Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 hete

Egyetemi coach képzések: egyre több vezetőnek van szüksége ezekre a kompetenciákra

Coachnak ma már nem csak az tanul, aki ezt a szakmát szeretné végezni fő tevékenységként, hanem a szervezetekben is egyre nagyobb igény van olyan vezetőkre, akik rendelkeznek coach-kompetenciákkal, képesek erre a típusú vezetésre. Szakirányú továbbképzésen, egyetemi keretek között is lehetséges a szakma elsajátítása.

Az idei év elején jelentős turbulenciát okozott a coachok körében az úgy nevezett „kuruzslásellenes törvény”, amely egyes pszichoterápiás eszközök használatát egyetemi diploma meglétéhez kötötte. Valamint egy ideig az is felmerült a törvény értelmezése kapcsán, hogy a coach megnevezést sem használhatná az, aki tanfolyamon és nem felsőoktatási intézményben szerezte a képzettségét. Ez utóbbi kitétel ugyan nem valósult meg, de sokakat akár időszakosan is, de bizonytalan, sőt kétségbeesett helyzetbe hozott. Emellett változott a felnőttképzési törvény, átrendeződött a tanfolyami képzések piaca is. A kettő hatására, az érdeklődés jelentősen megugrott az egyetemi coach képzések iránt. Bár ezek általában hosszabb időt vesznek igénybe, nagyobb óraszámban, ezért drágábbak, és a végzés követelményei is magasabbak - hiszen szakdolgozatot kell írni és államvizsgát kell tenni a hallgatóknak -, ugyanakkor nagyobb elmélyülést tesznek lehetővé, mint a rövidebb piaci tanfolyamok.

Van, ahol csak most indulnak, míg másutt már évekre tekint vissza a képzés. Általában két vagy három félévet vesznek igénybe és 120 ezer forinttól 350 ezer forint per féléves önköltségi árig terjednek. Cikkünkben szeretnénk lehetséges tájékozódási pontokat adni a szakirányú továbbképzés keretébe tartozó, egyetemi coach képzések iránt érdeklődők számára, a teljesség igénye nélkül.

A versenyszférában egyre több helyen szükség van coach kompetenciákra

A METU-n már 2009 óta folytatnak coach képzést, amelyet eddig 110-en végeztek el, és a szakiránynak jelenleg 34 aktív hallgatója van. Dr. Sándor Jenő szakvezető elmondta, hogy érzékelték az érdeklődők számának növekedését, de nem csak a korábban vázolt változások következtében, hanem egy folyamatos növekvő tendenciáról van szó. Mint mondta, egyre több olyan pozíció van az üzleti világban, ahol a coach kompetenciák szükségesek, hiszen egyre nagyobb figyelem fordul a humán oldal felé a vállalati szférában is. Egyre többen ismerik fel a soft skillek fontosságát, hogy a támogató vezetői szerep javítja az eredményességet. Itt kiemelhetjük a vezető pozícióban dolgozókat, akik erősíteni szeretnék ezeket a kompetenciáikat. Emellett értékesítők, műszakvezetők, valamint ügyfélszolgálati és vevőszolgálati munkakörrel rendelkezők is jelentkeznek a képzésre. A karrierváltás is gyakori motiváció. „Gyakran előfordul, hogy már a képzés ideje alatt egy-egy hallgató a cégen belül például szakértői pozícióból fejlesztési, HR területre kerül” - emelte ki Sándor Jenő.

A METU-n a képzés tavaly ősz óta integrált, business és team coaching képzés egyben. Három féléves, 300 órás folyamat, ami félévente 350 ezer forintba kerül. A hallgatók egyrészt nemzetközi minősítéssel rendelkező coachoktól tanulhatnak, láthatják őket munka közben, a gyakorlatukat pedig a versenyszférában működő cégeknél végezhetik, mentor segítségével, végigvihetnek egy valós team coaching folyamatot.

Coachingban is eredményesek a digitális technikák

Az ELTE-PPK-n 2013 óta létezik akkreditált üzleti edző, coach képzés, sokéves szakmai tapasztalattal rendelkezők és frissdiplomások egyaránt jelentkeztek már a képzésre. Legutóbb június végén zárult a jelentkezés a szakirányú továbbképzésre, és Lengyel Ágnes, a tanulmányi hivatal munkatársa szerint túljelentkezés volt. Az érdeklődők száma dinamikusan nő. „A jelentkezők között coaching szakmára készülők és olyan vezetők is megtalálhatók, akik saját vezetési gyakorlatukban szeretnék alkalmazni a coaching szemlélelet és technikákat. Az idei jelentkezők között is ez a két csoport a meghatározó, csak néhány olyan jelentkezővel találkoztunk, akik már jelenleg is coachként dolgoznak, és elsősorban a törvényi változások hatására jelentkeztek hozzánk.” - ezt már Dr. Kádi Anna, szakvezető mondta el.

A képzésben az ELTE főállású oktatói és külső szakemberek egyaránt részt vesznek, az ICF követelményeknek megfelelő kompetenciák és szaktudás mellett pszichológiai és menedzsment alapismereteket, kommunikációs technikákat, az önismeret fejlesztésére alkalmas lehetőségeket és módszereket adnak át. A hallgatók peer-coachingban próbálhatják először ki magukat, amelyet szupervíziós folyamat támogat, majd pedig vezetőkkel is folytatnak gyakorló coachingot. „2020 tavaszán a COVID helyzettől függetlenül, de ennek okán még inkább gyakorlati módon, a coachingban is eredményesen alkalmazható digitális technikák, módszerek használatával, és azok saját én-márka építésben betöltött szerepével is megismerkedhettek, amit a jövőben tovább fogunk erősíteni” - jelezte Kádi Anna. Az ELTE-n a képzés szintén három félévet vesz igénybe, és félévente 250 ezer forintba kerül.

Belső coachok a hatékonyságért

Idén indítja képzését a Corvinus Egyetem, ahová elsősorban üzleti háttérrel rendelkező hallgatók jelentkeznek. Komócsin Laura, az egyetemmel a képzést közösen szervező Business Coach Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az egyetem profilja is meghatározza bizonyos mértékben, hogy kik a jelentkezők. A Corvinus honlapján található tájékoztató szerint az alapképzési szak megnevezése: vállalati belső és vezetői coach. A képzés két féléves és félévenként 350 ezer forintba kerül. Komócsin Laura szerint, a továbbra is népszerű támogató business coachok mellett, azért is szándék a belső coachok képzése, mert a vírus is a hatékonyságra és a költségek mérséklése irányába tolta a vállalatokat, így például a HR-esek vagy szervezeten belüli karriermódosítók belső coachcsá képzésével kevesebb külső megoldás keresésére szorulnak rá, és emellett új, házon belüli karrierutak is nyílnak, ami támogathatja a kollégák megtartását is.

A Corvinusos coachképzés arra is lehetőséget ad, hogy ne egy módszertant tanuljon meg valaki, hanem több területbe is bele tudjon tekinteni a hallgató, és megtalálhassa a saját irányát hosszútávra. A képzés kifejezetten gyakorlatorientált, hiszen nemzetközileg akkreditált mestercoachoktól is tanulhatnak a résztvevők és maguk is kipróbálhatják a tanultakat, amikor üzleti vezetők jönnek coacheeként a gyakorlati alkalmakra.

Kifejezetten mérnök coachokat is képeznek

Nyíregyházán szintén most indul a képzés, amelynek érdekességét az adja, hogy az általános coach képzésen túl mérnök coach képzést is indítanak, kifejezetten ennek a szkmának. Nekik segít kompetenciákat szerezni, hogy támogassák a kollégáikat, illetve coaching szemléletű vezetőkké válhassanak mindennapi munkájuk során, mondta el Vassné Dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora. Az egyetem vezetésének jövőbeli terve pedig az, hogy a pedagógusképzésbe is beviszik a coachingot, hogy a majdan végzők ki tudják hozni a maximumot a gyerekekből ezzel a szemlélettel. A képzések szakirányú hátterét, az egyetem mérnöki, gazdasági és pszichológia szakjai adják.

Arra számítanak, hogy a kétféléves, félévenként 160 ezer forintba kerülő képzésre elsősorban már munkatapasztalattal rendelkező coachok fognak jelentkezni, így koncentrált tudásátadásra lesz lehetőség. A rektor úgy vélte, hogy a képzés első éve tanulóév lesz ebből a szempontból is, hogy hogyan lehet testreszabni az oktatást aszerint, hogy milyen háttérrel rendelkező hallgatók jelentkeznek rájuk.

Szakirányú továbbképzések - tanulmányi idő és árak:
egyetemi coach képzések


Nyitókép: Gerd Altmann from Pixabay
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Coachok és trénerek online - hogyan sikerült az átállás?

A coaching és a tréning egyik legfontosabb eleme a személyes jelenlét. Gondoltuk márciusig. A koronavírus-járvány átrajzolta a módszertant, az... Teljes cikk

50 vállalkozásnak nyújt ingyenes tanácsadást a coach-szövetség és a MagNet

Magyar kis- és középvállalkozások megsegítésére indít ingyenes tanácsadási programot a Nemzetközi Coach Szövetség Magyar Tagozata (ICF) és a... Teljes cikk

Országos Coaching Kutatás 2020

A kutatás célja, hogy felmérje a coaching elterjedtségét, az alkalmazás módjait, feltételeit és körülményeit. A korábbi évek gyakorlatát... Teljes cikk