kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

Így készítsük fel cégünket a mesterséges intelligencia használatára

Miután a vállalatok áttértek a távmunkára és a rugalmas munkavégzésre, egy újabb komoly változás küszöbén állunk, A rugalmas munkavégzésre való áttéréshez hasonlóan a szervezet felkészítése a mesterséges intelligencia befogadására elsősorban a kultúrán és hozzáálláson múlik.

Így készítsük fel cégünket a mesterséges intelligencia használatára-

A munka üteme és mennyisége exponenciálisan megnőtt, és mindannyian érezzük a súlyát. A vezetők és a munkavállalók alig várják, hogy az AI könnyítsen a terheken. Ez a legfontosabb tanulsága a 2023-as Microsoft Munka Trend Indexének, amely 31 ország 31 000 emberének megkérdezésével és a Microsoft 365-ben található trilliónyi összesített termelékenységi jelzés elemzésével, valamint a LinkedIn munkaerő-piaci trendekkel együtt készült.

A megkérdezett dolgozók közel kétharmada úgy érzi, hogy nincs elég ideje vagy energiája a munkájához. Ennek oka, hogy a munkavállalók ma már idejük közel 60%-át kommunikációval töltik, és csak 40%-át fordítják alkotásra és innovációra. Egy olyan világban, ahol a kreativitás az új termelékenység, ez nem csak kellemetlenséget jelent, hanem kötelezettséget is.

A mesterséges intelligencia azt ígéri, hogy megoldja ezt a problémát, mivel lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy a legfontosabb munkára összpontosítsanak. A Microsoft kutatása szerint a termelékenység növelése, az ismétlődő feladatok racionalizálása és a munkavállalók jólétének növelése a három legfontosabb eredmény, amit a vezetők az AI-tól várnak – írja a HBR cikke. Az AI-alapú munkahellyé válás teljesen újfajta munkavégzést fog megkövetelni a vezetőktől, akik három lépést tehetnek már ma, hogy felkészítsék munkahelyi kultúrájukat az AI-alapú jövőre:

Ne féljünk!

Az AI új interakciós modellt jelent az emberek és a számítógépek között. Eddig a számítógépekkel való interakciónk hasonló volt ahhoz, ahogyan egy számológéppel dolgoztunk: Felteszünk egy kérdést vagy utasításokat adunk, a számítógép pedig megadja a választ. A mesterséges intelligenciával azonban a számítógép inkább olyan lesz, mint egy másodpilóta. Egy újfajta kapcsolatot kell kialakítanunk egymással, megtanulva, hogy mikor és hogyan tegyünk fel kérdéseket, és hogy mennyire fontos a válaszok tényellenőrzése.

A félelem természetes reakció a változásokra, így érthető, ha az alkalmazottak bizonytalanok abban a kérdésben, hogy mit jelent majd az AI a munkájukra nézve. A kutatás szerint bár a munkavállalók 49%-a aggódik amiatt, hogy az AI felváltja majd a munkáját, az AI ígérete felülmúlja a fenyegetést: a munkavállalók 70%-a szívesen átruházna feladatokat az AI-ra, hogy könnyítsen a munkaterhelésén.

Ritkán válik előnyünkre, ha a félelem irányít minket. Ha kíváncsivá tesszük dolgozóinkat könnyebben megérthetik, hogyan működik a mesterséges intelligencia, és megismerhetik az előnyeit, gyengeségeit is. Bátorítsuk őket, hogy kísérletezzenek az új AI-eszközökkel, például az AI-alapú kereséssel. Mivel minden szerepkör és funkció más-más módon fogja használni és hasznosítani a mesterséges intelligenciát. Motiváljuk őket, hogy gondolják át, miként javíthatná vagy alakíthatná át az AI a folyamatokat.

Így készítsük fel cégünket a mesterséges intelligencia használatára
fotó: unsplash

Csak az hibázik, aki dolgozik

Az AI szinte minden munkát meg fog változtatni, és szinte minden munkamódszer profitálhat a mesterséges intelligencia valamilyen fokú használatából vagy automatizálásából. A tesztelés és tanulás stratégiáját alkalmazzuk annak érdekében, hogy megtaláljuk, miként segíthet az AI a legjobban az üzleti igények kielégítésében. A mesterséges intelligencia nem fog minden alkalommal helyesen cselekedni, de még ha téved is, akkor is hasznosan téved. Legalább egy lépéssel előrébb lépünk az üres táblától. Időbe telik, amíg megtanulja ezeket az új munkamintákat, és azonosítja, hogy mely folyamatokat kell megváltoztatni és hogyan. De ha olyan kultúrát teremtünk, ahol a kísérletezést és a tanulást a fejlődés előfeltételének tekintik, sokkal gyorsabban fogunk eljutni oda.

A vezetőknek lehetőséget kell teremteniük a dolgozóknak, hogy megoszthassák tapasztalataikat, például úgy, hogy az osztályon belül közösen készítenek egy útmutatót a promptokról, vagy az AI-tippek állandó napirendi pontként szerepelnek a havi megbeszéléseken. Gyakran hallani olyan aggodalmakat, hogy az AI mankó lesz, és olyan kerülőutakat kínál, amelyek végső soron csökkentik az innovációt és az elkötelezettséget. A Microsoft szakértője szerint az AI-ban rejlő lehetőségek ennél sokkal nagyobbak, és versenyelőnyt jelent majd azok számára, akik átgondoltan használják. Jared Spataro a következőket ajánlja a vezetőknek:

A mesterséges intelligenciával való munka megtanulása folyamatos, nem pedig egyszeri képzés. Illesszük be a tanulási lehetőségeket a munkafolyamatba, és tartsuk naprakészen az alkalmazottakat a legújabb információkkal. Az egyik csapat például a péntek délutáni órákat lekötheti a tanulásra, míg egy másik csapat havonta tart irodai órákat az AI-ról. Fogadjuk el a változásmenedzsment szükségességét! Határozzuk meg a sikerhez szükséges célokat és mérőszámokat, és válasszunk ki kísérleti programvezetőket, akik segítenek a vízió megvalósításában. A különböző funkcióknak és szakterületeknek különböző igényeik és kihívásaik lesznek az AI kapcsán, de az egyik közös igény a struktúra és a támogatás lesz, miközben mindannyian átállunk egy újfajta munkamódszerre.

Bár a mesterséges intelligencia az ígéret szerint átalakítja a munka világát és versenyelőnyhöz juttatja a cégeket, ezen előnyök nem valósulhatnak meg a megfelelő hozzáállás és befektetett munka nélkül. Az AI képességeivel párosulva ez a fajta kultúra mindenki számára egy jobb munkahelyi jövőképet vetítheti előre.

 

 

HBR

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A diákok több mint fele tanulna mesterséges intelligenciával, de csak kevesen férnek hozzá az iskolában

Németországban és Ausztriában tízből négy tanuló fér hozzá az AI-hoz az osztályteremben, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban ez az... Teljes cikk

Vajon megtaláljuk az egyensúlyt az ember és az AI között? - avagy az AI emberi arca

Vajon mit tartogat 2024-ben a mesterséges intelligencia? 2023-ban minden eseményen téma volt az AI és ember kapcsolata, hatása egymásra. HR szempontból... Teljes cikk

Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk