Megjelent: 11 éve

Béren kívüli juttatások - mi változik az új évben?

images

Minden cégvezető ismeri azokat a kerülőutakat, amelyekkel csökkenthetők a bérköltségek. A kockázatos trükkök helyett azonban létezik egy jóval motiválóbb pénzügyi eszköz is, amellyel a munkáltató adó- és járulékmentesen honorálhatja alkalmazottai munkáját.

Egy átlagos magyar cég 200 000 forint béren kívüli juttatást ad személyenként évente, de a kis- és középvállalkozás dolgozói ennél általánosságban kevesebbet visznek haza. A 2009. január 1-jétől a béren kívüli juttások 400 000 forintos értékhatára megszűnik, ugyanakkor egyedi korlátokat vezettek be egyes juttatásokra február 1-jétől. Az egyes béren kívüli juttatások adómentes értékhatárait a törvény gyakran a minimálbér mértékéhez viszonyítja. Ilyen például a csekély értékű ajándékutalvány, amely évente háromszor a minimálbér 10 százalékáig adható, tehát 3-szor hét 150 forint értékben, vagy az iskolakezdési támogatás utalvány, amely minden évben a minimálbér 30 százaléka (ez 2009-ben 21.450 forint) értékében adható.

A költségkímélő béren kívüli juttatások rendszerében a különböző utalványok a legelterjedtebb juttatási formák. "Magyarországon hagyománya van a déli ebédelésnek, ezért nem csoda, hogy az emberek arra törekszenek, hogy munkanapjaikon is meleg ebédet egyenek. Ennek köszönhetően az egyik legelterjedtebb utalványforma a Sodexo Pass-nál a melegétel utalvány, amely forgalma évről-évre növekszik - mondta el Sztankovits Mónika, a Sodexo Pass kommunikációs vezetője. "A melegétel utalvány mellett még igen közkedvelt az Enni-Kék étkezési utalványunk, amely közvetlen fogyasztásra alkalmas élelmiszerek vásárlására fordítható. Ennek megfelelően a Sodexo Pass leginkább a melegétel utalványt javasolja ügyfeleinek, amelynek éves értéke 144 000, valamint ezt kiegészíthető Ajándék, vagy Kultúra utalvánnyal. Amennyiben ebben az esetben a cég kihasználja a maximális kereteket, akkor összesen az éves béren kívüli juttatás mértéke 236 950 forint. Azonban fontosnak tartom kiemelni, hogy az utalványok összetétele bármilyen formában variálható" - tette hozzá Sztankovits. 2009-ben a melegétel és az étkezési utalvány értékhatára nem változik, azaz marad a 12 000 és 6 000 forint.


(Nagyításhoz kattintson a képre!)

2009. január 1-jétől az adóköteles természetbeni juttatás adója továbbra is 54 százalék, a TB járulék 29 százalék (adóval növelt értékre számolva 44,66 százalék), a munkaadói járulék 3 százalék (adóval növelt értéke 4,62 százalék) és a szakképzési hozzájárulás 1,5 százalék (adóval növelt értéke 2,31 százalék). Ezáltal a teljes terhelés összesen 105,59 százalékra változik, a korábbi 101,66 százalékhoz képest. Korábban a szakképzési hozzájárulást és munkaadói járulékot nem kellett megfizetniük a cégeknek.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehetünk a válság miatt fel nem használt cafetériával?

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben nehézségekbe ütközik egyes cafetéria elemek - az óvodai, bölcsődei költségek vagy éppen a... Teljes cikk

Ügyeljen a 2018-ban feltöltött SZÉP kártya keretre!

Ha valaki 2020. május 31-ig nem használja fel a 2018-ban feltöltött SZÉp kártya egyenlegét, az összeg ezután is rendelkezésére áll majd, de maximum... Teljes cikk

Hogyan csökkentsük a munkába járás kockázatát?

A jelenlegi veszélyhelyzetben több munkáltató keresi a megoldást arra, hogy miként tudja a munkavállalóinál a fertőzés kockázatát csökkenteni. Az... Teljes cikk