Megjelent: 7 éve

Bérszakadék férfiak és nők között

A közeledő Nemzetközi Nőnap, valamint a március 5-i Egyenlő Fizetés Napja alkalmából a Fizetesek.hu kutatói megnézték, vajon mennyit változott a nemek közti bérszakadék az elmúlt évek során Magyarországon.

Az eredményekből kiderült, hogy 2011 óta állandó ez a különbség, a hazai nők ugyanis azóta minden évben átlagosan 21 százalékkal kerestek kevesebbet a férfiaknál. Az azt megelőző években ez az érték még 23 százalék volt.

A legfrissebb adatok szerint 2013-ban a férfiak bruttó átlagfizetése 220.000 forint volt, míg a nőké 173.400 forint. Ez a különbség továbbra is magasabb az európai 16 százalékos átlagnál.

Minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat a fizetését tekintve a férfiakkal szemben. A legnagyobb differencia ugyanis a felsővezetők között mutatkozott, ahol a nők átlagosan 26 százalékkal kerestek kevesebbet férfi kollégáiknál, a középvezetők esetében 18 százalék a lemaradás. A diplomás, de nem vezetői munkakörben dolgozó munkavállalók esetében 16 százalék a bérszakadék, az adminisztratív munkakörök esetében pedig 12 százalék.

Nagy az ugrás a szakképzett munkaerő és a szolgáltatási szféra esetében, ahol 19 százalék a nők bérlemaradása. A legkisebb különbség pedig a segédmunkások esetében mutatkozott: itt a nők mindössze 5 százalékkal kerestek kevesebbet.

Munkaterületek tekintetében több mint 30 százalékos - ezzel a legmagasabb - különbség a telekommunikáció valamint az értékesítés és kereskedelem területén adódott. Húsz százalék feletti a bérszakadék a gyártás, a bankügy és a jog kategóriájában, 18 százalék a közgazdaság és pénzügyek területén.

Minimális különbség – szinte azonos bérszint - mutatkozott az ügyféltámogatás valamint a marketing, reklám, PR kategórián belül. Sőt, vannak olyan területek, ahol a nők keresnek jobban: az ingatlanok és építőipar, az adminisztráció, valamint a művészet és kultúra jobban fizet a „gyengébbik nem” számára.

Ha a fizetéseket pozíciók és szakmák szerint hasonlítjuk össze, akkor némileg árnyaltabb képet kapunk. Az eredményeket ugyanis befolyásolja az is, hogy melyik nem képviselői dolgoznak többségben az adott területen.

Köztudott, hogy a felsővezetésben leginkább férfiakat találni, ennek megfelelően az ügyvezető igazgatók 27 százalékkal, a pénzügyi igazgatók 25 százalékkal, a kereskedelmi igazgatók pedig 18 százalékkal kapnak kevesebbet, ha nők.

De az olyan pozíciókban is, mint a közigazgatási referens (24 százalék), a projektmenedzser (23 százalék), a szakács (22 százalék), az újságíró (18 százalék), az ügyvéd (17 százalék), jelentős a nők lemaradása.

Vannak azonban fordított helyzetek is: talán nem meglepő, hogy a bérszámfejtők esetében 22 százalékkal, gyógyszerészeti laboránsok esetében 13 százalékkal, az office managereknél 12 százalékkal, az egészségügyi nővéreknél 10 százalékkal, az általános iskolai tanároknál 5 százalékkal keresnek többet a nők, hiszen ezekben a szakmákban ők vannak többségben.

Fizetesek.hu
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Valójában pályázni kell a pedagógusoknak az egyszeri juttatásként bejelentett félmillióra

Nem egyszeri juttatás a pedagógusoknak szánt, Kásler Miklós által bejelentett bruttó 500 ezer forint, hanem feladathoz kötött - európai uniós... Teljes cikk

Emelkedik a csecsemőgondozási díj összege 2021-ben

Összességében több mint egyhavi fizetésnek megfelelő összeggel emelkedik 2021 júliusától a hat hónapon át járó csecsemőgondozási díj (csed) -... Teljes cikk

Mennyit keresnek a katonák? - itt a bértáblázat

A Magyar Honvédség kommunikációs referensétől kaptunk egy részletes kimutatást, mennyi pénzt kereshetnek azok az álláskeresők, akik katonának... Teljes cikk