Megjelent: 4 éve

Így védekezzünk a csaló munkaerő-közvetítők ellen

Ha külföldön vállalunk munkát, érdemes a Profession szakértője által leírtakat figyelembe venni.

images

images

- A túl jó ajánlat gyanús lehet

Egy átlagos magyar munkavállaló külföldön rendszerint a minimálbért kapja, ami a magyar minimálbér többszöröse. Ha azonban ennél is magasabb a magas a fizetés, akkor érdemes gyanakodni.

- Érdemes a költségekre rákérdezni

Ha az állás mellé szállást, ellátást is kínálnak, előfordulhat, hogy annak ellenértékét a keresetünkből levonják.Ezt tisztázni kell előre.

- A jól informáltság félsiker

Tudnunk kell, hogy az adott országban szükséges-e munkavállalási engedély, melyek a főbb adó- és társadalombiztosítási szabályok, van-e minimálbér, mennyiből lehet megélni.

- Megbízható céggel szerződjünk!

Kormányrendelet írja elő, hogy a magán-munkaközvetítőnek szerepelnie kell a telephelye szerint illetékes regio­nális munkaügyi központ nyilvántartásában. Szintén jogszabály írja elő, hogy a magán-munkaközvetítő az álláskeresőtől semmilyen jogcímen nem kérhet pénzt.

- Ellenőrizzük a céget

Ehhez kérhetjük egy EURES-tanácsadó segítségét a nem korrekt foglalkoztatók kiszűréséhez.


- Ne égessünk fel minden korábbi kapcsolatot


Elképzelhető, hogy nem leszünk képeske külföldön élni, ezért érdemes szépen távozni a korábbi munka­helyünkről, hátha oda akarunk majd visszatérni.

- A nyelvtanulás fontos

Nyelvtudás nélkül nem szabad belevágni a külföldi álláskeresésbe.

- Legyen félretett pénzünk

Az első fizetés megérkezéséig is meg kell tudni élni valamiből. ÉS az is lehet, hogy haza akarunk majd jönni.

- Ügyeljünk az eredeti okmányainkra!

A munkaadó számára készíttessünk az iratokról fénymásolatot. Az eredeti okmányt csak akkor adjuk át neki, ha a fogadóország jogszabálya előírja a dokumentumok valamelyikének a szükségességét regisztrációs vagy egyéb célból, és a regisztrációt a munkaadó intézi.

- Váltsunk ki egészségbiztosítási kártyát!

Elutazás előtt, még itthon célszerű kiváltani az úgynevezett Euró­pai Egészségbiztosítási Kártyát, illetve érdemes biztosítást kötnünk legalább arra az időre, amíg munkába nem állunk, és meg nem győződünk arról, hogy a munkaadó fizeti a társadalombiztosítási járuléko(ka)t.


Blikk.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter