Megjelent: 9 éve

Diszkriminatív munkaadók - négy határozat a hatóságtól

images

Szexuális zaklatás és durva beszólások miatt közömbös munkáltató - 1 millió forintos bírság

Szexuális zaklatás miatt szabott ki egymillió forintos bírságot az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Honda Hungary Kft-re. Az EBH azért marasztalta el a céget, mert egyik hölgy munkatársát annak kollégája szexuálisan zaklatta és a nőt a vállalat mindezek ellenére sem védte meg. A nő először márciusban fordult a hatósághoz, mert kollégája rendszeresen kétértelmű megjegyzéseket tett ruhájára, alakjára, szexuális életére, de volt rá eset, hogy konkrétan ajánlatott is tett neki. Nem a panaszos volt egyébként az ügy egyetlen sértettje - a zaklató más kolléganőkkel is gyakran bánt hasonló módon, csak ők nem fordultak senkihez jogorvoslatért az ügyben.

A hölgy a hatóság megkeresése előtt még kérte a férfit, hogy változtasson a viselkedésén. Emellett cégen belüli etikai bizottsági vizsgálatot is kezdeményezett az ügyben - ám úgy érezte, hogy az erősen általánosító jellegű vizsgálat csak az ügyet szeretné eltussolni, annak ellenére, hogy a férfit viselkedéséért írásbeli figyelmeztetésben is részesítették. A hatóság a bírságot egyrészt a hosszú ideig tartó zaklatás ténye miatt szabta ki - másrészt azért, mert a cég az egyenlő bánásmód követelményét megsértve nem biztosította a panaszos megfelelő védelmét.


Meddőségi kezelései miatt zaklatta főnöke a nyelvtanárnőt - 500 ezer forint bírság az intézménynekEgy iskolának igazgatója jogsértő magatartása miatt írta elő 500 ezer forint bírság megfizetését a hatóság, méghozzá zaklatásért és megtorlásért. Az intézményben dolgozó nyelvtanárnőt ugyanis a lombikbébi-programban való részvétele miatt zaklatta az igazgató. Majd a sértett EBH felé benyújtott kérelme miatt még el is bocsátotta rendkívüli felmondással a panaszost.

Az intézményvezető már az ügy kirobbanásakor tudta, hogy a nyelvtanárnő a folyamatban lévő meddőségi kezelések miatt anyasági védelem alatt áll. Emiatt munkaviszonyát nem lehet jogszerűen megszüntetni, így inkább munkavégzésében igyekezett ellehetetleníteni a panaszost. Az EBH az ügy résztvevőinek nyilatkozata mellett az iskola alkalmazottai közül tanúkat is meghallgatott - emellett a nyelvtanárnő telefonjával készített és rendelkezésükre bocsátott hangfelvételeket is alapul vették az eset megítélésénél. Utóbbiból aztán egyértelműen kiderült, hogy az igazgató rendszeresen tiszteletlenül, lekezelően és megfélemlítő stílusban beszélt a nyelvtanárnővel. A felvételek az igazgató viselkedése következtében kialakult ellenséges légkört is igazolták - továbbá azt is alátámasztották, hogy a tanárnő elleni atrocitások azután kezdődtek el, miután az igazgató tudomást szerzett a meddőségi kezelésekről. Az intézmény a határozatot bíróságon támadta meg.


Vakvezető kutyás pályázóval viselkedtek lekezelően - elég volt egy bocsánatkérés is...Csökkent munkaképességű sértett fél panaszával is foglalkozott idén az EBH - igaz, ez az eset végül nem bírsággal, csupán elnézéskéréssel zárult. A születésétől fogva vak kérelmező egy budapesti, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató céggel szemben nyújtotta be panaszát a hatósághoz. A kérelmező állítása szerint ugyanis a munkára jelentkezéskor a cég alkalmazottja vakvezető kutyája miatt különböztette meg hátrányosan és viselkedett vele udvariatlanul.

Az elméletben az esélyegyenlőséget szorgalmazó cég ugyanis kizárólag jól látó embereket vett fel a meghirdetett állásra, ezzel szemben a nem látók, különösen a vakvezető kutyával is rendelkezők felvételét megtagadta - írta a panaszos beadványában. A panasztévő emellett az alkalmazott lekezelő stílusát és azt is kifogásolta, hogy a recepciós hölgy felvétel hiányában is begyűjtötte a pályázó szenzitív adatait tartalmazó orvosi dokumentációit. Az eljárás alá vont cég végül okiratokkal támasztotta alá, hogy a pályázó felvételére hely hiányában, és nem a vakvezető kutya miatt nem került sor, mert szükség esetén megoldható lett volna az állat elhelyezése az intézmény falai között. A cég mindenesetre ígéretet tett arra, hogy a jövőben körültekintőbben és figyelmesebben bánik majd ügyintézéskor a vakvezető kutyás jelentkezőkkel.


Életkora miatt nem kellett árufeltöltőnek - 200 ezer forintos bírság a diszkrimináló cégnekVannak cégek, amelyek kizárólag a 20-30 éves munkavállalói korosztályban gondolkodnak. E gondolkodásért 200 ezer forintra bírságot szabott ki az EBH. Az életkor alapján diszkrimináló munkaadóhoz a sértett először idén júniusban, majd szeptemberben jelentkezett raktáros - árufeltöltő - komissiózó munkakörbe. Az álláshirdetésben az alkalmazás feltételei között szerepelt a 20-30 éves életkor - a kérelmező ennek ellenére összesen négyszer küldte be pályázatát. Állásinterjúra azonban egy alkalommal sem hívták be.

A cég a hatóság előtti eljárásban később ugyan tételesen elismerte a nem túl szerencsés szóhasználatot, azt azonban tagadta, hogy a panaszost a fenti megfogalmazás miatt érte volna bármiféle hátrány. Az elutasítást végül azzal indokolták, hogy az álláskereső pályázata alapján nyilvánvalóan "komolyabb pozíciót" keresett a meghirdetettnél.

Az EBH ezután megvizsgálta a sértett jelentkezésének időszakában benyújtott álláspályázatok alapján a céghez interjúra behívott majd később fel is vett munkatársak életkori adatait. Emellett tanúkat és ügyfeleket is meghallgatott az ügyben. A hatóság így megállapította, hogy nem volt objektív, szakmailag elfogadható indok arra, hogy a jelentkezőt be sem hívják az interjúra. Az EBH így 200 ezer forintos bírságot szabott ki a cégre és elrendelte az ügy nyilvánosságra hozatalát. A cég a határozatot bírósági úton megtámadta.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elektronikus írásbeliség a munkajogban

A munkáltatók, különösen a multinacionális cégek részéről egyre nagyobb az igény arra, hogy a munkajogi relevanciájú irataikat - munkaszerződés,... Teljes cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése

Az egyszerűsített foglalkoztatás tényét, a munkaviszony létesítését a munkáltatónak be kell jelentenie. Ezt lehetősége van megtenni elektronikusan... Teljes cikk

Rákérdezhetnek-e a Covid-oltásra állásinterjún?

A leendő munkáltató nem kérdezhet rá az állásinterjún, hogy a jelentkező beoltotta-e már magát koronavírus ellen, vagy tervezi-e ezt. Az oltás... Teljes cikk