Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Lehúzhatják a rolót a munkahelyi étkezdék?

Jóval drágább lesz munkahelyi étkezdét üzemeltetni a jövő évtől. A klasszikus éttermeknél jóval magasabb áfakulccsal dolgoznak majd a munkahelyi étkezdék. Jövőre 9, 2018-ban további 22 százalékkal nő az áfájuk, így sokan bezárhatnak, írja a Világgazdaság.

Egyáltalán mi választja el a munkahelyi étkezdéket és a klasszikus éttermeket? Hol a határ a meghatározásban? Kívülről is fogad vendégeket vagy egy zárt irodaházban, ipari parkban van? Jövő évtől drágább lesz a munkahelyi étkezdék üzemeltetése.

A munkahelyi étkezdékben továbbra is 27 százalékos, a hagyományos éttermekben viszont 2017-ben 18 százalékos, 2018-ban pedig már csupán 5 százalékos áfát kell az üzemeltetőknek fizetniük, óriási kínálati árelőnyhöz jutva a zárt étkezdékkel szemben.

Jelenleg úgy tűnik, hogy ahová csak az adott helyen dolgozók vagy vendégeik mehetnek be, vagyis beléptető kapu, kártya stb. kell a bejutáshoz, azok nem alkalmazhatják a kedvezményes áfakulcsot, így hátrányba kerülnek a kapukon kívüli étkezdékkel szemben, ha csak nem a saját profit kárára dolgoznak. Viszont érdemes tudni, hogy az "elviteles" ételek áfája sem csökken.

Korábbi nem reprezentatív felmérésünkbőlaz derült ki, hogy a dolgozók valamivel több, mint 14%-a eszik munkahelyi étkezdében.



Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkahelyi stresszkalauz - 1. rész

Cikksorozatunkban a munkahelyi stresszel foglalkozunk. Az alapoktól indulva sorra vesszük a stressz definícióját, szervezetünkre gyakorolt hatásait,... Teljes cikk

Nemek harca: hány fok legyen az irodában?

A nyári időszakban állandó vita tárgya a megfelelő irodai hőmérséklet: míg a hölgyek gyakran ebben az évszakban is pulóvert visznek magukkal a... Teljes cikk

Hogyan alkalmazhatjuk a szupervíziót a munkahelyeken?

A munkaerőpiac szereplői számára kevésbé ismert a szupervízió, mint a munkahelyi egészségvédelem hatékony eszköze. Nem tudják, hogy mit takar és... Teljes cikk