Megjelent: 9 éve

Átalakuló cafeteria: a szolgáltató cégek szerint mindenki rosszul jár

images

Az EUFE és az EUFE tag cégek is a sajtóból értesültek a feltételezett tervezetről, mely szerint kikerül a béren kívüli juttatások rendszeréből a hidegétel-utalvány (január elsejétől megszűnik a hideg étkezés támogatásának adójogi kedvezménye) vagy havi öt-nyolcezer forintra csökkentve egyetlen állami cégtől megrendelhető utalvány váltja fel. Mindeközben az éves szinten 150 ezer forintig támogatható meleg étkezésért csak a bankkártyához hasonló SZÉP-kártyával lehet majd fizetni. Nem lesz benne a cafeteriakörben az internetszolgáltatás, lesz viszont lakbértámogatás havonta maximum húszezer forint értékben.

Az Egyesülés tájékoztatása szerint a kiszivárgott anyagról annyi információjuk van, amennyi a sajtóban megjelent. Kapcsolatfelvétel, szakmai egyeztetésre történő felkérés nem érkezett a tervezetet kidolgozó szaktárcától - válaszolták a HR Portálnak. Az EUFE szerint a feltételezett munkaanyagról, a Népszabadság cikkében megjelentekből az olvasható ki, hogy a kormány az új cafeteria-rendszer kialakításával egyben meghatározná azt is, ki lehet piaci szereplő. A tervezetben hideg étkezési utalvány tekintetében egyetlen állami forgalmazóról tesznek említést.

Ha kizárólag egy állami cég bocsáthatja ki az utalványokat, a fogyasztónak nem lesz meg a lehetősége arra, hogy szolgáltatót válasszon - írja a szolgáltató cégeket képviselő Egyesülés, amely szerint megszűnik a piaci verseny, ami a szolgáltatás színvonalára is kihathat. Másrészt ennek hatását érzékelheti a felhasználó a beváltásnál is, hiszen egyetlen utalványozó cégnek kell így az összes lehetséges elfogadóhellyel megállapodást kötnie, illetve velük a beváltást lebonyolítani. Nagyságát tekintve több tízezer beváltóhelyről van szó. Emellett az egyetlen kibocsátó dönthet abban is, mely elfogadóhelyekkel szerződik egyáltalán.

Mindenki rosszul jár

A következmények tekintetében az EUFE úgy véli, a kereskedelmi szektor erős csökkenést könyvelhet el a jövőben. Az, hogy alacsonyabb értékben adható majd meleg-étkezésre fordítható keret, és eltűnik a hideg étkezési utalvány, jelentős mértékben meghatározza a felhasználók költéseit a vendéglátóiparban és az élelmiszer-kereskedelemben. Az elektronikus alapú rendszer hátterének kiépítése az időfaktor és a költségek miatt további kiesést jelenthet - folytatja a szervezet, hozzátéve: az állam is vesztessé válik, kevesebb adó folyik majd be a beváltóhelyektől a forgalom után.

A tervezetről megjelent információk alapján a meleg-étkezésre fordítható keret évente 216.000 forintról 150.000 forintra, azaz havi szinten 18.000 forintról, 12.500 forintra csökken. Az EUFE szerint az étkezési utalványt nagyobb arányban eddig is élelmiszervásárlásra költötték. Aki eddig megkapta a 18 ezer forintos havi maximumot, az a tervezet alapján maximum 5-8 ezer forintot költhet élelmiszerre hideg utalvány formájában. A felhasználó emellett nem dönthet arról, hogy milyen formában kéri a meleg-étkezési keretet. A kártya-alapú cafeteria keretet pedig ott lehet csak felhasználni, ahol van POS terminál - ez nem biztosít azonban esélyegyenlőséget - teszi hozzá az EUFE.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a lépés valójában nem lesz béremelés, bárminek is hívja a munkáltató, és bárminek is érezze a munkavállaló. A juttatás nem képezi a tb-járulék alapját, így az után nem jár se nyugdíj, se táppénz. Ráadásul egy juttatást viszonylag könnyen vissza tud vonni a munkaadó, míg a bért egyoldalúan nem csökkentheti - írja a Napi Gazdaság.


Bérkompenzáció béren kívüi juttatásban

Nemrégiben hagyta jóvá a kormány, hogy a nettó bér-kompenzációt béren kívüli juttatásban is meg lehet tenni, de hideg étel utalvány nélkül, vagy csak elégtelenül működő hideg étel megoldással ez nem fog hatékony alternatívaként működni - hangsúlyozza az EUFE.

Megszűnhetnek a szolgáltató cégek?

A kérdés, hogy a tervezet kapcsán fenyegetve érzik-e magukat az étkezési utalvány forgalmazásra szakosodott francia vállalatok, az EUFE szerint egyelőre nem mérlegelhető. Nem történt konkrét bejelentés a kormányzat részéről, illetve azt sem erősítették meg, hogy valóban egy meglévő munkaanyagból származnak az információk. Amíg a kormányzat részéről nem történik bejelentés, a cégeket érő esetleges hatásokat nem mérlegelik - olvasható a válaszukban.

A kiszivárgott tervezetről várhatóan napokon belül tárgyal a kormány, a Népszabadság birtokába jutott anyagon szeptember 30-i határidő olvasható.

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés

Az EUFE-t, azaz az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülést 2000-ben alapította a három, étkezési utalvány forgalmazásra szakosodott vállalat, az Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo. A három utalvány-kibocsátó cég fő tevékenységként foglalkozik az étkezési utalványok kibocsátásával, forgalmazásával és kapcsolódó szolgáltatások biztosításával.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehetünk a válság miatt fel nem használt cafetériával?

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben nehézségekbe ütközik egyes cafetéria elemek - az óvodai, bölcsődei költségek vagy éppen a... Teljes cikk

Ügyeljen a 2018-ban feltöltött SZÉP kártya keretre!

Ha valaki 2020. május 31-ig nem használja fel a 2018-ban feltöltött SZÉp kártya egyenlegét, az összeg ezután is rendelkezésére áll majd, de maximum... Teljes cikk

Hogyan csökkentsük a munkába járás kockázatát?

A jelenlegi veszélyhelyzetben több munkáltató keresi a megoldást arra, hogy miként tudja a munkavállalóinál a fertőzés kockázatát csökkenteni. Az... Teljes cikk