kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Fejlesszük névmemóriánkat!

Polyánki Balázs pszichológust a névmemória fejlesztéséről kérdeztük.

Képzeljük el: egy kötetlen szakmai rendezvényen hosszan beszélgetünk valakivel, akinek bemutatkoztunk, ám nem jegyeztük meg a nevét és akinél éppen nincs névjegykártya. Nem marad más hátra, mint a kínos, jobb esetben humorba csomagolt névre kérdezés.

Szintén gyakori eset: új munkahelyre csöppent az ember, ahol bemutatják új munkatársainak. Ha azonnal kell velük kommunikálni, szintén kínos lehet, ha elsikkadnak a nevek vagy még kínosabb, ha rossz néven szólítjuk meg kollégáinkat.

Polyánki Balázs, pszichológus és pedagógus az In-And-Out Learning Center szervezésében gyorsított tanulás tréningeket és tanulás coaching foglalkozásokat tart többek között üzletemberek és szervezetek számára. Tapasztalatairól kérdeztük.

Amit csak hallunk: 70 százalék elvész

"Sokan hivatkoznak arra, hogy képtelenek neveket megjegyezni, ám ez nincs így. Odafigyeléssel, gyakorlással, tréninggel bárki fejlesztheti névmemóriáját. Több tucat módszer létezik a nevek vagy bármely információ rögzítésére. Mindegyik kulcsa a tudatos figyelem és a képzelet bevonása különféle mnemotechnikai módszerekkel", kezdte a pszichológus. Hozzátette azonban, a felejtés természetes folyamat. A Texasi Egyetem egyik kutatása szerint az emberek a csak hallott információk 70 százalékát 24 órán belül elfelejtik. Ha azonban a hallott információt látja, kimondja és valamihez kapcsolja, akkor a felejtés aránya csupán 10 százalék. A megfigyelés a névmemóriára vonatkoztatva: tíz hallott névből egy napon belül csak háromra emlékszünk, ám különböző módszerekkel ez az arány kilencre javítható.

Pécsi Pál: a pécsi dóm előtt Pál apostollal

A nevek megjegyzésének további eszköze a társítás. "A Pécsi Pál nevet például ezzel a technikával úgy lehet megjegyezni, hogy elképzeljük a személyt, amint a pécsi dóm előtt áll Pál apostollal. Természetesen a társítás egyedi, mindenkinél más, a saját képzelettől függ. Szintén segít az információ szervezése: ha hat emberrel találkoztunk, férfi és női részre oszthatjuk és mindegyik csoporthoz három nevet rendelünk, nem egyszerre hattal szembesülünk. Ezen kívül szempont lehet: nyakkendősök, nyakkendő nélküliek, szakállasok, nem szakállasok stb.", mondta a pszichológus.

James Bond nyomában: 7 varázslépés

Bemutatkozáskor gondot szokott okozni a név megjegyzése. Sokszor egyszerre mondják a nevet és utána, beszélgetés közben kínosnak érzik a névre visszakérdezni.

A Polyánki Balázs által tanított, hét lépésből álló, "James Bond" fantázianévre hallgató módszer a következőképpen néz ki:
1. Elhatározás: Meg akarom jegyezni a partner nevét.
2. Odafigyelés: Bemutatkozáskor megvárom, amíg a partner elmondja a nevét, amelyet gyorsan megismétlek magamban, majd én is elmondom a saját nevemet.
3. Szemlélés: Felmérem a másik külső tulajdonságjegyeit, ruházatát.
4. Társítás: Néhány megfigyelt tulajdonságot társítok a névvel.
5. Felidézés: Egy ugyanolyan keresztnevű ismerősömet társítom vele, a személyeket interakcióba helyezem egymással.
6. Címkézés: Bármilyen furcsán is hangzik, de segít: képzeletben a személy homlokára írom a nevét.
7. Elbúcsúzás: Kiejtem a partner keresztnevét.
Mindez akkor hatékony, ha kevés emberrel ismerkedem meg egyszerre vagy akinek nehezen tudjuk a nevét megjegyezni.

Hatásos: bemutatkozáskor névjegykártya

A pszichológus saját példával is bemutatta a hatékony névmegjegyzést: "Egy san diego-i szakmai konferencián a keleti meghívottak már a bemutatkozáskor odaadták névjegykártyájukat. A nevükre a mai napig emlékszem, mert a névjegykártya átvételekor hallottam, láttam, kimondtam és "tapintottam"a nevüket."

A memória két részre bontható: rövid és hosszú távúra. A rövid távú memória kapacitása kicsi, néhány percre terjed ki és átlagosan 7 információegység tárolására alkalmas. A hosszú távú memória terjedelme napokban, években adható meg, a jelentés alapján raktároz az érzékszervi modalitásoknak megfelelően és kapacitása folyamatosan bővíthető.

A pszichológus úgy véli, nincs általánosan hatékony módszer az információ feldolgozására. Valakinél azok a módszerek működnek, ahol fontos a képzelőerő, a látvány (vizuális), másnál az információ meghallgatása, kimondása (auditív), megint másnál az utánzás, a fizikai megjelenítés (kinesztetikus).
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek