Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Jövőre a Magyar Államkincstár folyósítja a családtámogatásokat

A jelenleg hatályos jogszabály alapján a családtámogatási kifizetőhelyek a munkabér elszámolásával egyidejűleg folyósítják az ellátást is. A kifizetőhelyek megszüntetésével viszont a Magyar Államkincstár folyósítja majd az utóbbit, méghozzá a tárgyhónapot követő hónap 15-éig. Ugyanezen okból a családtámogatási ügyek is átkerülnek a kincstár területi szerveihez, a tervek szerint 2008. január 1-je és 2008. március 31-e között kerül sor erre.

A törvénytervezet a családtámogatási törvény mellett a szociális és a gyermekvédelmi, valamint a fogyatékosok esélyegyenlőségét biztosító jogszabályt is érinti. Célja, hogy a szociális szolgáltatások az eddiginél könnyebben legyenek elérhetők.

Az egyszerűsített vállalkozási adót (eva), illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) fizető magánszemélyek és a mezőgazdasági kistermelők egyaránt élhetnek majd azzal a jogukkal, hogy költségigazolás hiányában bevételüket 40 százalékkal csökkentsék. Nem számít azonban majd bele a jövedelembe az alkalmi munkavállalásból származó kereset, már amennyiben havonta nem haladja meg a minimálbér 50 százalékát.

Lényeges változás, hogy a jövőben a gyermekgondozási támogatások és a rendszeres szociális segély párhuzamosan nem folyósíthatók, és az egyéves kor alatti gyermeket nevelő, gyermekgondozási segélyre jogosult személy sem részesülhet rendszeres szociális segélyben - írja az Origo nyomán a Világgazdaság.


Follow hrportal_hu on Twitter