Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Itt a bizonyíték: pénzben mérhető egy jó tanár teljesítménye

Raj Chetty, John Friedman és Jonah Rockoff, a Harvard és a Columbia egyetemek kutatói, a rangos American Economic Review-ban megjelent tanulmányaikban megmérték a tanárok hatását a diákok tesztpontszámaira és későbbi jövedelmére. A kutatók 2,5 millió diák adatait használták, akik az Egyesült Államok egy nagy iskolakörzetében tanultak a 3-8. évfolyamban 1988 és 2009 között.

Bebizonyították, hogy a hozzáadott érték alapján kiemelkedő tanárok tényleg pozitív hatással vannak diákjaik teszteredményére.

Forrás: Index
A második ábra a tanári hozzáadott érték hatását mutatja a volt diákok átlagkeresetére 28 éves korukban.

Látszik, hogy a jobb tanárok diákjai felnőttként többet keresnek. A +1 és a 0 hozzáadott értékű tanárokat összehasonlítva: azok a diákok, akiket egy iskolaévben jó tanár tanított, körülbelül évi 350 dollárral keresnek többet, mint az átlagos tanár tanítványai. Ez az egész életpálya során közel 8 ezer dollár, körülbelül 2,2 millió forint különbséget jelent minden egyes diáknak (35 éves karrierrel, 3 százalékos diszkontrátával és 280 forintos árfolyammal számolva). Ha 20 fős osztályokkal számolunk, egy jó tanár egy életpálya alatt 44 millió forint jövedelmet termel diákjainak - írja az Index.

A kutatás szerint a jobb tanárok nemcsak a diákok későbbi jövedelmére, hanem az élet egyéb területére is kihatnak: ezek a fiatalok nagyobb valószínűséggel kerülnek be a felsőoktatásba, jobb egyetemekre járnak, hamarabb kezdenek nyugdíjcélú megtakarításba, és kisebb köztük a tinédzserkori terhesség kockázata.

Egyéni és társadalmi jólét szempontjából is nagyon fontos tehát a minőségi oktatás. Fontos lenne többet fektetnünk tanárokba, hogy a legtöbbet hozhassák ki a magyar fiatalokból.


Index
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jelentős bővülést értek el a vezető kis- és középvállalkozások

Az árbevételét 20 százalékkal, a nyereségét pedig 61 százalékkal tudta átlagosan növelni a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar, a kereskedelem... Teljes cikk

Kihirdették az idei „Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban” díjak győzteseit

A több mint 1.500 üzletet és ügyfélkiszolgálási pontot tesztelő és 6.500 ügyfél véleményét felmérő ClientFirst Consulting kihirdette az idei... Teljes cikk

„Az Év Munkaadója” Kovács Balázs, a Danubius Hotels Group vezérigazgatója

Kovács Balázst, a Danubius Hotels Group vezérigazgatóját „Az Év Munkaadója” elismeréssel jutalmazta a VIMOSZ a Turizmus Kft. által 27. alkalommal... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár