Megjelent: 12 éve

Az ellenőrzések mellett is virágzik a feketemunka

Bár a munkaügyi ellenőrök szinte állandó látogatói az építkezéseknek, még mindig rengeteg feketemunkást, illetve engedély nélkül foglalkoztatott külföldit találnak. Ez olyan vállalkozások esetében is gyakori, amelyeket már többször éppen ebből kifolyólag marasztaltak el és bírságoltak meg.

Az építőipart 2007 első félévében a munkaügyi intézkedések 52 százaléka érintette. A több mint, 85 ezer szabálytalanul foglalkoztatott munkavállaló negyede dolgozott az ágazatban, közülük 18 455 mindenféle szerződés és bejelentés nélkül. Az első félévben itt tevékenykedett az összes engedély nélkül foglalkoztatott külföldi közel 60 százaléka (784 munkavállaló).

A közbeszerzési törvény tavalyi módosítása és a munkaügyi jogsértők feketelistája sem javította érdemben az útfelújításokon, karbantartásokon és autópálya-építéseken dolgozó munkavállalók helyzetét.

A tavalyi két országos akció során szerzett negatív tapasztalatok miatt az OMMF az idén is sűrűn ellenőrzi az utak mentén dolgozók a munkakönyveit, szerződéseit. Akkor bebizonyosodott, hogy a munkáltatók több mint fele az ellenőrzött dolgozók 34 százalékát foglalkoztatta feketén, köztük az ellenőrzött külföldi állampolgárok 73 százalékát.

A felügyelők és a társhatóságok az idén eddig ellenőrzött 182 munkáltató közel kétharmada foglalkoztatott feketemunkásokat.

- Továbbra is jellemző a sokszintű alvállalkozói láncolat, és ez okozza, hogy a munkát ténylegesen elvégző vállalkozó a vállalási összegből szinte semmit sem fordít a közterhek megfizetésére vagy a munkavédelemre - mondja Szárazné Zara Andrea, az OMMF munkaügyi főosztályának vezetője.

A felügyelők feltűnően sokszor találkoznak üres vagy hiányos alkalmi munkavállalói könyvvel is. Az AM-könyves jogsértések tipikus esete, hogy a dolgozók a szóbeli megállapodás után átadják a könyveiket a munkáltatónak, amelyet az ellenőrzésig nem kapnak vissza, és akkor is üresen. Gyakori a dátumhiányos és aláírás nélküli AM-könyv is, amelyet az ellenőrzéskor próbálnak sebtében kitölteni a művezetők. Ilyenkor a felügyelők nem sokat tehetnek: a jogsértés súlyától, az érintett munkavállalók számától és a cég múltjától függően felszólítják a szabálytalanságok megszüntetésére a vállalkozásokat, esetleg bírságolnak.

A cégek egy része a büntetések miatt sem aggódik, és ott folytatja, ahol abbahagyta: megesik, hogy a bírságokat sem fizetik be, sőt az is, hogy megfenyegetik a felügyelőket, akadályozzák a munkájukat. Egyre gyakrabban fordul elő azonban az is, hogy az ismételt ellenőrzéskor már minden munkás bemutatja a munkaszerződését.

Napi Gazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter