Megjelent: 7 éve

Hogyan szüntesd meg az éjszakai agykattogást?

Nehezen megy az elalvás? Sokaknak igen – ráadásul a teljesítőképességünk látja ennek leginkább kárát. Még többen vannak azonban, akik holtfáradtan zuhannak az ágyba már este 9-kor és azonnal elalszanak, hajnalban viszont kipattan a szemük és óracsörgésig a plafont bámulják. Ez utóbbit hívják, egy hangzatos szakszóval élve, átalvási képtelenségnek.

Hajnalban tehát felébredünk és csak fekszünk. Csendben. Némán – hogy a családot fel ne ébresszük. Belül azonban az elme csak úgy visszhangzik a benne zubogó, folyamként áradó gondolatoktól. Ismerős? Üdvözlet az éjszakai felébredők táborában!

Amikor az elme túl hangos…

Sokan, akik hozzám fordulnak tanácsért, azt hangoztatják: „Én brutálisan agyalós típus vagyok! Állandóan kattogok valamin!”

Nos, ha a fenti kijelentés Önre is igaz, KÉT jó hírem is van:

1, Kutatások bizonyítják, hogy az intelligens emberek közt van a legtöbb túlagyaló

2, A túlagyalás ellen van megoldás!

Aki okos, agyal

A túlagyalás (kattogás problémákon, azok lehetséges megoldásain, A, B, C…Y tervet készítve) igencsak hasznos tulajdonság volt hajdanán őseink számára. Aki képes volt előre látni a jövőbeli veszélyeket és arra már akár előre is megoldásokat találni – annak jóval nagyobb esélye volt az életben maradásra. Például: a nagy esőzések árvizet hoznak magukkal – nosza, már 3 napja esik, igaz, árvíz még nincs, de lesz, költözzünk feljebb a folyótól.

Sőt, az aggódásból és az abból eredő agykattogásból manapság is rengeteget profitálhatunk magán- és hivatali életünkben egyaránt – főleg, ha az agyalás kisvártatva pontos, step-by-step akciótervben, majd szervezett végrehajtásban manifesztálódik.

A gond akkor kezdődik, ha a problémákra való megoldáskeresés éjjel nem hagy minket aludni – vagy egyéb módon akadályoz minket a társas életben, a munkában – vagy a pihentető alvásban.

Gondolkodom, tehát ébren vagyok

A túl aktív elme eleve gátja az alvásnak – és a pihenésnek. Pihenni, ellazulni csak az tud igazán, akinek az elméje pihen. Valójában az alvásra is ezért vágyunk olyan nagyon: hogy végre öntudatlanul, agyunkat kikapcsolva létezhessünk egy pár órácskára.

Ahhoz, hogy megszüntessük az agyalást, érdemes egy kicsit a dolgok mögé nézni.

Amikor elménk aktív, és teljes erővel problémák megoldásán dolgozik, olyankor valójában nem tesz mást, mint kontrollt szeretne gyakorolni a világ fölött. Az alvás viszont nem szól másról, mint éppen ennek a kontrollnak az (átmeneti) elengedéséről. Az alvás előfeltétele tehát, hogy a problémákat az éjszaka erejéig egy kicsit letegyük – sokaknak éppen ez a letevés-elengedés okozza a legnagyobb kihívást.

A problémák elengedésének 5 legjobb módja

Elménk tehát rögtön turbó üzemmódra kapcsol, ha valahol problémát lát. Főképp, ha a test, túltelítve stresszhormonokkal, riadót fúj, vagy napokig, akár hetekig riadókészültségben van. Az elme túlaktivitását legtöbbször a szorongás okozza, magyarul a problémák miatti aggodalom.

1, Szokjunk át arra, hogy este tervezzük meg a másnapi feladatainkat. Így egy szépen kitöltött határidőnaplót hagyhatunk az asztalon elalvás előtt – és nem nyomasztanak minket a holnap feladatai. Lesz időnk ugyanis még lefekvés előtt átgondolni, mi mindent kell másnap megcsinálnunk, mikor és hogyan fogjuk a feladatainkat elvégezni. Ha hajnalban mégis elkezdenénk kattogni a másnap feladatain, érdemes emlékeztetni magunkat, hogy ezt már este átgondoltuk és MOST nem tudunk többet tenni az eljövendő feladat sikeréért.

2, Az elme lecsillapítása a jó alváshigiénével kezdődik. Ha például már fél 9-kor elaludtunk, akkor gyaníthatjuk, hogy 7-8 óra múlva (azaz fél 4-kor !!!) fel fogunk ébredni. A testnek ugyanis 7-8 óra alvásnál többre nincs szüksége. Ergo ha reggel 7-ig szeretnénk aludni, este 10-nél hamarabb nem érdemes ágyba bújni, még akkor sem, ha nagyon fáradtak vagyunk

3, Sokszor nem fókuszáltan agyalunk egy-egy problémán, hanem csak úgy „jár az agyunk”. Ezt elkerülendő, érdemes minden este egy kis időt avval tölteni, hogy átgondoljuk, mi minden történt velünk aznap. Ez kiváló alkalmat nyújt tudatosan feldolgozni a nap eseményeit – így nem lesz szükség arra, hogy a nap történéseit éjszaka/hajnalban vegyük elő.

4, Mivel a stresszhormonok tarják riadókészültségben a testet és az elmét, fontos, hogy minden egyes nap találjunk módot arra, hogy megszabaduljunk a stressztől. Legegyszerűbb, leghatásosabb és leggyorsabb módja a sport és a mozgás. A mozgás, a csodálatos egészségmegőrző hatásain túl abszolút kikapcsol – az elme feladata ilyenkor ugyanis, hogy koordinálja a testet. Így nem jut idő elvont, MAJD eljövő vagy már rég elmúlt problémákon dolgozni, hanem kénytelen lesz a jelen helyzetet megoldani, hova lépjek, hogyan fussak, ugorjak, hajoljak stb. jobban.

5,Agyunk kikapcsolásának másik remek módja, ha valami másra irányítjuk a figyelmet: keresztrejtvényre, egy regényre, vagy – ez még jobb – másokra, a barátainkra, például egy baráti beszélgetős-nevetős este formájában. A lényeg, hogy ne az egész nap a kötelességtől-feladatig való futkosással teljen, hanem legyen esténként legalább 30-40 összefüggő percünk (percünk, tehát nem órákról beszélek!), amikor olyan dolgokkal foglalkozunk, ami feltölt és kikapcsol.

5+1, Habár a szorongást az alkohol vagy a nyugtató csillapítja, talán még remekül is alszunk tőle, stresszlevezetőnek és hangulatjavítónak hosszú távon egyik sem alkalmas. Az alkhol depresszáns, tehát eleve ront a hangulatunkon, a nyugtató pedig nem altató: elménket csak az nyugtatja meg, ha valódi eszközök vannak a kezünkben az alvásproblémák megoldására.

Horváth Ágnes
alvástréner
http://alvasguru.hu

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
Számítógép vezérlésű, gerincbarát irodaszéket fejlesztettek Erdőkürtön

Számítógépes vezérlésű, aktív irodaszéket fejlesztett a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. a Nógrád vármegyei Erdőkürtön. Az aktív irodai széket... Teljes cikk

Rengeteg magyar munkamániás

Magyarországon a munkavállalók 7-8 százaléka munkamániás. Bár a társadalom erényként tekint erre a viselkedésre, valójában addikció. Teljes cikk

Idén a fókusz a munkavállalói jólléten és egészségen lesz: Széll Hajnalka, az Auchan HR igazgatója

“A HR legnagyobb kihívása 2022-ben az volt, hogy megértsük, milyen döbbenetes hatások érték az embereket, és segítsünk nekik abban, hogy egyfajta... Teljes cikk