Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Idén is feszes marad a munkaerőpiac

Szezonális hatásokkal magyarázták az elemzők, hogy a vártnál kissé magasabb lett a december-februári munkanélküliségi ráta; 4,4 százalékra emelkedett a mutató a november-januárra közzétett 4,3 százalékról.

images

images

A KSH friss jelentése szerint 130 ezer fővel dolgoztak többen a 2016. december-2017. februári időszakban, mint egy évvel korábban. A férfiak és nők foglalkoztatási mutatói hasonló mértékben javultak.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szerint a munkanélküliség enyhe emelkedése szezonális hatásokkal magyarázható, a munkanélküliségi ráta téli időszakra jellemző emelkedését ugyanis mindeddig ellensúlyozta a munkaerő-piaci helyzet feszessége.

A mostani minimális növekedés ellenére úgy látja, hogy a munkaerőpiac feszesedése folytatódhat idén. Így a téli szezonális hatás elmúltával a munkanélküliségi ráta ismét mérséklődhet, s célba veheti a 4 százalékos szintet. Éves átlagban 4,1 százalékos rátát prognosztizál.

A feszített munkaerőpiac és a gyorsan emelkedő bérek hatása előbb utóbb vélhetően a fogyasztói inflációs adatokban is megjelenik majd, tette hozzá az Erste Bank szenior elemzője, aki az idei évre éves átlagban 2,5 százalékos, 2018-ra pedig 3,4 százalékos inflációt vár. Mindkét év inflációs mutatójára felfelé irányuló kockázatokat lát, pontosan a bérinfláció nehezen számszerűsíthető hatásainak köszönhetően. Távolabbra kitekintve az infláció tartósan is a 3 százalékos jegybanki cél fölött marad majd - vetítette előre.

Kedvezően változhat a munkaerőpiac

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány, valamint a közfoglalkoztatottak számának tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat. Az igen jelentős szakemberhiány pedig a termelékenység fokozását kényszerítheti ki a vállalkozásokból - tette hozzá.

A következő hónapokban a foglalkoztatottak száma, szezonális hatások miatt, átmenetileg 4,4 millió alatt maradhat, így az idei év elején, szintén szezonális hatások miatt, átmenetileg újra 4,5 százalék fölé emelkedhet a munkanélküliségi ráta. Idén ugyanakkor folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése, így az év második felében már tartósan 4 százalék alá süllyedhet a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak száma pedig megközelítheti a 4,5 milliót - fejtette ki.

A Takarékbank szerint idén 4 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 5,1 százalékról.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy vagy két autót is érdemes flottába vinni

Ki engedheti meg magának, hogy flottája legyen? Bizonyára sokan a nagy cégekre gondolnak több száz autóval, ami részben igaz, de nincs pont így,... Teljes cikk

10-ből 7 fiatal fizetésemelésre számít

A fiatalok többsége, 54 százaléka kisebb mértékű, míg 19 százalékuk komolyabb béremelésre számít a következő egy évben - derül ki a K&H... Teljes cikk

A hazai vállalkozásokra nem jellemző az időszakos leállás

Ha mégis beiktatnak egy kis szünetet, az jellemzően maximum egy hétig tart, és többnyire az egész céget érinti. A leállás időszaka összefügghet a... Teljes cikk