>
Megjelent: 6 hónapja

Így irányítson, támogasson a vezető a távolból

Számos új kérdés, kihívás zúdult rá a vezetőkre a hirtelen és kényszerből kialakult otthoni munkavégzés kapcsán: Hogyan kérjem számon a kollégákat? Ugyanolyan teljesítményt várhatok el, mint korábban? Kit, hogy motiváljak? Mi van, ha kollégám nem tudja jól menedzselni az otthoni munkavégzést? Mi van, ha a csapat nem tud jól megbirkózni a hatékony együttműködéssel?

Első és legfontosabb feladata a vezetőnek, hogy empatikusan elbeszélgessen minden beosztottjával. Rákérdezzen, hogyan élte meg ezt a változást, van-e bármilyen nehézsége, kihívása ezzel a helyzettel és szüksége van-e bármilyen támogatásra? Ez a beszélgetés legyen zavartalan, értő figyelemmel hallgassuk meg és ha úgy érezzük, valamit még nem mondott ki, éreztessük támogató szándékunkat, kérdezzünk rá újból.

Ezt a beszélgetést - csoportmérettől függően - érdemes hetente - kéthetente megismételni. Ez az alkalom ne a munkáról szóljon, hanem a kollégáról, mint emberről.

Ha nagy létszámú a csapat, akkor az első beszélgetést követően csoportosan jönne össze az adott vezetőhöz tartozó csapat, ahol egymással is megoszthatják érzéseiket, a jó együttműködéshez megfogalmazhatnak igényeket, elvárásokat.

Ezekből a beszélgetésekből érdemes a vezetőnek kulcsszavas jegyzeteket készítenie, mert itt találunk rá a kollégák motivációira is. Mindenki elismerésre vágyik, csak valaki így, valaki úgy. Vannak, akiket mindenki előtt érdemes megdicsérnünk, és akár a teljes cégen belüli belső kommunikációban is érdemes megemlíteni. Valaki viszont zavarba jön ettől és sokkal jobb érzéssel tölti el, ha közvetlen visszacsatolást kap pár jó szóban. Valakit a fejlődési lehetőség doppingol és most akár ingyenesen elérhető képzések is jó minőségben és széles körben elérhetőek.

Csapatunkban biztos, hogy vannak olyan kollégák, akik „segítő”, támogató motivációval rendelkeznek. Ők a vezető támogatói, kiemelten érdemes tudnunk most róluk, mert ha a csapatunkban vannak olyan kollégák, akiknek nehézséget, kihívásokat hozott ez a helyzet, a segítők támogatni tudják őket. Ajánlott szakirodalom: Gary Chapman és Paul White A munkahelyi elismerés 5 nyelve, de létezik több tesztforgalmazó, akik nagyon jó motivációs tesztekkel, riporttal rendelkeznek, pl: Motivációs térkép, DISC és motivációs tesztek, stb.

Összegezve tehát a motiváción túl azt is érdemes feltárnunk, hogy a csapatunk tagjai milyen szerepeket tudnak betölteni, ki - mivel tud hozzájárulni a csapat hatékony működéséhez.

Feladatmenedzsment

A feladatok hatékony ellátása is fontos, amire most nehezebben lát rá a vezető. Lehet, hogy csak utólag szembesül a ténnyel, hogy egy feladatra 2 nap elment a ½ nap helyett. Nem látja, ha elakadása van a kollégának.
Itt jó megoldást jelenthet a napindító, rövid megbeszélés, ezt kiegészítve egy projektkezelő szoftver vagy akár egy egyszerű excel is, ahol mindenki vezeti a saját feladatait, projektjeit napi szinten és annak időszükségletét. Ez a kollégáknak is nagy segítség, hogy tisztán átláthatják, mit kell még változtatni a napirendjükön, munkabeosztásukon, mi a prioritás a feladataikban. Miben hatékonyak, miben nem annyira? Ha a vezető ezt egy-egy alkalommal átbeszéli a kollégáival és itt is rákérdez, van-e bármilyen támogatásra szüksége, jó érzéssel tölti el a munkatársat, érezni fogja a törődést.

Ha valaki nagyon nem halad a feladataival, a vezető át tudja beszélni ennek okait, nem egy leszidással kezdődik a párbeszéd, hanem egy esetfeltárással. Persze, ha nincs megfelelő oka, akkor érdemes írásos figyelmeztetést is alkalmazni, mert ha hosszabb távon elmaradnak indok nélkül a feladatok, akkor fontos, hogy ennek objektív, bizonyítható nyoma legyen.

Most érdemes a munkáltatónak, vezetőnek rugalmasabban kezeli a kollégákat. Például, ha a munkavállaló a gyermek otthon tanulása miatt most csak 4 vagy 6 órában tud helytállni, akkor keressünk erre is munkajogi lehetőségeket.

Ha tudunk a hozzánk tartozó csapatban fellépő kihívásokról, akkor egyéni szinten, de ugyanakkor a helyzetet átfogó, komplex módon tudunk rájuk reagálni. Ha többen az időmenedzsmenttel küzdenek, akkor a következő hétre beütemezhet a csapat egy időmenedzsment online, 2 órás tréninget. Ha nincs rá budget, akkor érdemes lehet előtte egy belső kutatómunkát végezni, amely keretein belül felkutatunk ilyen témában egy-egy online elérhető ingyenes videót, azt előre megküldjük a csapatnak, majd együtt feldolgozzuk. Ezt bármi más témában is megszervezhetjük.

A legfontosabb, hogy mint vezető, legyünk képben a csapatunk tagjaival, érzéseivel, kihívásaival. Ne csak egyszer, hanem hetente, kéthetente nézzünk rá. Nem csak feladat oldalról, hanem emberi nézőpontból is! Utána igazából jönni fog a csapatnak legmegfelelőbb, csapatra szabott megoldás, pláne, ha be is vonjuk őket. Találják ki maguk, melyik projekt menedzser szoftvert szeretnék használni, milyen gyakran akarnak csapatban találkozni az online térben. Hozzátok meg együttesen az új keretrendszert!

Csikós-Nagy Katalin
HR-Evolution Kft.


Nyitókép: mohamed Hassan from Pixabay
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Íme, a Nemzeti Tehetség Program idei díjazottjai!

Magyarország legfontosabb erőforrása az ember, ezért a tehetségek gyarapítása közös feladat - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának... Teljes cikk

Műszaki felsőoktatás: elszomorítóak az idei felvételi eredmények

Drámaian kevesen és hiányos tudással jelentkeztek továbbtanulási szándékkal a műszaki képzésekre. Az intézmények pedig erre válaszul - kevés... Teljes cikk

Az európai műszaki diploma rendszerét kidolgozó szövetség tagja lett a Műegyetem

Az európai műszaki diploma rendszerének kialakítását célzó egyetemi szövetség része lett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE)... Teljes cikk