság stabil, felfelé ívelő pályára lépett, amelynek következtében a növekedés 2 százalék lehet 2014-ben - olvasható a tárca közleményében.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk