kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

Egyetemi coach képzések: egyre több vezetőnek van szüksége ezekre a kompetenciákra

Coachnak ma már nem csak az tanul, aki ezt a szakmát szeretné végezni fő tevékenységként, hanem a szervezetekben is egyre nagyobb igény van olyan vezetőkre, akik rendelkeznek coach-kompetenciákkal, képesek erre a típusú vezetésre. Szakirányú továbbképzésen, egyetemi keretek között is lehetséges a szakma elsajátítása.

Az idei év elején jelentős turbulenciát okozott a coachok körében az úgy nevezett „kuruzslásellenes törvény”, amely egyes pszichoterápiás eszközök használatát egyetemi diploma meglétéhez kötötte. Valamint egy ideig az is felmerült a törvény értelmezése kapcsán, hogy a coach megnevezést sem használhatná az, aki tanfolyamon és nem felsőoktatási intézményben szerezte a képzettségét. Ez utóbbi kitétel ugyan nem valósult meg, de sokakat akár időszakosan is, de bizonytalan, sőt kétségbeesett helyzetbe hozott. Emellett változott a felnőttképzési törvény, átrendeződött a tanfolyami képzések piaca is. A kettő hatására, az érdeklődés jelentősen megugrott az egyetemi coach képzések iránt. Bár ezek általában hosszabb időt vesznek igénybe, nagyobb óraszámban, ezért drágábbak, és a végzés követelményei is magasabbak - hiszen szakdolgozatot kell írni és államvizsgát kell tenni a hallgatóknak -, ugyanakkor nagyobb elmélyülést tesznek lehetővé, mint a rövidebb piaci tanfolyamok.

Van, ahol csak most indulnak, míg másutt már évekre tekint vissza a képzés. Általában két vagy három félévet vesznek igénybe és 120 ezer forinttól 350 ezer forint per féléves önköltségi árig terjednek. Cikkünkben szeretnénk lehetséges tájékozódási pontokat adni a szakirányú továbbképzés keretébe tartozó, egyetemi coach képzések iránt érdeklődők számára, a teljesség igénye nélkül.

A versenyszférában egyre több helyen szükség van coach kompetenciákra

A METU-n már 2009 óta folytatnak coach képzést, amelyet eddig 110-en végeztek el, és a szakiránynak jelenleg 34 aktív hallgatója van. Dr. Sándor Jenő szakvezető elmondta, hogy érzékelték az érdeklődők számának növekedését, de nem csak a korábban vázolt változások következtében, hanem egy folyamatos növekvő tendenciáról van szó. Mint mondta, egyre több olyan pozíció van az üzleti világban, ahol a coach kompetenciák szükségesek, hiszen egyre nagyobb figyelem fordul a humán oldal felé a vállalati szférában is. Egyre többen ismerik fel a soft skillek fontosságát, hogy a támogató vezetői szerep javítja az eredményességet. Itt kiemelhetjük a vezető pozícióban dolgozókat, akik erősíteni szeretnék ezeket a kompetenciáikat. Emellett értékesítők, műszakvezetők, valamint ügyfélszolgálati és vevőszolgálati munkakörrel rendelkezők is jelentkeznek a képzésre. A karrierváltás is gyakori motiváció. „Gyakran előfordul, hogy már a képzés ideje alatt egy-egy hallgató a cégen belül például szakértői pozícióból fejlesztési, HR területre kerül” - emelte ki Sándor Jenő.

A METU-n a képzés tavaly ősz óta integrált, business és team coaching képzés egyben. Három féléves, 300 órás folyamat, ami félévente 350 ezer forintba kerül. A hallgatók egyrészt nemzetközi minősítéssel rendelkező coachoktól tanulhatnak, láthatják őket munka közben, a gyakorlatukat pedig a versenyszférában működő cégeknél végezhetik, mentor segítségével, végigvihetnek egy valós team coaching folyamatot.

Coachingban is eredményesek a digitális technikák

Az ELTE-PPK-n 2013 óta létezik akkreditált üzleti edző, coach képzés, sokéves szakmai tapasztalattal rendelkezők és frissdiplomások egyaránt jelentkeztek már a képzésre. Legutóbb június végén zárult a jelentkezés a szakirányú továbbképzésre, és Lengyel Ágnes, a tanulmányi hivatal munkatársa szerint túljelentkezés volt. Az érdeklődők száma dinamikusan nő. „A jelentkezők között coaching szakmára készülők és olyan vezetők is megtalálhatók, akik saját vezetési gyakorlatukban szeretnék alkalmazni a coaching szemlélelet és technikákat. Az idei jelentkezők között is ez a két csoport a meghatározó, csak néhány olyan jelentkezővel találkoztunk, akik már jelenleg is coachként dolgoznak, és elsősorban a törvényi változások hatására jelentkeztek hozzánk.” - ezt már Dr. Kádi Anna, szakvezető mondta el.

A képzésben az ELTE főállású oktatói és külső szakemberek egyaránt részt vesznek, az ICF követelményeknek megfelelő kompetenciák és szaktudás mellett pszichológiai és menedzsment alapismereteket, kommunikációs technikákat, az önismeret fejlesztésére alkalmas lehetőségeket és módszereket adnak át. A hallgatók peer-coachingban próbálhatják először ki magukat, amelyet szupervíziós folyamat támogat, majd pedig vezetőkkel is folytatnak gyakorló coachingot. „2020 tavaszán a COVID helyzettől függetlenül, de ennek okán még inkább gyakorlati módon, a coachingban is eredményesen alkalmazható digitális technikák, módszerek használatával, és azok saját én-márka építésben betöltött szerepével is megismerkedhettek, amit a jövőben tovább fogunk erősíteni” - jelezte Kádi Anna. Az ELTE-n a képzés szintén három félévet vesz igénybe, és félévente 250 ezer forintba kerül.

Belső coachok a hatékonyságért

Idén indítja képzését a Corvinus Egyetem, ahová elsősorban üzleti háttérrel rendelkező hallgatók jelentkeznek. Komócsin Laura, az egyetemmel a képzést közösen szervező Business Coach Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az egyetem profilja is meghatározza bizonyos mértékben, hogy kik a jelentkezők. A Corvinus honlapján található tájékoztató szerint az alapképzési szak megnevezése: vállalati belső és vezetői coach. A képzés két féléves és félévenként 350 ezer forintba kerül. Komócsin Laura szerint, a továbbra is népszerű támogató business coachok mellett, azért is szándék a belső coachok képzése, mert a vírus is a hatékonyságra és a költségek mérséklése irányába tolta a vállalatokat, így például a HR-esek vagy szervezeten belüli karriermódosítók belső coachcsá képzésével kevesebb külső megoldás keresésére szorulnak rá, és emellett új, házon belüli karrierutak is nyílnak, ami támogathatja a kollégák megtartását is.

A Corvinusos coachképzés arra is lehetőséget ad, hogy ne egy módszertant tanuljon meg valaki, hanem több területbe is bele tudjon tekinteni a hallgató, és megtalálhassa a saját irányát hosszútávra. A képzés kifejezetten gyakorlatorientált, hiszen nemzetközileg akkreditált mestercoachoktól is tanulhatnak a résztvevők és maguk is kipróbálhatják a tanultakat, amikor üzleti vezetők jönnek coacheeként a gyakorlati alkalmakra.

Kifejezetten mérnök coachokat is képeznek

Nyíregyházán szintén most indul a képzés, amelynek érdekességét az adja, hogy az általános coach képzésen túl mérnök coach képzést is indítanak, kifejezetten ennek a szkmának. Nekik segít kompetenciákat szerezni, hogy támogassák a kollégáikat, illetve coaching szemléletű vezetőkké válhassanak mindennapi munkájuk során, mondta el Vassné Dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora. Az egyetem vezetésének jövőbeli terve pedig az, hogy a pedagógusképzésbe is beviszik a coachingot, hogy a majdan végzők ki tudják hozni a maximumot a gyerekekből ezzel a szemlélettel. A képzések szakirányú hátterét, az egyetem mérnöki, gazdasági és pszichológia szakjai adják.

Arra számítanak, hogy a kétféléves, félévenként 160 ezer forintba kerülő képzésre elsősorban már munkatapasztalattal rendelkező coachok fognak jelentkezni, így koncentrált tudásátadásra lesz lehetőség. A rektor úgy vélte, hogy a képzés első éve tanulóév lesz ebből a szempontból is, hogy hogyan lehet testreszabni az oktatást aszerint, hogy milyen háttérrel rendelkező hallgatók jelentkeznek rájuk.

Szakirányú továbbképzések - tanulmányi idő és árak:
egyetemi coach képzések


Nyitókép: Gerd Altmann from Pixabay
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk