Megjelent: 5 éve

Bár nem is önálló szakma, a projektmenedzser presztízse nő

Magyarországon is elindult a projektmenedzseri tevékenység szakmává válása. Noha a projektmenedzser, mint foglalkozás még a KSH legátfogóbb nomenklatúrájában, a FEOR-08-ban (Foglalkozások Egységes Országos Rendszere) sem szerepel önálló címszóként, társadalmi rangja, tekintélye mégis erősödik.

Korántsem tisztázott, hogy mi a projektmenedzseri foglalkozás pontos definíciója, milyen jellemzők teszik más foglalkozásoktól megkülönböztethetővé. „Társadalmi presztízsének átfogó szociológiai vizsgálatára még nem került sor Magyarországon – gyakorló projektmenedzserek szűkebb mintáján azonban már teszteltük, hogyan pozícionálják saját foglalkozásukat más foglalkozások presztízséhez viszonyítva” – mondja dr. Török L. Gábor szociológus, címzetes egyetemi docens, aki a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) megbízásából 2015 tavaszán azt is vizsgálta, merre pozícionálják szakmájukat a projektmenedzserek más vállalati területekhez viszonyítva.A vállalati területek „belső” viszonyítási bázisán a projektmenedzserek saját tevékenységüket középtájra helyezik. Így pl. 75 százalékuk jobbnak tartja a projektmenedzsment elismertségét a logisztikai tevékenységhez, 53 százalékuk pedig a humán erőforrás menedzsment területhez képest. Ezzel szemben relatív többségük szerint a tevékenység megbecsültsége alacsonyabb a kereskedelmi területhez (44 százalék), ill. a pénzügyi területhez (45 százalék) viszonyítva.

A kutatás rámutatott, hogy a projektmenedzseri foglalkozás rangját jelentős mértékben az érdekes és változatos feladatok határozzák meg, de megítélésének további fontos tényezője, hogy jól lehet vele keresni és
diplomás, szellemi tevékenységről van szó. Továbbá fontos szerepet kap a munkában való önállóság, a jó elhelyezkedési lehetőség és a vezetői pozíciókra való esélyesség is. A jelentős források feletti rendelkezés vagy a projektek üzleti/társadalmi haszna viszont kevésbé meghatározó tényező.A kutatás további eredményeit április 9-én Budapesten, a 18. Projektmenedzsment Fórumon hozzák nyilvánosságra.

Az mindenestre már kiderült, hogy a szakma rangjának alakulása az utóbbi öt év során a megkérdezettek 53 százaléka szerint jobb lett, 31 százalék szerint nem változott. Ami a munkaerő-piaci helyzet megítélését illeti: a válaszadók 47 százaléka szerint a szakmában jók az álláshoz jutás esélyei, 45 százalék szerint esete válogatja, de csak 7 százalék látja kategorikusan rossznak (1 százalék nem válaszolt). A keresleti oldalt nézve: a válaszadók 61 százalékát keresték már meg projektmenedzseri állásajánlattal munkaerő közvetítő, illetve fejvadász cégek.

A kutatás alanyai (mintegy 150 fős nagyságrendben) gyakorló szakemberek voltak, döntően műszaki-technikai végzettséggel, évtizedes munkatapasztalattal, jelentős – esetenként több száz milliós – költségvetésű projektekkel a hátuk mögött.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter