Szerző: Váradi Tamás
Megjelent: 6 éve

Ilyen okokra hivatkozva kérik emberek a Google-t, hogy törölje róluk a cikkeket

images

„Hosszú ideje próbálok elhelyezkedni, de egy korábbi botlásom miatt nem tudok” – meséli a HR Portálnak Gábor, akit annak érdekében, hogy ne lehessen felismerni, álnéven nevezünk. A legnagyobb problémája ugyanis pont az azonosíthatóság. „Ha jelentkezek egy állásra, a munkaadók vagy a fejvadász cégek beütik a nevem valamelyik keresőbe és máris kész a baj. Elsőként dobja ki a nevem ráadásul egy bírósági üggyel összefüggésben”.

A három évvel ezelőtti bűntett így azóta is kísérti, pedig az azért járó büntetését már megkapta. „Főiskolai végzettségem van, gondoskodnom kell a családomról, így viszont lehetetlen elhelyezkedni” – panaszkodik. Gábor mindent megtett már annak érdekében, hogy töröljék a legnagyobb keresők találati listájáról, azonban ezt hiába végezné el például a google, továbbra is rá lehet találni. Ez nem meglepő, ugyanis a Google-nél is erősebb az az internetes közhely, hogy ami egyszer kikerült a világhálóra, azt többé nem lehet onnan eltüntetni. Kőházy Ádám webszakértő a HR Portálnak nyilatkozva kifejtette, már az internet olyan irányba halad, hogy ha valamit megpróbálnak eltüntetni, akkor arról marad valamilyen információ.

Próbálkozni viszont lehet és ebben a Google jelenti talán a legkisebb akadályt: egy tavaly elfogadott uniós jogszabálynak köszönhetően ugyanis mindenki kérheti - ezzel az űrlappal - saját maga törlését a találati listáról, ehhez csak igazolványra és egy alapos indokra van szüksége. Az elbírálás azonban nem automatikus, ha tehát a Google úgy ítéli meg, hogy közérdekű az az információ, amelyet eltüntetnének, akkor minden marad a régiben, a végső szót pedig a bíróság mondhatja ki.

Nagyobb gondot jelent, hogy a találati listáról való törlés nem egyenlő az internetről való eltüntetéssel. Gábor például hiába érné el, hogy a Google ne dobja ki a kellemetlen információkat, mert ha beírják a nevét az egyes weblapok keresőjébe, továbbra is elérhető a története. Nincs más megoldás, mint egyesével fel kell keresnie a weboldalak kezelőit és kérnie kell, hogy tüntessék el onnan. Ez viszont már nem kötelező a honlaptulajdonosokra nézve, hiszen ők nem állítottak valótlant.

Ráadásul, akinek hasonló problémája van, még akkor sem lélegezhet fel, ha minden honlapkezelő beleegyezik a cikk törlésébe vagy módosításába. Létezik ugyanis egy oldal, ahol akár 10-20 évvel ezelőtti weboldalakra is rá lehet találni, így a teljes eltüntetés szinte lehetetlen.

Mintha a munkaadónknak írnánk a posztot

Csak olyan információt, képet, véleményt tegyünk fel a világhálóra, amelynek tartalmáért mindenki előtt tudjuk vállalni a felelősséget – fogalmazta meg az általános szabályt Mészáros Ildikó karrierszakértő, aki szerint még az elektronikus levelezéseinkben sem szabad olyat írni, amit mások előtt személyesen nem mondanánk, vagy tennénk. Úgy vélte, a HR-esek fejével kell gondolkodni, azaz azt kell mérlegelni, hogy mi kit vennénk fel, ha döntési pozícióban lennénk. Posztjaink alapján megbízható, a leendő cégéhez lojális munkaerőnek tűnünk? – ezt a kérdést minden esetben fel kell tenni.

A munkaadók körében ugyanis már teljesen bevett eljárás, hogy a kiválasztás során az interneten is kutakodnak a leendő alkalmazott után. Ha egy jelölt komoly aspiránssá kezd válni, akkor minden elérhető, nyilvános felületet megnéznek: leellenőrzik a Google-találatokat és az összes közösségi oldalt is.

Emiatt legalább a Facebook és a LinkedIn felületeket érdemes tudatosan és megfontoltan használni – hívta fel a figyelmet Bite Barbara a Coaching Team ügyvezető igazgatója. Szerinte ugyanakkor ezeket a nyomokat a munkaadók is a helyükön kezelhetik. „Vannak ismerőseim, akik már bánnak egy-egy vidám éjszakán készült fotót, szaftosabb megjegyzést. Ha viszont ezek a posztok nem rendszeresek, akkor a munkaadók is felül tudnak kerekedni rajta, hiszen ők is emberek” - fogalmazott.

Egy konkrét esetet felidézve elmondta, hogy egyik korábbi könyvelőjének asszisztense metálos énjét építgette a Facebook-on, ezt pedig bizarr volt látni megrendelőként. „Azon gondolkodtam, hogy valóban fontos lennék neki ügyfélként, ha a világról azt az üzenetet közvetíti, amit…”

A durva magánéleti posztoknál is nagyobb hiba lehet azonban az olyan bejegyzés, amely a céget, a munkaadót, a munkatársakat, vagy akár az adott piaci környezetet rossz fényben tűnteti fel. Ha van véleményünk a munkaadó felé, vállaljuk fel személyesen és adjunk a visszajelzést a szabályok mentén – tanácsolja Bite Barbara, aki szerint egyetlen cég sem keres olyan munkavállalót, aki az előző, vagy bármely korábbi munkaadójának rossz hírét kelti. Ma már nem jellemzőek a pályakezdéstől a nyugdíjig tartó állások, így mindenki tisztában lehet azzal, hogy az új munkahely előbb-utóbb a régi munkahely lesz. A lojalitás kulcskérdés a munkaadók szemében, a meglévő és a volt dolgozókkal szemben is.

Bevalljuk vagy ne valljuk?

Bite Barbara szerint, ha már kellemetlen a „netes múltunk”, akkor nem érdemes lapítani és bizonyos esetekben elé kell menni a problémának. Ha az állásinterjún abba az irányba terelődik a beszélgetés, akkor elő lehet rukkolni a kényes részletekkel, az őszinteség ugyanis kifizetődőbb lehet.

Azon is érdemes lehet elgondolkodni, hogy valaki letiltja-e a Facebook-profilját az idegenek számára. Ez ugyanis egyrészt gyanús is lehet, másrészt gyengíti a networking pozíciót.

Sokan élnének a „felejtéshez való joggal” - esetek Európából

Egy nő azt kérte, hogy távolítsák el egy több évtizedes, a férje meggyilkolásáról szóló, és az ő nevét is megemlítő cikket. A Google döntése: eltávolították.

Egy nemi erőszak áldozata azt kérte, hogy távolítsák el a bűncselekményről szóló újságcikkre mutató linket. A Google döntése: eltávolították.

Egy személy 20 olyan cikkre mutató link eltávolítását kérte, amelyek hivatalos minőségében elkövetett pénzügyi bűncselekmények miatti letartóztatásáról szóltak. A Google döntése: nem távolították el.

Egy személy az olyan internetes cikkekre mutató linkek eltávolítását kérte, amelyek a munkahelyén elkövetett szexuális bűncselekményei miatti elbocsátására utaltak. A Google döntése: nem távolították el.

Egy orvos 50-nél több olyan link eltávolítását kérte, amelyek egy elrontott műtétről szóló újságcikkekre mutattak. A Google döntése: három, az orvossal kapcsolatos személyes adatokat tartalmazó, de a műtétet nem említő oldalt távolítottak el az orvos nevére indított keresések eredményei közül. Az eseményről szóló beszámolókra mutató többi link a keresési eredmények között marad.

Benyújtott kérelmében egy egykori lelkész 2 olyan cikkekre mutató link eltávolítását kérte, amelyek a hivatalos minőségében szexuális zaklatás vádja miatt ellene indított vizsgálatokról szólnak. A Google döntése: nem távolították el.

Egy illető azt kérte, hogy távolítsanak el egy cikkre mutató linket, amely egy vetélkedőről számol be. Az illető kiskorúként vett részt a vetélkedőn. A Google döntése: eltávolították.

Egy médiaszakember azt kérte, hogy távolítsanak el 4 olyan linket, amelyek az általa az interneten közzétett, rá nézve kellemetlen tartalmakról beszámoló cikkekre mutatnak. A Google döntése: nem távolították el.

A Google tájékoztatása szerint a kérelemdömping beindulása óta márciusig negyedmillió kérelmet kaptak, hogy bizonyos találatokat töröljenek a listájukból. A beérkezett kérelmeket nagyjából 60-40 százalék arányban elutasították.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Budapesten alakítja ki új Automatizációs Tudásközpontját a Morgan Stanley

A Morgan Stanley úgy döntött, hogy Budapesten alakítja ki azt a tudásközpontot, amelynek célja az automatizáció felgyorsítása a banknál a... Teljes cikk

A túlélés záloga lehet a jól digitalizált humán erőforrás menedzsment

Hazai HR és IT szakértői körben egyre gyakrabban merül fel az igény a szervezet által alkalmazott HR informatikai megoldások továbbfejlesztése, vagy... Teljes cikk

„Kéz a kézben jár a fenntarthatósági szemlélet és az üzemeltetési szempontrendszer”

Miközben a járvány felerősítette az irodai eszközállomány észszerűsítésének igényét, a tudatosan racionalizáló cégek és állami... Teljes cikk