kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Csúcsot döntött az álláshirdetések száma júliusban

Idén július 8-án 37 750 hirdetést szemlézett az Állásportál.hu állásgyűjtő oldal, ami 869 állással több mint a júniusi, közel duplája a tavalyi év azonos hónapjában mértnek (21 323). Az idei júniusi számok már a Covid előtti szintet is meghaladják: 2020 januárjában ugyanis 32 594 darab állást gyűjtött be az oldal a nagy állásportálokról. Csupán egy összevetésben van még lemaradás. 2019 júniusában 39 795 állásra lehetett pályázni.

Álláspiac július Állásportál.hu-
images

A HR Portál által működtetett Állásportál.hu a legjelentősebb állásportálok hirdetéseit szemlézi és gyűjti össze egy helyen kereshetően az álláskeresőknek.

Ahol még elmaradás van

Ha a koronavírus megjelenése előtti időszakkal (2020. január) vetjük össze a júliusi hirdetéseket, akkora 26 szakterületből már csak 7-ben alacsonyabbak a számok (a táblázatban a második oszlop pirossal): adminisztratív területen (-4%), egészségügy / gyógyszeriparban (-26%), HR-ben (-10%), jogban (-49%), ügyfélszolgálatban (-17%) és gyakornoki munkában (-32%). (Jogban a kis hirdetésszám miatt nem releváns az adat.)

Ha a tavaly nyári adatokkal vetjük össze a mostanit, akkor minden területen több a hirdetés, a legnagyobb ütemben logisztikában, HR-ben, marketingben, minőségbiztosításban. vendéglátásban, katonai területen, szakmunkában, betanított munkában, diák- és gyakornoki munkában nőtt a kínálat.  

Ha azt nézzük, hogy júniusról júliusra miként változott az álláshirdetések száma, akkor a 26 szakterületből 15-ben volt növekedés, 11-ben csökkenés. Pénzügyben például 400-zal, logisztikában 260-nal, szakmunkákban 130-cal, ügyfélszolgálaton 100-zal nőtt a hirdetésszám. Ahol csökkenés mutatkozott, ott 200 alatt, a legtöbb esetben pár tucattal esett a megpályázható pozíciók száma.  

Álláshirdetés-számok szakterületenként az Állásportál.hu gyűjtőoldalon (A jobb oldali három hasáb azt jelenti, hogy a 2021. júliusi adat hogyan viszonyul az adott időpont hirdetésszámához. Ha mínusz, akkor most kevesebb a hirdetés, mint akkor, ha plusz, akkor több)

 

Budapestés Pest megye viszi el a felét

Júliusban a legtöbb álláshirdetésben Budapesten és Pest megyébe keresnek új kollégát (14 271), majd Győr-Moson-Sopron (1444), Fejér (1124), Komárom-Esztergom (1088) és Hajdú-Bihar (875) megyék következnek. Összesen 26 ezer hirdetésben jelöltek meg konkrét munkavégzési helyet, a többiben vagy nem vagy országosan/több helyre keresnek. Így földrajzi hely alapján az álláskiírások közel 60 százaléka a Budapestre vagy Pest megyére koncentrálódik, majd az észak-dunántúli megyék következnek.

Ha nem nézzük a munkaerő-közvetítő cégek által feladott hirdetéseket, akkor a legtöbb pozíciót a Deutsche Telekom IT Solutions (korábban IT Services néven volt ismert) hirdette meg, 643 darabot, majd a Bosch Csoport (205), a Magyar Államvasutak (204) és az OTP Bank (140) következik.

Top munkakörök

A legnagyobb hirdetési számú szakterületeken a gyakori munkakörök egy hónap alatt jelentősen változtak:
Gyártás-karbantartásban: gépkezelő, operátor, karbantartó, villanyszerelő, szervizes, technikus, betanított munkás, csomagoló, összeszerelő
Értékesítés-kereskedelemben: értékesítési munkatárs, eladó, pénztáros, területi értékesítési képviselő, boltvezető, ügyfélmenedzser, értékesítési vezető.
Adminisztratív területen: referens, asszisztens, adminisztrátor, recepciós, irodavezető, vezetői asszisztens, csoportvezető.
Informatikában: programozó, Java fejlesztő, rendszeradminisztrátor, DevOps mérnök, support specialist, front-end developer, szoftvermérnök, szoftverfejlesztő (C++, C#, .NET)
Mérnöki területen: minőségbiztosítási mérnök, folyamatmérnök, villamosmérnök, minőségügyi mérnök, tervezőmérnök, projektmérnök, gyártástámogató mérnök.
Aszakmunkák közül: raktáros, targoncás, eladó, szakács, felszolgáló, gépjárművezető, csomagoló.

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk

Mely harmadik országokból érkező vendégmunkásokat foglalkoztatják előszeretettel Európában és Magyarországon?

Év elején mindig friss adatokkal rendelkezünk, nem csak a hazai, de az európai munkaerőpiac alakulásáról is. Érdemes áttekinteni, melyek a... Teljes cikk