kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Ezen a héten fizetik az első, új szabályok szerint számfejtett béreket

Idén augusztus elsején több, a bérszámfejtést érintő változás lépett hatályba, amelyeket először a napokban kifizetendő bérek esetében kell alkalmazni.

images

images

"Az egyik szembetűnő eltérést a távolléti díj számításának megváltozott szabályai okozzák - mutat rá Máriás Attila, a BDO Magyarország vezető munkaügyi tanácsadója a cég közleményében. - Munkavállalói oldalról lényeges változás, hogy az új szabályok alapján mostantól nem fordulhat az elő, hogy például szabadság esetén a munkabér nem éri el a munkaszerződésben megállapított alapbért."

"Persze ahhoz, hogy a bérszámfejtés a jogszabályoknak megfelelően történjen, a bérszámfejtőknek számos dologra kell tekintettel lenniük. Arra például mindenképpen érdemes figyelniük, hogy immár rendkívüli munkaidőben történő vasárnapi munkavégzés esetén jár ugyan a vasárnapi pótlék, de azt a távolléti díj számítása során nem kell figyelembe venni (ugyanez érvényes az éjszakai és műszakpótlékra is). A másik, várhatóan gyakran előforduló problémát várhatóan az fogja okozni, hogy távolléti díj havibérre vonatkozó osztószámára bizonyos esetekben más-más értéket lehet kalkulálni a munkaidő-, illetve a TB-naptárak alapján."

Nem csupán a távolléti díj számításának változására kell azonban figyelemmel lenniük a bérszámfejtőknek, hanem az egyenlőtlen munkaidő-beosztáshoz kapcsolódó elszámolás szabályainak változásaira is, történjék az akár munkaidőkeret, akár elszámolási időszak alapján. Ráadásul ezekben az esetekben - szemben a távolléti díj számításával - a szabályok érvényesülését már most is vizsgálhatják a munkaügyi felügyelők.

Ha az órabéres munkavállalót munkaidőkeretben foglalkoztatják, a munkabért - eltérő megállapodás hiányában - az adott hónapban irányadó általános munkarend szerinti munkanapok számának, valamint a napi munkaidőnek az alapulvételével kell kiszámítani.

"Amennyiben azonban a munkavállaló havi alapbéres, egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén is a havi bérére lesz jogosult, akár többet, akár kevesebbet dolgozott az általános munkarend szerinti munkaidőhöz képest - hívja fel a figyelmet a szakember. - A különbözetet a munkaidőkeret, vagy az elszámolási időszak végén kell csak rendezni."
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek