Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Hogyan segíthet a szülő munkát találni gyermekének?

Gyakori, hogy miután valaki befejezi középiskolai tanulmányait, leérettségizik nem könnyen talál munkát. Mit tehet ilyenkor a szülő, hogyan tud segíteni? Erre kereste a választ a KamaszPanasz.

images

images

Célszerű szakmai segítséget kérni

Először is érdemes felkeresni pályaválasztási tanácsadót, vagy el lehet menni a munkaügyi központba, vagy valamilyen munkaközvetítő irodába. Természetesen ez sem jelent azonnali megoldást, de könnyíthet a helyzeten. Segít, hogy a fiatal azt érzi tesz valamit a munka megszerzéséért.

Önéletrajzírás

Oldalunkon megtalálható önéletrajzi minták is segíthetnek a megfelelő CV elkészítésében. Nagyon sokat jelent, ha a gyermek jól öltözötten, érdeklődve és lelkesen érkezik az állásinterjúra.

Tapasztalatcsere és bátorítás

Érdemes elbeszélgetni a munkakereső fiatallal, hogyan képzeli el karrierjét, hogyan tervezi megtalálni a számára megfelelő munkát. A lap szerint akár a szülő is elmesélheti személyes történetét, ő hogyan, milyen módszerekkel talált állást, hogyan viselkedett az interjún. Lehetőség szerint a munkakeresés időszakában a szülő támogassa a gyermeket. Az anyaginál is fontosabb az érzelmi támogatás, ha elkeseredik a kezdeti kudarcok miatt, akkor lelket kell önteni belé, kicsit másfelé terelni a figyelmét.

Alternatív megoldások

Ha van egy jó ötlete, ha arra akár egy vállalkozás is építhető volna, akkor meg kell nézni milyen lehetséges támogatásokat tudna beszerezni ezek megvalósításához. Ma már számos pályázat segíti a fiatal vállalkozókat. Nem szabad teljesen elvetni a továbbtanulás, a diplomaszerzés vagy különböző OKJ képzések lehetőségét sem.

Fotó: Pixabay
KamaszPanaszFollow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezt kell tudnia egy gyakornoknak a légi iparban

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa vezető diszkont légitársasága folyamatosan várja gyakornoki programjába azokat, akik érdeklődnek a légi... Teljes cikk

Borzalmas körülmények között dolgoztak a diákok

Az egyik diák édesanyja a Facebookon írta meg milyen embertelen körülmények között dolgoztatták a fiatalokat egy balatonlellei étteremben. Az anya... Teljes cikk

A kapunyitási pánikon segít a diákmunka

A most 18-23 évesek megküzdenek a kapunyitási pánikkal. A munka világára vetítve számos szektor és alszektor választás elé állítja őket, amikor... Teljes cikk