kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 9 éve

Jó hírnév és Legjobb Munkahely Díj - a kettő együtt jár?

A kedvezőtlen klíma, és globális gazdasági folyamatok ellenére megőrzi azt az arculatot a Monsanto Hungária Kft, amelyet idehaza 17 éve épít. A magyar kukoricatermelés közel egyharmada az ő általuk forgalmazott magokból kel ki. Újabb és újabb hibrideket állítanak elő, amely a cég ügyvezetője, Szanyi István szerint- jó alap arra, hogy a magyar gazdákkal is kialakulhasson az egymás munkáját támogató, bizalmi viszony. A cég idén másodszor indult az AON Hewitt „Legjobb munkahely” felmérésén, és ezúttal iparági különdíjat nyert. Az ügyvezetővel, és Papp Renáta, HR vezetővel beszélgettünk a hazai, és nemzetközi agráriumról, illetve a Monsanto-ról, mint munkahelyről.

images

images

- Sok helyen olvasni, hogy a mezőgazdaság jelenti a jövő stratégiai iparágát. Az emberek élelmezése minden társadalomban kulcskérdés volt. A 21. században azonban mintha a nagyipari élelmiszeriparral kapcsolatosan „megroggyant” volna a bizalom. A Monsanto nevét, ha beírjuk a Google-ba, nagyon megosztó hírekkel, filmekkel találkozunk. Mi lehet ennek az oka, és mit tehetnek Önök azért, hogy egy „Legjobb munkahelynek” egyértelműen jó legyen a hírneve.

Szanyi István
Szanyi István: - A Monsanto Hungária Kft. egy 100 százalékban mezőgazdasággal, elsősorban vetőmaggal foglalkozó cég. Mi csak akkor lehetünk sikeresek, ha a velünk dolgozó gazdák is azok. A jövőképünk a fenntartható mezőgazdaságot vázolja fel. A világban döbbenetes mértékben nő az emberiség létszáma. Azért, hogy ezt a tömeget élelmiszerrel elláthassuk, sokkal többet kell termelni oly módon, hogy minél kevesebb kemikáliát, műtrágyát használjunk. Senki nem gondol annak utána, hogy a Föld vízkészleteinek 2 százalékát kitevő édesvíz 70 százaléka mezőgazdasági célra fordítódik. 1 kilogramm terményhez közel 900 liter vízre van szükség. A fenntartható mezőgazdaság azt is jelenti, hogy több vizet már nem használhatunk el mezőgazdasági célra.

Mikor 1997-ben eljött Magyarországra a Monsanto, 2 munkatárssal indult el a munka. Ma 7 telephelyen, 270 fős csapattal dolgozunk. Az egész céget úgy építettük fel, hogy szoros kapcsolatban maradjon azzal a csoporttal, akik a telephelyek környezetében élnek.

- Milyen helyzetben van a mezőgazdaság, és a hazai piac?

Sz.I.: Vannak „szembe szelek”, de az a tény, hogy innovatív vállalkozásként a cég globális bevételének 11 százalékát vissza tudjuk forgatni kutatás-fejlesztési tevékenységre, és ez átsegít sok mindenen. A mezőgazdaságot súlyosan érinti a globális felmelegedés. Egyre fontosabbá válik az, hogy szárazságtűrő fajtákat kell kikísérletezni, ami fontos iránymutató. Az, hogy van olyan hibrid- kukorica-vetőmagunk, amely a magas nyári hőmérséklet és kevés csapadék mellet is elfogadható termést ad, a gazdáknak jelentős kockázatcsökkentést hoz.

Nyilván nem segít a hazai helyzeten a gyenge forint-árfolyam, és a világpiacon jelenleg tapasztalható, alacsony terményárak sem. Általános filozófiánk ugyanakkor, hogy a gazdasági siker eredményeképp létrejövő hasznot megosztjuk a termelőkkel.

- A magyar Alaptörvénybe bekerült, hogy a hazai piacra génmódosított növény, vagy vetőmag nem kerülhet be. Ez hogyan érinti a Monsanto-t?

Sz.I: A cégünk a következő ötéves tervezési ciklusban is a hagyományos nemesítésen alapuló vetőmagokkal tervezi növelni üzleti tevékenységét az Európai Unióban és nem tervezzük újabb genetikailag módosított termék bevezetését. Magyarországon is a hagyományos nemesítésre koncentrálunk, tiszteletben tartjuk a törvényhozók elképzelését. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy globális szinten a biotechnológia fontos irány. A magyar kukorica-vetőmagpiac 32 százaléka, azaz a piacvezetői státusz a miénk. A gazdák azokkal az innovatív eszközökkel, amelyekkel prémium minőségű hibrideket fejlesztünk, akár 18,3 tonnás hektáronkénti termésátlagot is el tudnak érni. Tájékoztatásul mondom, hogy az USA-ban ez 31,6 tonna/hektár ami új világrekord a mi általunk nemesített hibriddel. Ehhez persze a jó hibriden kívül korszerű agrotechnikára és a precíziós gazdálkodás alkalmazására is szükség van. Ez nemcsak GPS- szel felszerelt traktort jelent, hanem azt is, hogy kihelyezett szenzorral mérik a talajnedvességet a tápanyag ellátottságot és szaktanácsadás alapján juttatják ki a műtrágyát illetve öntöznek akkor, amikor arra szükség van.

Magyarország olyan, speciális helyzetben van, hogy a Monsanto Kelet-európai szárazság-nemesítő központja itt van. Ezért különösen fontos, hogy – az időszakos, és az állandó fizikai munkát végző kollégáink mellé- kvalifikált mezőgazdasági szakembereket is be tudjunk vonzani, és meg tudjuk őket tartani.

A magyar mezőgazdasági szervezetekkel nekünk kitűnő a viszonyunk. Például, a Magyar Kukorica Klubja minden évben megválasztja az úgynevezett „év hibridjét”. 2014-ben a mi egyik hibrid kukoricánk kapta meg ezt a címet.

- Mi a helyzet a hazai mezőgazdasági felsőfokú végzettségű szakemberek képzésével?

Papp Renáta
Papp Renáta: - Sokféle kihívással küzd a hazai agrár-felsőoktatás, és sok mindent nem is tudunk mi megoldani. Amit tehetünk, az egyrészt egy gyakornoki program. 3 egyetemről érkeznek hozzánk hallgatók a tanév során. Másrészt, megpróbáljuk vonzóvá tenni a szervezetünket. Nem nehéz ezt megtenni, mert nagyon jó a hangulat.

- Milyen programokat kínálnak az Önöknél dolgozóknak? A hét telephelyen, a nagyon különböző szintű végzettségekkel, más-más pozíciókban dolgozó embereket hogyan lehet egyaránt érdekesen megszólítani?

P.R: - A kihívás a számunkra az, hogy a 270 fős vállalat- az Ön által említetteken felül- az ország különböző pontjain található. A hét telephely Budapesten, Farmoson, Nagyigmándon, Kecskeméten, Nyíregyházán, Szolnokon és Szatymazon található. Azt kellett végiggondolni, mivel segíthetjük azt, hogy egymást jobban megismerhessük. Ezért találtuk ki a Monsanto-napot, amikor például tavaly Nagyigmándon a kukorica és repce vetőmagüzemet nyitottuk ki a kollégáknak. Idén Farmoson lesz ugyanez a laza, kötetlen rendezvény.

Mivel a munkavállalóink azok, akik a minőségi termelést biztosítják, ezért a menedzsment számára is fontos, hogy ők is jól érezzék magukat a munkanapjaikon. Ezért úgynevezett „Irodai Bizottságokat” hoztunk létre. Ők tesznek javaslatot a napi, munkán túli munkahelyi ügyekkel kapcsolatosan. Például, a vidéki telephelyeken a buszok indulási időpontjaira, illetve a napi ellátás alkotóelemeire is mindig ők gondolnak, és viszik a menedzsment elé. De, a helyi CSR (vállalati társadalmi felelősségvállalás) tevékenységről is ezek a bizottságok döntenek.

Az, hogy az AON Hewitt „Legjobb Munkahely” felmérésén indultunk, elsősorban az európai regionális központunk döntése volt. Azonban van saját, belső dolgozói elégedettség felmérésünk, amely már régóta olyan stabilan jó eredményt mutat, hogy szinte biztos voltam abban, hogy ez a külső megmérettetés is hasonló eredményeket fog hozni.

Sz.I: - Fontos az elkötelezettség, mert csak az igazán elkötelezett munkavállaló tud magas eredményességi szintet produkálni. Minél mélyebb az elköteleződés, annál magasabb a minőség szintje. Ha az emberek jól érzik magukat, akkor hajlandók plusz energia-befektetésre.

- Nehéz megfelelő munkavállalót találni Önökhöz? Mekkora a fluktuáció?

P.R.: - Évek óta 5 százalék alatti a fluktuációnk. Ez világviszonylatban nézve is alacsony. Az átlagos, nálunk töltött munkaévek száma pedig 8. A magyar mezőgazdaság területén nincs túl sok innovatív vállalat, amelynél ráadásul ilyen jók a munkakörülmények. A toborzás egyetlen kihívása az, hogy hatalmas ütemben bővülünk. Tavaly 45 új pozíciót töltöttünk be külső jelöltekből Magyarországon, de a régióban is ilyen nagy lépésekkel fejlődik a cég. Éppen ezért olyan jelentkezőket várunk, akikben a vezetői potenciál is megtalálható.

Szerencsére, „vadászni” csak ritkán kell vezetői pozícióra kollégát, mivel egyrészt a Monsanto egyik célja a belülről építkezés, másrészt inkább hozzánk jelentkeznek, mintsem akár hirdetnünk kellene. Jó a presztízsünk szakmai körökben, úgyhogy sokan elküldik az önéletrajzukat hozzánk akkor is, ha nincs éppen nyitott pozíciónk.

Azonban, nálunk is érezhetőek a felsőoktatás problémái. Például, mi kifejezetten keressük a felsőfokú agrár- végzettségű szakembereket. De, a bolognai folyamat miatt sok agrár-végzettségű fiatal megáll a BSC-szintű diplománál, pedig a kutatáshoz magasabb végzettségi szintre lenne szükség. Éppen ezért mi nagyon értékeljük az MA-szintű diplomával rendelkezőket, és kifejezetten örülünk annak, ha valaki a PhD-ját szeretné, mondjuk nálunk elkészíteni.

- Nem félnek attól, hogy fölvesznek csupa vezetői ambícióval bíró embert, és utána megtorpanás következik, és nem győznek ezeknek a csalódott, „éhes” embereknek másfajta kihívást keresni?

Sz.I.: - Nem kizárólag olyanokat várunk, akik kifejezetten vezetői székbe akarnak átülni. A Monsanto vállalati kultúrája azt is jelenti, hogy segítünk megteremteni a tehetséges kollégák számára a mindenféle területen való kihívásokra való megfelelést. Például, van egy olasz kollégám, aki 10 évvel ezelőtt pénzügyi kontrollingos pozícióban érkezett Magyarországra. Majd ő lett egész Kelet-Európa egyik pénzügyi vezetője. Ezután termékmenedzserré válhatott, most pedig logisztikai pozíciót tölt be az Európai központunkban, Svájcban.

A vállalat arra is lehetőséget ad, hogy akár kétévente egészen más szakmai, vagy földrajzi területen, más-más kultúrában bizonyíthasson az, aki ezt szeretné. A vállalat – amelyben én is tizenhat éve dolgozom- nyitott, minden értelemben. Nemcsak a kollégák felé, hanem a társadalmi párbeszéd irányába is. A biotechnológia mellett újabb területek felé fordul a Monsanto figyelme mint például a mikrobiális növényvédelem vagy precíziós gadálkodás.De, azt is látni kell, hogy a jövő az agráriumban sem képzelhető el biotechnológia nélkül. De, ezen a kétfajta növénytermesztési eljáráson kívül is számtalan eljárás, módszer van már ma is, és a közeljövőben ez a szám – a nagyarányú kutatómunka következtében- növekedni fog.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hangosabbnak kell lennie a HR-nek: karriersztorik a Mercedesnél és a Molnál

Hogyan mozog egy vezető a Mercedesnél a logisztika és a HR között, és miként jut nőként ügyvezetői szintre? Szetei Hajnalka, a kecskeméti... Teljes cikk

Friss energia - Tippek a munkahely megújításához

Eljött a tavaszi megújulás ideje. De hogyan lehet egy szervezetet megújítani úgy, hogy a munkatársak friss lendületet, energiát, kreativitást... Teljes cikk

Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk