Megjelent: 18 éve

Béren kívüli juttatások: ami az idén adómentesen adható

Étkezési, utazási támogatás, üdülési csekk. Adómentesen adható, de mekkora határig? Info, mielőtt a főnökhöz megy

images

Az Országgyűlés tavaly november elején szavazta meg a 2006. évi adótörvényekről szóló módosításokat. A változások a béren kívüli juttatásokat is érintették: bizonyos juttatások adómentes határa magasabb lett, a helyi utazási bérlet adómentesen adhatóvá vált, és a jogszabály maximalizálja a juttatások összértékét is - hogy csak a legfontosabbakat említsük. De vajon a cégekre hatottak ezek a változtatások? A módosításoknak köszönhetően változtattak cafeteria rendszerükön vagy minden maradt a régiben?

A változtatások közül - a dolgozók szemszögéből nézve - talán a legjelentősebb az, hogy megemelték bizonyos juttatások adómentes értékhatárát. A cégek többsége ugyanis általában abban az összegben adja alkalmazottainak a béren felüli juttatásokat, ameddig még nem kell adózni utána. Az étkezési jegy esetében például tavaly 8000 forint volt a meleg ételre vonatkozó határ, és a vállalatok zöme ebben az összegben határozta meg a juttatás értékét.

Adómentesen adható a helyi bérlet

Amennyiben a cégek figyelembe veszik a változtatásokat, a dolgozók idén melegétel esetén havi 9 ezer forintnak, hideg étel esetén pedig havi 4500 forintnak megfelelő utalványt kapnak - ez eddigi 4 ezer forint helyett.

A változások az iskolakezdési támogatást is érintették, éves adómentes mértéke 17 ezer forintról 19 ezerre emelkedett. Emellett 750 ezer forintról 1 millióra nőtt az egyszer adható vissza nem térintendő lakásvásárlást célzó támogatás adómentes összeghatára, a saját autó használatáért fizetett normaköltség pedig három helyett kilométerenként kilenc forint lett - januártól ennyit lehet elszámolni bizonylatok nélkül.

A napidíj régóta változatlan 110 forintos összege 2006. január elsejétől 500 forintra emelkedett. A külföldre utazók esetében jövőre az ellátmány 30 százaléka, de legfeljebb 15 euró lesz adómentes. És amire talán a legtöbben vágytak: a helyi közlekedési bérlet köztehermentesen nyújtható juttatássá vált.

Két multinál a módosítások nem hoztak változást

Két multinacionális céget is megkérdeztünk a módosítások hatásáról, ám mint kiderül, már korábban, a törvénymódosítások előtt döntöttek a jövő évi juttatási rendszerükről. "A szakszervezetekkel már korábban megállapodtunk a 2006-os évi cafeteria rendszerünkben szereplő juttatásokról, és azok összegéről is. Bár az éves keret 150 ezer forintról 180 ezerre emelkedett, de nem a novemberi változások miatt - hiszen akkor még nem tudhattuk, hogy az Országgyűlés elfogadja őket" - mondta el Czechhmeister Mónika, az Audi kommunikációs munkatársa.

Az Audihoz hasonlóan a GlaxoSmithKline Pharma is már november előtt elkezdte a 2006-os béren kívüli juttatási rendszer kialakítását. "Ősszel kezdtük el összeállítani az akkor még jövő évre vonatkozó cafeteria rendszerünket. A módosításokra inkább még az előző jogszabályi változások - amelynek eredményeként bizonyos juttatások adóvonzatát jelentősen, 76 százalékról 89 százalékra emelték - voltak hatással. A jogszabály-módosítás hatására bár az éves keretösszeg nem változott, néhány juttatást - mint például a ruházati hozzájárulást - kivettük a rendszerből és más juttatásokat tettünk be helyette" - tájékoztatott Schmiedt Katalin, a vállalat HR managere.

A cafetariát alkalmazók tehát már tavaly nyáron-ősszel kialakították a 2006-os rendszert, de valószínűleg a többi cég sem az év vége előtt egy hónappal állította össze béren kívüli juttatásaik listáját.

Dolgozónként 400 ezer forintig nyújthatók adómentesen

A jogszabályban további újdonság az adómentesen nyújtható juttatások értékhatárának maximalizálása - az idei évtől bizonyos adómentes juttatások együttes értéke évente nem haladhatja meg dolgozóként a 400 ezer forintot. Vagyis meghaladhatja, de abban az esetben 44 százalékos adót rónak ki a limit feletti juttatásokra.

A keretbe tartozik az önkéntes kölcsönös önsegélyező és egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás, az adómentesen nyújtott üdülési szolgáltatás (csekk stb.), az iskolakezdési támogatás, az iskolarendszerű képzés támogatása, az Internet-használati hozzájárulás, a helyi bérletre fordított támogatás, és valamennyi, a művelődési értéket képviselő szolgáltatások juttatási köre (színházjegy stb.).

A 400 ezres keretbe az étkezési jegy, az étel-ital automatákban használható feltöltő csipkártya, az idegen nyelvi képzések és szakképesítő képzések juttatási formái, az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulások, a vidékről bejáró dolgozók költségtérítése, és az Internet-használati hozzájárulás nem tartozik bele.

A megkérdezett cégek rendszerére egyébként ez a módosítás sem volt hatással - legalábbis ami a 2006-os béren kívüli juttatásokat illeti. A GlaxoSmithKline Pharmánál egyébként 180 ezer forint a választható béren kívüli juttatások éves kerete, az Audinál szintén - bár ott ehhez az összeghez még hozzájön az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás és a vállalat általi egészségpénztári támogatás is, így a juttatások együttesen 392 ezer forintot "érnek".
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek