Megjelent: 3 éve

Felelős Foglalkoztatás 2017 nyerteseinek szemével

„Az Év Felelős Foglalkoztatója” díjat 2017-ben egy közel 350 főt foglalkoztató zalaegerszegi szolgáltató cég kapta az 51-500 főt foglalkoztatók kategóriájában. A zsűri értékelése szerint az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. komplex programokat hajt végre, és mindenre kiterjed a felelős foglalkoztatásuk. Az, hogy az átlag 16 év, amit a cégnél töltenek a munkavállalók, mindennél többet bizonyít.

A tudatosság és a folyamatos fejlesztés jellemzi a munkájukat, példaértékű a sokrétű intézkedésük és a gondoskodó munkáltatói attitűd. Az oktatás és az egészség terén használt eszközeik jó gyakorlatként továbbadandók. Fontos, hogy a társadalmi felelősségvállalásban is mintaértékű közösségfejlesztést valósítanak meg.

Fotó: OFA Nonprofit Kft.
A díjátadás után az OFA Nonprofit Kft. az Észak-zalai Víz-és Csatornamű Zrt. HR vezetőjét, Fókás Gábort kérdezte:

Milyen érzés volt hallani a szakmai zsűri véleményét? Egyetértett azzal? Mivel egészítené még ki szívesen, melyek a cégük kiemelkedő felelős foglalkoztatói értékei?Először nem hittem el, hogy mi nyertük meg ezt a rangos elismerést, amelyre több, mint 70 vállalat, intézmény nyújtott be pályázatot. Jó érzés volt hallani azon erősségeinket, amelyre büszkék lehetünk és építkezni tudunk, mint a stabilitás, az innovatív gondolkodásmód, és a társadalmi felelősségvállalás a munkatársakkal közösen. Fontosnak tartom és nem hangzott el a menedzsment „nyitott ajtó” politikája, hogy bárki, bármely ötletével, javaslatával, panaszával fordulhat hozzájuk és lehetőségeinkhez mérten reagálunk erre, válaszokat adunk, megoldásokat kínálunk.

Melyek azok a konkrét felelős foglalkoztatói lépések a cégnél, amelyekre Ön a legbüszkébb?

A tudatos képzés és tudásmegosztás alkalmazása, valamint a szakmunkás képzés, amelyért nem csak vállalati szinten, hanem az ellátási területünkön és országosan is próbálunk tenni. A hiányszakmák, az egyre kevesebb fiatal a szakképzésben nálunk is komoly gondokat fog okozni közép és hosszabb távon. Ma már konkrét programokat kell biztosítanunk és tudatosan kell végeznünk az utánpótlás oktatását, képzését.

Mit gondol, miért éri meg felelősen gondolkodni?

Ha ismerjük a céljainkat, akkor azok eléréséhez felelősen tudjuk alkalmazni a rendelkezésre álló erőforrásokat és eszközöket. A munkatársak, hogy azonosulni tudjanak a szervezet céljaival, be kell őket vonni a folyamatokba, lehetőséget kell nekik biztosítani, hogy elmondják véleményüket, és meg kell őket becsülni, mert csak együtt tudunk értéket teremteni.

Mi a legkedvesebb emléke, személyes élménye, amit felelős munkáltatóként élt meg?

Nagyon nehéz erre válaszolni, de a legjobb személyes élményem egy szomorú történet, amelyből indult a felelős foglalkoztatásunk. Köztudott, hogy ágazatunk bevételkorlátos és több mint 6 éve fix díjon szolgáltatunk, így a bérek és juttatások nem tudtak emelkedni a munkatársak által kívánt ütemben. Volt egy jó fémipari munkatársunk, több mint 10 éve dolgozott nálunk, de a szakemberhiány miatt egy másik társaság jóval magasabb jövedelmet ígért neki, amit ő elfogadott. A kilépési interjú során a középkorú úr zokogott, hogy fel kellett mondania, de sajnos neki most pénzre van szüksége. Összefoglalta nekünk, hogy miért szeretett itt dolgozni és milyen jó munkahelyi légkör volt nálunk, valamint, hogy miben kell javulnunk, fejlődnünk, hogy itt maradjanak az emberek. Ez a két évvel ezelőtti beszélgetés adott inspirációt, hogy miket kell tenni, hogy ne lépjenek ki tömegesen a munkatársak.

Mit ajánlana azoknak a cégvezetőknek, HR-eseknek, akik nem tudják mit jelent a munkáltatói felelősségvállalás? Hogyan kezdjen hozzá? Milyen kezdő lépéseket tegyen?

Úgy gondolom, hogy az első lépés a szervezeti önértékelés, át kell gondolni az erősségeket, értékeket és a gyengeségeket, fejlesztendő területeket. Tudni kell mit csinálnak mások, valamint mi a jellemző a munkaerőpiacon. Fontos, hogy a vezetés, a HR elkötelezett legyen és következetes. Ma már nem elég a piacképes bérezés és juttatások, ennél többre van szükség. Kétirányú folyamatos kommunikációra, visszajelzésekre a munkatársak számára és élményt adó kihívásokkal teli feladatokra.

Ön szerint milyen trendek várhatóak hosszútávon a felelős foglalkoztatás területén?

Egyre tudatosabbak lesznek a szervezetek, vállalkozások, mivel felismerték a díjban, elismerésben rejlő versenyelőnyt. Ezt természetesen jól kell kommunikálni a munkaerőpiac felé, hogy a munkatársak, álláskeresők is lássák, tudják mi van az elismerés mögött. Úgy gondolom nem a díj megnyerése a legnagyobb kihívás, hanem annak közép és hosszútávú fenntartása. A munkáltatók egyre több eszközt, lehetőséget biztosítanak a munkavállalók megtartása és „bevonzása” érdekében.

Miért indultak az „Az Év Felelős Foglalkoztatója” pályázaton?

Úgy gondoltuk, hogy jó lehetőség megmérettetni azokat a programokat, intézkedéseket, amelyeket a munkatársunknak nyújtunk. Továbbá jó kitekintés, hogy megismerjük a többi vállalat gyakorlatát, ötleteit.

Ajánlaná a pályázatot másnak? Ha igen, Miért?

Mindenképpen ajánlom a pályázatot a vállalatoknak, intézményeknek, előszőr is végig tudják gondolni saját gyakorlatukat, miket tesznek a munkatársakért, amelyek az erősségeik, ami vonzóvá teszik Őket. Másrészt fel lehet ismerni a fejlesztendő területeket, amely sokszor nem is pénz kérdése csak egy kis odafigyelés egy-egy megfelelő kommunikációs intézkedés.

Amennyiben a pályázat felkeltette érdeklődését az OFA Nonprofit Kft. felhívását itt érheti el. Legyen az Ön cége „Az Év Felelős Foglalkoztatója” 2018-ban!

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2018" elnevezésű pályázat, a GINOP 5.3.6.-17-2017-00001 „Vállalati felelősségvállalás ösztönzése és állásfeltárás” kiemelt projekt keretében valósul meg.

  • 2021.10.21Delta variáns - félelmek, hiedelmek, veszélyek... Mit kell tudni a harmadik oltásról? Dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház OHI Infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Tavaszi rendezvénysorozatunk során előadásában a Covid19 járványról, a vírus terjedéséről és a megelőzésről beszélt. Mostani előadásában a DELTA variáns okozta vélt és valós félelmekről, veszélyekről, a következő időszakra előrelátható helyzetről és a harmadik oltás kapcsán felmerülő bizonytalanságokról beszél. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Október elejéig lehet pályázni az idei Önkéntességért díjakra

Szeptember 6. és október 4. között várja a pályázatokat az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) az idei Önkéntességért díjakra. Négy kategóriában lehet pályázni. Teljes cikk

Az állatbarát irodák nagyban segíthetik az emberek munkába való visszatérését

A koronavírus járvány alatt sokan vásároltak vagy fogadtak örökbe háziállatot, és ők az irodai munkára való visszatéréskor új kihívással... Teljes cikk

Kórháznak ajándékozott EKG készülékeket a Hankook

A kórház már régebb óta szeretett volna beruházni az EKG készülékekre. Teljes cikk