kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Ezek a legkockázatosabb munkahelyek recesszióban

Recesszió esetén azok a munkahelyek tűnnek el először, amelyek a fogyasztói kiadásoktól és a rendelkezésre álló jövedelemtől függenek.

Az utóbbi időben sok vita folyt arról, hogy hamarosan recesszióba zuhan-e  az USA. Bár a visszaesés nem elkerülhetetlen, sok gazdasági elemző szerint csak idő kérdése, hogy mikor következik be a recesszió. 

Az infláció továbbra is szárnyal, ami káoszt okoz a tőzsdén, a vállalatok pedig elbocsátásokkal, a munkaerő-felvétel befagyasztásával és egyes szélsőséges esetekben az állásajánlatok visszavonásával készülnek a bizonytalan jövőre.

A recessziós félelmek miatt a dolgozó szakemberek szerte az Egyesült Államokban aggódnak jövőbeli foglalkoztatási helyzetük miatt: a Bankrate augusztusi, 2458 amerikai felnőtt megkérdezésével készült felmérése szerint a munkavállalók közel 40%-a aggódik munkahelye biztonsága miatt egy esetleges recesszió előtt - számol be a CNBC.

Bár nincs olyan munkahely, amely teljesen immunis lenne a gazdasági visszaesésre, egyes iparágak általában rosszabbul járnak, mint mások.

A CNBC három közgazdászt kérdezett meg arról, hogy várakozásaik szerint mely iparágak lesznek a legsebezhetőbbek egy esetleges gazdasági visszaesés során. 

Szerintük a legkockázatosabb iparágak közé tartoznak: 

  • Ingatlan
  • Építőipar
  • Gyártás 
  • Kiskereskedelem
  • Szabadidő szektor és vendéglátás 

Kory Kantenga, a LinkedIn vezető közgazdásza szerint recesszió esetén azok a munkahelyek tűnnek el először, amelyek a fogyasztói kiadásoktól és a bőséges rendelkezésre álló jövedelemtől függenek. 

A kiskereskedelmi egységek, az éttermek, a szállodák és az ingatlanügynökségek azok közé a vállalkozások közé tartoznak, amelyek gyakran szenvednek recesszió idején. Bár ezek a szolgáltatások "javíthatják az életminőségünket, de nem szükségesek az alapvető életszínvonal fenntartásához" - mondja Kantenga.

A gyártószektor és az ingatlanpiac szintén  kevésbé "recesszióállóak" - véli Julia Pollak, a ZipRecruiter vezető közgazdásza. Ez különösen igaz lesz a mostani visszaesésre, figyelembe véve a növekvő kamatlábakat és rekordmagas inflációt - teszi hozzá.

Adam Ozimek, a gazdasági kérdéseket kutató Economic Innovation Group közpolitikai szervezet vezető közgazdásza szerint ugyanakkor a korábbi recessziók alapján nehéz magabiztosan megjósolni, hogy mi fog történni a következő gazdasági visszaesés során.

"Nem vagyok benne biztos, hogy a múltban történtek hasznos útmutatóul szolgálnak most számunkra" - mondja. Szerinte sok szempontból letértünk az ismert utakról, régen volt már ilyen túlfűtött a gazdaságunk, különösen úgy, hogy sok területen még mindig jelentős a kínálati oldali korlátozás.

Ozimek bízik abban, hogy a Federal Reserve (Fed) képes csökkenteni az inflációt és lassítani a gazdasági növekedést anélkül, hogy recessziót és magas munkanélküliséget váltana ki.

"Szerintem még nincs itt az ideje a pániknak" - mondja. "A recesszió kockázata valós, de szerintem nagyon jó esély van arra is, hogy egyáltalán nem is lesz recesszió". 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk