Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

Erre figyeljen, ha külföldi munkavállalókat venne fel

Magyarországon tavaly óta folyamatosan rekordmagas a betöltetlen álláshelyek száma, a gazdaságból továbbra is legalább ötvenezer ember hiányzik, noha folyamatosan érkeznek munkavállalók külföldről: 2022-ben több mint nyolcvanezren folyamodtak munkavállalási engedélyért. A külföldiek alkalmazásáról, a kihívásokról és lehetőségekről Csathó-Szabó Dorottyával, a Helpers Hungary relokációs üzletágának vezetőjével beszélgettünk.

Csathó-Szabó Dorottya Helpers Hungary relokáció-

A Helpers Hungary 2004 végén indult itt élő külföldieknek (expatoknak) nyújtott szolgáltatásokkal; mára a fő profiljuk a Magyarországra települő vállalkozások és a külföldieket alkalmazó helyi cégek támogatása üzleti és bevándorlási területen.

Hogyan vállalhatnak munkát külföldiek Magyarországon?
Magyarországon jelenleg több mint négyszázezer külföldi állampolgár tartózkodik legálisan, ennek valamivel több mint harmada az Európai Unió más tagállamaiból érkezett. Nekik nincs is szükségük másra, mint egy regisztrációs igazolásra, melyet a hivatal pár napon belül kiállít számukra. Ők szinte azonnal munkába állhatnak Magyarországon, amint megszerzik az ehhez szükséges helyi adóazonosítót és TAJ-kártyát. Ugyanakkor az EU-n kívülről érkező, úgynevezett harmadik országbeli állampolgárok is rendkívül kedvező feltételekkel kaphatnak Magyarországon munkavállalási engedélyt az Unió más tagállamaihoz képest. Ez talán abból látszik a legnyilvánvalóbban, hogy míg az EU tavaly megfogalmazott javaslatában elérendő célként ír arról, hogy a munkavállalási engedélyek kiadásához szükséges idő egyik tagállamban se legyen hosszabb négy hónapnál, Magyarországon az ügyintézési határidő hivatalosan hetven nap, sőt, egyes származási országok esetében (Szerbia, Ukrajna) még ennél is rövidebb. Mi elsősorban ilyen, harmadik országbeli állampolgárok munkáltatói számára nyújtunk támogatást a munkavállalási és tartózkodási engedélykérelmek ügyintézésében és az ehhez kapcsolódó munkáltatói feladatokban.

Mire számítson az a cég, amely külföldi munkavállalót szeretne foglalkoztatni Magyarországon?
Az EU tagállamaiból érkező munkavállalók bárhol vállalhatnak munkát, ha kiváltják a magyar adóazonosító jelet és TAJ-számot. Ezzel szemben a harmadik országbeli munkavállalók engedélye az adott munkáltatóhoz kötődik, így ők csak akkor adhatják be a kérelmet, ha már megvan, hol fognak dolgozni Magyarországon. Sokszor a reménybeli munkavállalók, de gyakran a vállalkozások HR-munkatársai is azt hiszik, hogy előbb kell megszerezni a munkavállalási engedélyt, amivel aztán ideutazhatnak állást keresni, így látni olyat is, hogy „munkavállalási engedéllyel rendelkező” külföldit keresnek egy-egy pozícióra. Ez bizonyára kényelmesebb lenne, de jelenleg nem ez a helyzet. A munkaadó vállalkozásnak aktív szerepet kell játszania a munkavállalási engedély megszerzésében, mi pedig minden támogatást megadunk ehhez.

Azt érdemes észben tartani, hogy bár a kérelmet elvileg hetven napon belül kell elbírálni, ennél jóval több idő is eltelhet a munkavállalóval kötött megegyezés és a tényleges munkába állás között. Ennek oka nem csak az lehet, ha a hivatalnak több időre van szüksége a döntéshozatalhoz, ami tavaly hónapokon át volt jellemző az orosz-ukrán háború kitörése miatt. Számításba kell venni a beadvány összeállításához szükséges időt is, amit többek között az is befolyásolhat, hogy abban az országban, ahol a munkavállaló él, hány magyar külképviselet van, és ezek mennyire megközelíthetőek. Volt olyan esetünk, ahol a munkavállalónak haza kellett utaznia a szülőhelyére a végzettségét igazoló eredeti papírokért, amely az akkori lakóhelyétől több ezer kilométerre volt. Ez után lehetett gondoskodni a hiteles fordításról, amit csak az OFFI tud intézni nálunk, majd a kész fordítást vissza kellett juttatni a jelentkező országában levő magyar konzulátusra a beadáshoz. Mindennek a lebonyolítása pénz- és időigényes, ugyanakkor nem ritka, hogy a munkáltató úgy ítéli meg, ez a befektetése meg fog térülni a foglalkoztatás során, így hajlandó várni.

Nagyon fontos, hogy ezekre a tényezőkre fel legyen készítve a fogadó vállalat, mert előfordulhat, hogy a munkavállalási engedélyek csúszása miatt nem tud elindulni egy projekt vagy akár egy gyár. Mivel mi nem csak relokációval, hanem üzleti szolgáltatásokkal is foglalkozunk, a munkavállalási engedélyek ügyintézésénél is mindig nagyon figyelünk az üzleti szempontokra. Számos ázsiai nagyvállalat tartozik az ügyfélkörünkbe, így rengeteg tapasztalatunk van a konzulátusokkal, logisztikai kérdésekkel, megoldásokkal kapcsolatban.

A munkáltatók tényleg hajlandóak ennyi időt és pénzt fektetni egy-egy jó jelöltbe?
Ha úgy gondolják, az a jelölt a legjobb ember a munkára, igen. Sok esetben – főleg ahol az anyavállalat alapítja a céget – annyira specifikus  - például műszaki - tudás kell, hogy nincs is rá esély, hogy találjanak olyan embert Magyarországon, aki elláthatná a feladatot, a betanítás pedig hosszadalmas, és angoltudás hiányában nehéz is lenne. Egyes vidéki területeken mégis problémás lehet megszerezni a munkavállalási engedélyt, ahol nagyobb a munkanélküliség, és az ügyintézők alaposabban megvizsgálják a munkaerőigényt. Mivel mi sokszor már az alapításkor találkozunk a cégekkel - például nagyobb külföldi cég leányvállalatával -, ebben is tudunk tanácsot adni induláskor.

Akkor a külföldi munkavállalóké a jövő? Mire számíthatunk?
A KSH adatai szerint ma Magyarországon nagyjából 4,7 millió embert foglalkoztatnak, de így is több mint ötvenezer munkavállaló hiányzik a piacról. Őket a legegyszerűbb és leggyorsabb külföldi munkavállalókkal pótolni, akik más országokban szereztek végzettséget, mégis nálunk kamatoztatják a tudásukat. Tavaly mintegy nyolcvanezer engedélykérelmet kapott az OIF, ami nagyjából azonos a koronavírus előtti utolsó, 2019-es számmal. 2020-ban és 2021-ben a járvány miatt volt egy kisebb visszaesés, de ez a mi ügyfélkörünknél szinte alig volt észrevehető a relokációs üzletágon, bár a cégalapítások száma ideiglenesen megcsappant.

2022-ben inkább az orosz-ukrán háború kitörése rengette meg a piacot, alapvetően azért, mert a hadköteles korú férfiaknak megtiltották a kilépést Ukrajnából. A más EU-tagországokban egyszerűbben elérhető menekültstátusz és támogatások elszívják Magyarországról az ukrán munkaerőt, így Magyarországon viszonylag kevesen maradnak dolgozni. Mi ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy megnőtt az Oroszországból érkező ügyfelek száma, akik hozzánk szeretnék áttelepíteni az üzletüket és a munkavállalóikat. Mindeközben az OIF infrastruktúráját nagyon leterhelték az Ukrajnából menekülők beadványai, ezért év közben minden más kérelem elbírálási ideje is megnyúlt, akár hónapokkal, hiába 70 nap az előírás. Ez persze további költségeket okozott sok olyan vállalkozásnak, amely a külföldi munkavállalókra várt, és a helyzet csak az év vége felé kezdett rendeződni.

Ahogy minden ügyintézési területen, a digitalizáció a bevándorlási területen is nagy léptekkel halad előre. 2019 óta a kérelmeket az EnterHungary portálon keresztül lehet beadni, ami nagyban megkönnyítette a beadványok összeállítását és benyújtását, valamint a hivatallal való kapcsolattartást. A kérelmek elbírálása persze ugyanúgy időbe telik, és a kezelőfelületnek is van hova fejlődnie, de a folyamat jó irányba tart.

Ami a jövőt illeti, a vállalkozások sikerének a kulcsa, ha az egyes állásokat a legrátermettebb emberek tölthetik be, származási országtól függetlenül. Mivel nálunk uniós viszonylatban kedvezőek a munkavállalási engedély kiadásának a feltételei, igazából nincs akadálya, hogy bárki külföldi munkavállalót alkalmazzon, ha az a legjobb választás a vállalkozása számára, a döntést pedig a jelenlegi munkaerőhiány csak támogatja. A kérelmezés persze továbbra is szigorú feltételekhez kötött, mi pedig abban segítünk ügyfeleinknek, hogy ezek ismeretében tudják megtervezni a folyamataikat, beadványaik pedig mind a formai, mind a tartalmi követelményeknek megfeleljenek. Emellett támogatjuk őket a foglalkoztatás során is, többek között azokban a speciális kérdésekben, amelyek egy harmadik országbeli munkavállaló foglalkoztatása során, majd pedig kiléptetésekor felmerülnek. Azt látjuk, hogy sok cég még nem teljesen felkészült a külföldi foglalkoztatottak volumenére, vagy nem szokott hozzá, hogy már a toborzáskor gondoljon a külföldiekre, de nyitottak és nagyon keresik a lehetőségeket, megoldásokat.

A nyitóképen Csathó-Szabó Dorottya, a Helpers Hungary relokációs üzletágának vezetője

 

A tíz legnagyobb relokációs cég Magyarzágon a Budapest Business Journal legutóbbi listáján. Hatodik helyen a Helpers Hungary.

Rangsor Cég neve Teljes nettó árbevétel 2021-ben (M Ft)
1. Santa Fe Relocations Kft. 856 (M Ft.)
2. Move One Kft. 785 (M Ft.)
3. Inter Relocation Kft. 527 (M Ft.)
4. ARC Kft. 382 (M Ft.)
5. Settlers Relocation Kft. 351 (M Ft.)
6. Helpers Hungary Kft. 330 (M Ft.)
7. Gosselin Mobility Budapest Kft. 297 (M Ft.)
8. Euromove Nemzetközi Költöztető Kft. 257 (M Ft.)
9. Expatriates' Services Trust Kft. 154 (M Ft.)
10. MoveArtis Kft. 74 (M Ft.)
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így változik a munkavállalási engedélyek kiadása Magyarországon 2024-ben

A 2024-es év fordulópontot jelent a magyar munkaerőpiac történetében. A munkavállalási engedélyezési rendszer átalakulása nem csak új... Teljes cikk

10 perc után tudják, ha valakinek mentális problémája van - hol lesz a határa a virtuális asszisztensek képességeinek?

Sok számadat látott már napvilágot arról, hogy a munkaerőpiac különböző szegmenseiben hány ember munkáját tudja majd helyettesíteni a... Teljes cikk

Több száz IT szakembert keres dubaji központjába az Emirates

Az Emirates több mint 200 tapasztalt IT szakembert hív a közel-keleti metropoliszba dolgozni, köztük Magyarországról is. Teljes cikk