Megjelent: 2 éve

Egyre jelentősebb a munkaerőhiány a vendéglátásban

2017 júliusában 100 milliárd forint fölé kúszott a vendéglők forgalma, ami havi csúcsot jelentett. A munkaerőhiány több mint másfélszeresére emelkedett egy év alatt - írja blokkk.com oldal.

images

2017 elején visszaesett a vendéglátóhelyek forgalma, de a nyári hónapokban emelkedett, a kánikulában viszont emelkedett a bevétel. A vendéglősöknek nem volt könnyű dolga, ugyanis egyre nagyobb a munkaerőhiány a szektorban - írják.

A vendéglátásban már korábban is az átlagosnál sokkal nagyobb súlyú volt a munkaerőhiány, ráadásul ez az arány több mint másfélszeresére nőtt egy év alatt. Hiába emelkedett a fizikai dolgozók bére csaknem ötödével, nincs elég szakács, cukrász, pincér. Jelenleg is sok hely betöltetlen.

2017-ben a szakképzettséget előíró munkakörökben, például a pincér, szakács, cukrász 161 ezer forint volt a szakminimálbér, ez 2018-ra eléri a 180 ezer forintot, de korábban az is felmerült, hogy legyen 240 ezer forint.

A vendéglátásban 27%-ról 18%-ra csökkent az áfakulcs 2017-ben, az ebből befolyó plusz bevételt nem a dolgozók kapják, a vendéglősök visszaforgatják, különben nem tudnák kifizetni a megemelt bért.

A vendéglátóhelyek éves árbevétele 2016-ban már túllépte az ezer milliárd forintos értékhatárt. Nagyobb része, közel 900 milliárd forint a kereskedelmi vendéglátás forgalma volt, miközben a munkahelyi vendéglátók valamivel 100 milliárd forint feletti bevételt könyvelhettek el. Tehát a munkahelyi vendéglátóhelyek forgalma még mindig alacsony, ami vélhetően a cafetéria rendszer átszervezéséből adódik.

blokkk.com
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter