adó 
Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 2 éve

Amikor kedvezőbb a katánál az átalányadózás

Sokat írtunk arról az utóbbi hetekben, mennyivel járnak rosszabbul a kata adónemből kiszorulók az átalányadóra váltással. Van azonban egy csoport, amely bizonyos értékhatárig nyer az átállással. Ők az eddig mellékállásban katázók. Mennyit spórolhatnak?

Adó kata, átalányadó-

Úgy tűnik, hogy az eddig katázó egyéni vállalkozóknak az átalányadózás lesz a legjobb választás. A HR Portál átalányadó kalkulátorában a főállású vállalkozókra készítettük el a számítást, és ott minden esetben rosszabbul járnak a katából kiesők.Ha valaki nem főállásban vállalkozik, akkor már más a helyzet.

Az átalányadó 1.200.000 Ft-os jövedelem esetén adómentes adónem, azaz nem kell személyijövedelemadót fizetnünk. Azt vizsgáltuk, mely esetekben kerülhető-e el a tb és a szocho kifizetése, hogyan válik teljesen járulékmentessé a jövedelmünk.

Kezdjük azzal, hogy mekkora bevételre is van szükség ahhoz, hogy 1,2 millió forintos jövedelemre tegyünk szert, azaz “kimaxoljuk” a kedvezményt? A bevétel és a költség különbözete adja meg a jövedelemet, ami az adó alapja. Ha 40 százalékos költséghányad alapján átalányadózunk, akkor évi 2 millió forintos bevétel esetén 800 000 forint a költség és 1,2 millió forint a jövedelem. “Eddig a jövedelemösszegig nem keletkezik szja-köteles jövedelem” – mondta a HR Portál kérdésére válaszolva dr. Báthory-Király Kata, a Saldo Zrt. szakértője.

Az átalányadóban terhelő egyéb járulékokról már kevesebb szó esik, pedig a jövedelem után 18,5 % társadalombiztosítási járulékot, valamint 13% szociális hozzájárulási adót kell fizetnünk. Ez a legalacsonyabb jövedelem esetén is 86.125 Ft havi kiadást jelent a vállalkozó számára. Ám nem mindenkinek.

Kinek nem kell járulékot fizetnie?

„Ha valakinek van egy főállása és mellette vállalkozik (ilyenek az eddig mellékállásban katázók), akkor a minimálbér után a járulékokat a főállásban már rendezték utána, így csak a bevételei után fizeti meg az adót és járulékokat” -  tette hozzá dr. Bodó Gergely ügyvéd.

A heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett végzett egyéni vállalkozás esetén tehát nincs járulékfizetési kötelezettsége az egyéni vállalkozónak az 1.200.000 Ft-os jövedelemhatárig.

„A nyugdíjas egyéni vállalkozó nem minősül biztosítottnak, így nála sem TB járulék, sem szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség nem merül fel az egyéni vállalkozói jövedelme után” – tette hozzá a szakértő.

„Ha nappali tagozatos hallgatói jogviszony mellett vállalkozik valaki, akkor mellékállású vállalkozónak minősül (hiszen fő állását a tanulmányai jelentik), így csak a jövedelme után fizeti az adót és járulékokat, minimálbér utáni kötelező fizetendővel neki sem kell foglalkoznia.” – mondta Bodó Gergely.

Nem kell az egyéni vállalkozónak társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót fizetnie többek között akkor sem, amikor táppénzen van, gyermekgondozási díjban részesül, ügyvédként vállalkozói tevékenységét szünetelteti.

Példa kata és átalányadózás összehasonlítására számokkal

1. Kata mellékállásban
A tételes adó egy évre:  12 x 25.000 = 300.000 Ft
Iparűzési adó: 50.000
Összes éves adó: 350.000 Ft
      
2. Biztosított átalányadózó 2.000.000 Ft éves bevételig adó- és járulékmentes
      
3. Biztosított átalányadózó: 3.000.000 Ft éves bevétel esetén:
Költségátalány: 40%
3.000.000 x 60% - 1.200.000 = 600.000
Szja: 90.000
Tbj: 111.000
Szocho: 78.000
Iparűzési adó: 43.200 Ft
Összes éves adó: 322.200 Ft

Tehát 3.000.000 Ft éves bevétel esetén a biztosított átalányadózó kevesebbet fizet (összesen 322 200 forintot) személyi jövedelemadóra, társadalombiztosítási járulékra, szociális hozzájárulási adóra, iparűzési adóra összesen, mint a Kata esetében (350 000 forint).

„Mivel az átalányadó a személyi jövedelemadó rendszerébe tartozik, így arra minden szja kedvemény is érvényesíthető:
    • négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
    • fiatalok kedvezménye,
    • személyi kedvezmény,
    • első házasok kedvezménye,
    • családi kedvezmény” - egészítette ki a gondolatmenetet Bodó Gergely.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek