kapubanner for mobile
Megjelent: 13 hónapja

Megváltoztatja a mindennapjainkat a mesterséges intelligencia?

Az elmúlt évtizedekben számtalan innováció alakította át gyökeresen az életünket, ezek közt fellelhető olyan, ami azóta is velünk van, míg szép számmal akad, amelyik már a feledés homályába veszett.

mesterségs intelligencia munka-

Napjainkban a legégetőbb kérdés ezzel kapcsolatban a mesterséges intelligencia térhódítása, hiszen míg az eleinte szinte észrevétlenül szivárgott be a mindennapjainkba, addig ma már ezzel kapcsolatosan komoly fejlesztéseknek lehetünk a szemtanúi. Ugyanakkor a pozitív tényezők mellett sokak esetében némi aggodalom is tetten érhető a témát illetően. Ez persze nem véletlen, lévén a fejlődés rohamtempóban megy végbe, így aztán még megjósolni is nehéz, a mesterséges intelligencia vajon mekkora befolyással bír majd a világunkra pár éven belül. 

Egy dolog azonban vitathatatlan, mégpedig az, hogy bizonyos területeket vizsgálva azt tapasztalhatjuk, miszerint az emberiség rengeteget profitálhat ebből a technológiából. Ha csupán a minket körülvevő, közvetlen környezetünket elemezzük, akkor azt láthatjuk, hogy az önvezető autók jelenthetik a közlekedés reformját, a komplett okosotthon rendszerek pedig soha nem látott kényelmet adnak, méghozzá immáron megfizethető áron.

A munka világát is megváltoztatja a mesterséges intelligencia térhódítása?

Az egyik legégetőbb kérdést azonban kétségkívül az jelenti, vajon a technológia kiszorítja-e az emberi munkaerőt, és amennyiben ez megtörténik, akkor az milyen hatásokkal jár rövid-, illetve hosszútávon. 

E tekintetben érdemes külön vizsgálni azokat az ágazatokat, ahol a szakmai tudás kevésbé hangsúlyos, az elvégzendő feladat pedig repetitív. A mesterséges intelligencia és a gépesítés ezeken a területeken már jó néhány évvel ezelőtt elterjedt, gondoljunk csak például a gyorséttermek érintőképernyős megoldásaira, vagy épp az üzletláncokban egyre nagyobb számban megtalálható automata kasszákra. Ezek ugyanakkor még csak szárnypróbálgatásoknak tekinthetők, főképp a mesterséges intelligencia utóbbi 1-2 évben tapasztalható ugrásszerű fejlődésének tükrében. 

A napjainkban már bárki számára elérhető megoldások ugyanis hathatós segítséget nyújtanak jóval komplexebb folyamatok esetében is. A szakértők jelenlegi álláspontja szerint pedig épp ebben rejlik a technológia legnagyobb előnye. A vállalkozások a mesterséges intelligencia akár napi szintű alkalmazásával jóval hatékonyabbá tehetik a feladatok elvégzését, ez azonban nem jelenti azt, hogy már nem lesz szükség emberi munkaerőre. Sokkal inkább érdemes egy olyan eszközként tekinteni erre a technológiára, ami óriási fejlődést hozhat, ha megfelelően alkalmazzák.

 

  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megérkeztek a KSH adatai: 354 500 forint volt a nettó kereset mediánértéke

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 414 300 forint volt. Teljes cikk

Továbbra is kevés nő dolgozik a STEM szakmákban

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az... Teljes cikk

A munkaidőnk mindössze 5 százalékát töltjük kommunikációval

Egy átlagos munkanapon, munkaidőnk mindösszesen 5 százalékát - 24 percet fordítunk kommunikációra, azaz valós, emberi kapcsolatra épülő... Teljes cikk