Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Jövőre nincs 13-ik havi nyugdíj?

Iván László fideszes országgyűlési képviselő szerint a 2008. január 1-jén életbe lépő módosított nyugdíjszámítási rendszer átlagosan nyolc százalékkal csökkentené az újonnan nyugdíjba vonulók ellátmányát, vagyis "elsarcolja" tőlük a tizenharmadik havi nyugdíjat.

A fideszes politikus vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy hétfőn törvényjavaslatot nyújt be, amely megakadályozná a jogszabály módosítását.

Iván László értékelése szerint a kormány által tervezett módosítás tovább rontaná a nyugdíjasok "amúgy is ezer sebből vérző" létét, életminőségét.

Az ellenzéki idősügyi szakpolitikus megdöbbentőnek nevezte azt a változtatást is, amely szerint ha a nyugdíjas munkából származó jövedelme eléri az éves minimálbér összegét, vagyis mintegy 840 ezer forintot, akkor felfüggesztik nyugdíja folyósítását. Iván László szerint ötpárti megegyezésre lenne szükség a valódi nyugdíjreformról.

A forrásokról szólva ismertette a Fidesz javaslatát, amely lehetővé tenné a nyugdíjpénztárak átjárhatóságát. Aki belépett magán-, vagy önkéntes nyugdíjpénztárba, vissza is léphessen az állami nyugdíjalapba. Amióta ugyanis az új rendszerek beléptek a nyugdíjbiztosításba, azóta kereken 210 milliárd forint áramlott át az állami nyugdíjalapból, illetve becslések szerint ez az összeg 2010-re elérheti a 400-410 milliárd forintot - tette hozzá.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre reagálva azt mondta: a Fidesz kommunikációs trükkökkel próbálja elfeledtetni, hogy annak idején nem szavazta meg a parlamentben 13. havi nyugdíj bevezetését.

Hangsúlyozta: a nyugdíjrendszer átalakítására azért van szükség, hogy a jövő nemzedéke biztonságos ellátást kapjon idős korában. Emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjreformról komoly szakmai egyeztetés zajlik.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csökken az adó, a munkaadók járnak jól

A nyári szabadságolási időszakban változtak az adó-jogszabályok: a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2 %-al csökkent július... Teljes cikk

215 ezer forinttal is többet kereshet egy prágai kezdő rendőr, mint egy budapesti

Ahogy arról korábban hírt adtunk, Prágában utcai plakátokon toborozzák a rendőröket, átszámítva nettó 368 ezer forintos kezdő fizetéssel.... Teljes cikk

Szabálytalanságok és tévhitek a munkaidőkeret alkalmazása körül

A jogszabályok helyes alkalmazására és a hibák megelőzésére hívták fel a bérügyviteli szakma dolgozóinak figyelmét a NEXON Akadémia előadásán. Teljes cikk