Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Hét százalékkal nőtt a önkéntes nyugdíjpénztár szövetség vagyona

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 925 milliárd forintot tett ki 2014 első negyedévében, ez éves szinten 7 százalékos növekedés - közölte a pénztárszövetség hétfőn.

Az önkéntes nyugdíjpénztári piac mintegy 92 százalékát lefedő Stabilitás adatai szerint az idén március végén az egy főre jutó átlagos vagyon 846 ezer forint volt, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - idézi a közlemény Lehoczky Lászlót, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökét.

A tagok befizetései az idén is meghaladták a munkáltatókét: az egyéni befizetések összege az első negyedévben 12 milliárd forintot tett ki, amely 12 százalékkal több a 2013-as értéknél. A munkáltatók befizetései 8,3 milliárd forintra rúgtak, ami éves szinten 4 százalékos emelkedés.

A pénztári kifizetések, csökkenő tendenciát mutatva, 2014 első negyedévében 4,1 milliárd forintot tettek ki. Ez kevesebb, mint a fele az egy évvel korábbi összegnek. A tagok száma ugyanakkor 2013 első negyedévéhez képest 4 százalékkal, 1,092 millióra csökkent - olvasható a közleményben.

A Stabilitással együttműködő egészségpénztárak vagyona március végén 41 milliárd forintot tett ki, a negyedév során minimálisan, 2 százalékkal csökkent. A tagok és munkáltatóik együttesen az idei első negyedévében 7,5 milliárd forintot fizettek be, az előző év azonos időszakához viszonyítva az egyéni befizetések 10 százalékkal, a munkáltatói hozzájárulások pedig 9 százalékkal nőttek.

Az együttműködő egészségpénztárak tagjai az első negyedévben összesen 1,9 millió alkalommal vettek igénybe egészségpénztári szolgáltatást. Ezekre a szolgáltatásokra csaknem 9,7 milliárd forintot fizettek ki a pénztárak, így alkalmanként átlagosan 5100 forintot költöttek a tagok - áll a közleményben.

Az egészségpénztárak taglétszáma lényegében változatlan, 722 ezer fő volt a március végén. Ebben a szférában a Stabilitás részaránya mintegy 70 százalék.

Az egészében a Stabilitáshoz tartozó magánnyugdíjpénztárak vagyona 197 milliárd forint volt az idei első negyedév végén, ami 6 százalékos növekedés éves összevetésben. A taglétszám ugyanakkor az egy évvel korábbi 68 ezerről 62 ezerre csökkent, így az egy tagra jutó vagyon 3,12 millió forint volt március végén, 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter