Megjelent: 10 éve

Dolgozz ingyen és lehet, hogy felveszünk!

Ingyenmunkára biztatják a fiatalokat a Világgazdaság által megkérdezett szakemberek, a válság miatt ugyanis a pályakezdők többsége nehezen vagy egyáltalán nem tud elhelyezkedni, így érdemes akár azt is felajánlani az állásinterjún, hogy átmenetileg térítés nélkül is beállnak dolgozni. Az ingyen végzett munka ugyanis elöbb vagy utóbb meghozza gyümölcsét. Így vettek fel két frissen végzett pályakezdőt asszisztensnek az egyik gyártó céghez, értesült a lap. A vállalatnál létszámstop volt, így a fiataloknak esélyük sem volt bekerülni főállású munkavállóként, meséli a lapnak Vargha Márta HR igazgató. A két fiatal viszont jelentkezett a cég adatbázisába honlapjukon keresztül, és jelezték, hogy készek ingyen is munkába állni. Úgy tűnik, megérte, ugyanis a próbaidő letelte után, novembertől alkalmazottként, fizetésért dolgozhatnak tovább - áll a Világgazdaságban.

Nem mindig tartalmas a kötelező szakmai gyakorlat

Bár a bolognai folyamatban az alapképzés után kötelező részt venni szakmai gyakorlaton, ennek minősége még mindig megkérdőjelezhető - véli Németh Gergely munka- és szervezetpszichológus, a Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

A szakmai gyakorlat célja, hogy a fiatalok szocializálódjanak a munkakörnyezethez és az elméletben elsajátított tudást megtapasztalhassák a való életben is, áll a Világgazdaságban. A cégeknél azonban gyakran lehet tapasztalni, hogy a gyakornokot "kávéfőzéssel, fénymásolással és viráglocsolással" bízzák meg, így azonban nem túl sok értelme van a "szakmai" gyakorlatnak. Előfordul az is, hogy a munkáltatók csak a gondot látják a gyakornokokban és a gyakorlatot igazoló papír aláírásával szélnek eresztik őket, valós munka nélkül - emelte ki a szakember. Bár ez utóbbi egyre ritkább, hisz a válság rákényszeríti a cégeket, hogy ingyenes utánpótlásban gondolkodjanak, teszi hozzá az ügyvezető.

Az ingyen munka gyakorlata nem újkeletű

Az egész gyakornoki rendszer alapja a régi mester-tanítvány kapcsolaton alapul - áll a Világgazdaságban. A mester befogadta házába a tanoncot, aki a lakhatásért, az ételért és a tanulásért cserébe segített ott, ahol tudott. A fizetséget csak akkor kapott, amikor már termelt is. A pályakezdő így az ingyenmunkával gyakorlathoz, munkatapasztalathoz, sőt referenciához jut, de a szervezet is nyerhet a munkájával - hívta fel a figyelmet Németh Gergely.

Szintén a munkatapasztalat-szerzés fontosságára hívja fel a fiatalok figyelmét Tokár Péter, a Tesk Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Tapasztalat nélkül az IT, a HR területén a legnehezebb az elhelyezkedés, de a bölcsészeknek sem könnyű.

Világgazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter