Diétás szakács
OKJ 35 811 03
A diétás szakács a közétkeztetés területén, ideértve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi a nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások), valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.
Elkészíti és tálalja az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybe vevő egészségi állapotának megfelelő ételeket.
Alkalmazza a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére valamint diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit az egészségmegőrző életmód és a diétát igénylő állapotok ismeretében.
Alkalmazza és betartja az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokat, élelmiszer-alapanyag és készétel tárolási-szállítási követelményeket.
Dietetikus által tervezett diétás ételeket készít különböző korcsoportokba tartozó, különleges táplálkozási igényű, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő.
Mi szükséges a diétás szakácsa szakképesítésre való jelentkezéshez?
A szakács OKJ tanfolyam elvégzése ÉS
a szakács szakma munkaterületén a szakirányú képesítés megszerzését követően végzett 2 év gyakorlat (aminek egy részét a diák a munkahelyén is elvégezheti) ÉS
Egészségügyi alkalmassági kiskönyv.
Mennyi ideig tart a képzés?
A szakács tanfolyam körülbelül 4 hónap alatt végezhető el, a tanfolyam intenzitásától függően
Milyen munkaköröket láthat el az, aki elvégzi a diétás szakács tanfolyamot?
Aki elvégzi a tanfolyamot, lehet diétás szakács, étkezdei szakács, grill szakács, gyermekélelmezési szakács, hajószakács, hidegkonyhai szakács, közétkeztetési szakács, kukta, melegkonyhai szakács, pizzakészítő szakács, segédszakács, éttermi műszakvezető, főszakács, helyettes séf, konyhafőnök, konyhavezető.
Miből áll a vizsga?
Gyakorlati és szóbeli vizsgarészből.
A sikeres vizsgát követően milyen bizonyítvánnyal zárul a diétás szakács tanfolyam?
Államilag elismert OKJ bizonyítvánnyal.
Biztosítjuk az Európai Unióban elismert Europass bizonyítvány-kiegészítő megszerzésének lehetőségét is.
Ez a képzés már 2021-ben nem indul.
- 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.
Részletek
Jegyek
- 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1.
Részletek
Jegyek
- 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása
Részletek
Jegyek
- 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés.
Részletek
Jegyek
Markovics Áron (17) és Visontai Barnabás (18) az EcoEdu Egyesület alapítóinak szívügye a környezetvédelem. A frissen alapított szervezet berkeiben... Teljes cikk
A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet minden munkavállalót érzékenyen érint, hiszen számos olyan élethelyzet adódhat, amikor újratervezésre van... Teljes cikk
Az európai energiaválság és a hazai építőiparban tapasztalható változások miatt jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban az energiahatékonysági... Teljes cikk