Megjelent: 11 hónapja

Képzés-fejlesztés COVID-időkben: Online vagy e-learning képzés?

Még nem is olyan régen elképzelhetetlennek tartottuk, hogy egy céges képzés vagy tréning ne személyes jelenléttel történjen, hiszen az élményt nagy mértékben fokozza a résztvevők jelenléte, az interaktivitás, a networking lehetősége kávészünetekben, ebédszünetben.

Az elmúlt egy év pandémiás helyzete azonban radikálisan megváltoztatta ezt a helyzetet. Bár voltak rá kísérletek a képzők oldaláról, hogy továbbra is tantermi keretek között, vagy külső helyszíneken tartsák a képzéseket és tréningeket, extra fertőtlenítéssel, egész napos maszkviseléssel, távolságtartással, ez rendkívül megnehezítette mind az oktató dolgát, mind a résztvevőkét. A gyorsan változó pandémiás rendelkezések is kiszámíthatatlanná tették a mozgásteret, mit szabad, mit nem, egy hónapokkal előre meghirdetett tantermi képzést vajon meg lehet-e tartani a kiírt időpontban, vagy sem.

Az átmenetinek gondolt nehézség tartós lett, 1 év után még mindig jelen van életünkben a pandémiás helyzet. Így ki hamarabb, ki később, de kezdett átállni az online vagy e-learning oktatásokra.

Ezzel be is lépett egy fogalmi zavar, nem csak a képzési résztvevők, de sokszor a képzéseket megrendelő HR szakemberek számára is: Mi az, hogy online oktatás? Mi az, hogy e-learning képzés? Ugyanazt jelenti a kettő képzési forma? Ha nem, mi a különbség közöttük?

Az online képzések, hasonlóan a normál tantermi oktatásokhoz, előre meghirdetett képzési napokon, valós időben, oktató által tartott képzések, ahol adott létszámú csoport vesz részt egy videókonferencia program segítségével az oktatáson. A legelterjedettebb programok a Zoom, Microsoft Teams, Webex, GoogleMeet.

Egy stabil internet kapcsolatra, laptopra vagy asztali gépre, kamerára, mikrofonra van szüksége a résztvevőnek a képzéshez, továbbá olyan környezetre, ahol teljes figyelemmel a képzésre tud fókuszálni.
Az oktató megosztja a saját képernyője tartalmát, prezentál, feladatokat ad a teljes csoport számára, vagy kisebb csoportokra osztja a résztvevőket, és létrehoz számukra elkülönített, virtuális csoportszobákat. Minden hasonlóan zajlik, mint egy tantermi képzésnél, van interakció, kérdések és válaszok hangzanak el, mindenki látja a másik arcát, még ha csak képernyőn keresztül is, és hallja a másik hangját. Online kollaborációs eszközök segítik ilyenkor a munkát: mindmapping, rajzolás nem akadály, egy időben végezve.

Az online képzés vagy tréning képes jó hangulatot teremteni és élményt adni, de nagyon intenzív részvételt és teljes figyelmet igényel a résztvevő oldaláról, hosszabb időn keresztül. Ráadásul a képernyőre való napi több órás, folyamatos fókuszálás is rendkívül lefárasztja a résztvevőket.
Az online képzéseknél az elhangzottak videón való rögzítésére általában nincs mód személyiségi jogok és üzletpolitikai okok miatt, így egyszeri alkalomra szóló élményt és tudást adnak. Ennek hátránya az, hogy ha valaki időnként lemarad, kiesik a képzési folyamatból külső, zavaró tényezők miatt, nehéz pótolnia a kiesést, és gyakran a csoport munkát is hátráltatja ezáltal.

Az e-learning képzés ezzel szemben egyéni és rugalmas műfaj. Itt sokkal inkább a tárgyi tudás megszerzésén van a hangsúly, és ezt a résztvevő saját időbeosztása és ütemezése szerint, rugalmasan teheti meg. Előre elkészített tananyagból tanul, mely lehet írásos, vagy videóra előzetesen felvett. Az oktató ennél a képzési formánál nincs kontaktusban a résztvevővel. A résztvevő célirányosan tud haladni, a tanulási folyamatot bármikor megszakíthatja, majd folytathatja, és a tudást ellenőrző tesztre saját ritmusban tud felkészülni. Csak egy laptop vagy asztali gép szükséges, valamint internet kapcsolat, és hozzáférés az e-learning rendszerhez. Ennél a képzési formánál önfegyelemre és motiváltságra van szüksége a képzés elvégzőjének ahhoz, hogy haladjon az anyag elsajátításával, ugyanakkor megvan a szabadsága arra, hogy maga határozza meg a képzési időbeosztását.

Nagyon nagy előnye az e-learning oktatásnak az, hogy bármikor visszahallgathatja, visszanézheti a résztvevő a képzési anyagot, ezáltal nincs olyan érzése, hogy lemaradt vagy kimaradt valamely részből.Most akkor melyik képzési formát ajánljuk dolgozóink számára? Az online, videokonferenciás képzés jobb megoldás, mint az e-learning?

Nem feltétlenül. Ha egy dolgozónak egy vagy több kisgyermeke van otthon, miközben online, videokonferenciás oktatásban vesz részt, a figyelem megosztás a gyermekek és a képzés között azt eredményezi, hogy csak részlegesen tud odafigyelni, bekapcsolódni a közös munkába, ezáltal stresszesnek éli meg az esetleges lemaradást, a képzési hatékonyság pedig jelentősen romlik emiatt.

Még inkább kritikus a helyzet akkor, ha a régóta várt képzésen egyáltalán nem tud részt venni saját, vagy családtagja megbetegedése vagy más, váratlan akadályoztatás miatt. Ilyenkor még nehezebb megélnie a munkavállalónak azt, hogy kimaradt a képzésből vagy tréningből, és lehet, hogy egyhamar nem fog tudni újra jelentkezni. A cég számára is veszteséget jelent az elmaradt részvétel, hiszen a képzési díjat ki kell fizetni, a képzési terv pedig nem valósult meg, további szervezés szükséges.

Éppen ezért javaslatunk az, hogy a képzés-fejlesztési tervek összeállításánál érdemes mérlegelni, és megadni a szabadságot a munkavállalóknak arra, hogy tartós home office idején, ki-ki saját preferenciái és élethelyzete alapján dönthesse el, hogy az intenzív odafigyelést, bevonódást igénylő online, élő videokonferenciás képzést választaná inkább, vagy a többször visszahallgatható, akár rövidebb időszakokra ütemezhető, célirányos e-learning képzést. Ez utóbbinál érdemes figyelni arra is, hogy a képző biztosít-e konzultációs workshop lehetőséget, amely kiegészítheti az e-learningen tanultakat. Fontos szempont lehet egyúttal az is a képző megválasztásánál, hogy mobilra, tabletre optimalizált-e az általa nyújtott e-learning képzés.

Úgy véljük, az az igazán jó képzési katalógus, amely mindkét képzési formában biztosít oktatásokat a munkavállalók számára.

Az EntSol Hungary Bt. oktatási palettája számos képzést felölel és folyamatosan bővül: agilis transzformációs képzések, üzleti elemzési módszertani oktatások, agilis Jira projekmenedzsment szoftver oktatások, Microsoft Excel, VBA, PowerBI képzések, Business és Team Coaching Alapok tréningek egyaránt elérhetőek kínálatunkban.
Kérjük, tekintse meg online, élő videokonferenciás képzési ajánlatunkat www.entsol.hu , valamint mobilra és tabletre is optimalizált videós e-learning képzéseinket www.agileexamcenter.com.

Érdeklődés, ajánlatkérés esetén kollégáink készséggel állnak az Önök rendelkezésére e-mailben: info@entsol.hu és telefonon: 06 30 7 836 836.
Képezze munkavállalóit hatékonyan, a számukra leginkább megfelelő formában!
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.03.04Szemléletváltás a toborzásban Alapítsa meg új modern HR kultúráját! 1. nap - Hatékony toborzás 2. nap - Employer Branding 3. nap - Célcsoportok meghatározása a toborzásban 4. nap - Social Media a toborzásban 5. nap - Folyamatkontroll és Projektmenedzsment a toborzásban Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
ESG indexszel bővült az OPTEN szolgáltatása

A 2022-es évben nem csak a bankok és speciális pénzintézetek, de a vállalkozások számára is nagy kihívást jelent az ESG-megfeleltetés, amelyhez... Teljes cikk

A növekvő termelés ellenére egyre több a megszűnő építőipari cég

Bár az építőipari termelés volumene kezd stabilizálódni a COVID előtti szinten, a megszűnő cégek száma továbbra is rendkívül magas, különösen... Teljes cikk

A szánkótól a nordic walkingig: szabadtéri mozgás télen

A téli hónapokban, amikor hideg, esős, latyakos az időjárás, hajlamosak vagyunk felhagyni a rendszeres sportolással, különösen a szabadban végzett... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek