Megjelent: 1 hónapja

Egyre idősebbek a magyar tanárok, egyre kevesebb a pályakezdő fiatal pedagógus

A legkisebb arányban az állami intézményekben dolgoznak fiatal tanárok- derül ki az MTA tanulmányából.

A 2008 és 2018 közötti időszakban átlagosan egyre idősebb pedagógusokat foglalkoztatott a közoktatási rendszer - írja a Népszava a Magyar Tudományos Akadémia „A közoktatás indikátorrendszere 2019” című friss tanulmányára hivatkozva.

A kimutatás szerint az 50-59 éves tanárok aránya 27-ről 35 százalékra, a 60 évesnél idősebb pedagógusoké pedig 2-ről 9 százalékra nőtt. Ezzel szemben 9-ről 6 százalékra csökkent a 30 évesnél fiatalabb tanárok aránya. Szintén csökkent a 30-39 éves korcsoport aránya a pedagógusoknál, 27 százalékról 18-ra. A jelentés szerint minden intézményfenntartónál látható a tanári kar öregedése, de az állami intézményekben a legkisebb a fiatal, 20-29 éves és 30-39 éves pedagógusok aránya. Ők legnagyobb arányban az alapítványi és egyéb fenntartású intézményekben tanítanak. 2018-ban a 29 évesnél fiatalabb és a 30-39 éves pedagógusok aránya az óvodákban volt a legnagyobb.

A jelentés szerint 2016 után jelentősen megnőtt a tanári munkaerő-forgalom a közoktatási intézményekben, de a növekedés a szakközépiskolákban és óvodákban volt a legnagyobb, ahol korábban kisebb volt a belépő tanárok aránya. A belépők arányának növekedésével szemben a pályakezdők aránya nem nőtt az utolsó években, valamennyi intézménytípusban 0,5-1,5 százaléknyi volt az értéke. A kimutatás szerint a legnagyobb arányban a fővárosban dolgoznak pályakezdő pedagógusok.

Népszava
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter