Megjelent: 3 hete

Képzés-fejlesztés COVID-időkben: Online vagy e-learning képzés?

Még nem is olyan régen elképzelhetetlennek tartottuk, hogy egy céges képzés vagy tréning ne személyes jelenléttel történjen, hiszen az élményt nagy mértékben fokozza a résztvevők jelenléte, az interaktivitás, a networking lehetősége kávészünetekben, ebédszünetben.

Az elmúlt egy év pandémiás helyzete azonban radikálisan megváltoztatta ezt a helyzetet. Bár voltak rá kísérletek a képzők oldaláról, hogy továbbra is tantermi keretek között, vagy külső helyszíneken tartsák a képzéseket és tréningeket, extra fertőtlenítéssel, egész napos maszkviseléssel, távolságtartással, ez rendkívül megnehezítette mind az oktató dolgát, mind a résztvevőkét. A gyorsan változó pandémiás rendelkezések is kiszámíthatatlanná tették a mozgásteret, mit szabad, mit nem, egy hónapokkal előre meghirdetett tantermi képzést vajon meg lehet-e tartani a kiírt időpontban, vagy sem.

Az átmenetinek gondolt nehézség tartós lett, 1 év után még mindig jelen van életünkben a pandémiás helyzet. Így ki hamarabb, ki később, de kezdett átállni az online vagy e-learning oktatásokra.

Ezzel be is lépett egy fogalmi zavar, nem csak a képzési résztvevők, de sokszor a képzéseket megrendelő HR szakemberek számára is: Mi az, hogy online oktatás? Mi az, hogy e-learning képzés? Ugyanazt jelenti a kettő képzési forma? Ha nem, mi a különbség közöttük?

Az online képzések, hasonlóan a normál tantermi oktatásokhoz, előre meghirdetett képzési napokon, valós időben, oktató által tartott képzések, ahol adott létszámú csoport vesz részt egy videókonferencia program segítségével az oktatáson. A legelterjedettebb programok a Zoom, Microsoft Teams, Webex, GoogleMeet.

Egy stabil internet kapcsolatra, laptopra vagy asztali gépre, kamerára, mikrofonra van szüksége a résztvevőnek a képzéshez, továbbá olyan környezetre, ahol teljes figyelemmel a képzésre tud fókuszálni.
Az oktató megosztja a saját képernyője tartalmát, prezentál, feladatokat ad a teljes csoport számára, vagy kisebb csoportokra osztja a résztvevőket, és létrehoz számukra elkülönített, virtuális csoportszobákat. Minden hasonlóan zajlik, mint egy tantermi képzésnél, van interakció, kérdések és válaszok hangzanak el, mindenki látja a másik arcát, még ha csak képernyőn keresztül is, és hallja a másik hangját. Online kollaborációs eszközök segítik ilyenkor a munkát: mindmapping, rajzolás nem akadály, egy időben végezve.

Az online képzés vagy tréning képes jó hangulatot teremteni és élményt adni, de nagyon intenzív részvételt és teljes figyelmet igényel a résztvevő oldaláról, hosszabb időn keresztül. Ráadásul a képernyőre való napi több órás, folyamatos fókuszálás is rendkívül lefárasztja a résztvevőket.
Az online képzéseknél az elhangzottak videón való rögzítésére általában nincs mód személyiségi jogok és üzletpolitikai okok miatt, így egyszeri alkalomra szóló élményt és tudást adnak. Ennek hátránya az, hogy ha valaki időnként lemarad, kiesik a képzési folyamatból külső, zavaró tényezők miatt, nehéz pótolnia a kiesést, és gyakran a csoport munkát is hátráltatja ezáltal.

Az e-learning képzés ezzel szemben egyéni és rugalmas műfaj. Itt sokkal inkább a tárgyi tudás megszerzésén van a hangsúly, és ezt a résztvevő saját időbeosztása és ütemezése szerint, rugalmasan teheti meg. Előre elkészített tananyagból tanul, mely lehet írásos, vagy videóra előzetesen felvett. Az oktató ennél a képzési formánál nincs kontaktusban a résztvevővel. A résztvevő célirányosan tud haladni, a tanulási folyamatot bármikor megszakíthatja, majd folytathatja, és a tudást ellenőrző tesztre saját ritmusban tud felkészülni. Csak egy laptop vagy asztali gép szükséges, valamint internet kapcsolat, és hozzáférés az e-learning rendszerhez. Ennél a képzési formánál önfegyelemre és motiváltságra van szüksége a képzés elvégzőjének ahhoz, hogy haladjon az anyag elsajátításával, ugyanakkor megvan a szabadsága arra, hogy maga határozza meg a képzési időbeosztását.

Nagyon nagy előnye az e-learning oktatásnak az, hogy bármikor visszahallgathatja, visszanézheti a résztvevő a képzési anyagot, ezáltal nincs olyan érzése, hogy lemaradt vagy kimaradt valamely részből.Most akkor melyik képzési formát ajánljuk dolgozóink számára? Az online, videokonferenciás képzés jobb megoldás, mint az e-learning?

Nem feltétlenül. Ha egy dolgozónak egy vagy több kisgyermeke van otthon, miközben online, videokonferenciás oktatásban vesz részt, a figyelem megosztás a gyermekek és a képzés között azt eredményezi, hogy csak részlegesen tud odafigyelni, bekapcsolódni a közös munkába, ezáltal stresszesnek éli meg az esetleges lemaradást, a képzési hatékonyság pedig jelentősen romlik emiatt.

Még inkább kritikus a helyzet akkor, ha a régóta várt képzésen egyáltalán nem tud részt venni saját, vagy családtagja megbetegedése vagy más, váratlan akadályoztatás miatt. Ilyenkor még nehezebb megélnie a munkavállalónak azt, hogy kimaradt a képzésből vagy tréningből, és lehet, hogy egyhamar nem fog tudni újra jelentkezni. A cég számára is veszteséget jelent az elmaradt részvétel, hiszen a képzési díjat ki kell fizetni, a képzési terv pedig nem valósult meg, további szervezés szükséges.

Éppen ezért javaslatunk az, hogy a képzés-fejlesztési tervek összeállításánál érdemes mérlegelni, és megadni a szabadságot a munkavállalóknak arra, hogy tartós home office idején, ki-ki saját preferenciái és élethelyzete alapján dönthesse el, hogy az intenzív odafigyelést, bevonódást igénylő online, élő videokonferenciás képzést választaná inkább, vagy a többször visszahallgatható, akár rövidebb időszakokra ütemezhető, célirányos e-learning képzést. Ez utóbbinál érdemes figyelni arra is, hogy a képző biztosít-e konzultációs workshop lehetőséget, amely kiegészítheti az e-learningen tanultakat. Fontos szempont lehet egyúttal az is a képző megválasztásánál, hogy mobilra, tabletre optimalizált-e az általa nyújtott e-learning képzés.

Úgy véljük, az az igazán jó képzési katalógus, amely mindkét képzési formában biztosít oktatásokat a munkavállalók számára.

Az EntSol Hungary Bt. oktatási palettája számos képzést felölel és folyamatosan bővül: agilis transzformációs képzések, üzleti elemzési módszertani oktatások, agilis Jira projekmenedzsment szoftver oktatások, Microsoft Excel, VBA, PowerBI képzések, Business és Team Coaching Alapok tréningek egyaránt elérhetőek kínálatunkban.
Kérjük, tekintse meg online, élő videokonferenciás képzési ajánlatunkat www.entsol.hu , valamint mobilra és tabletre is optimalizált videós e-learning képzéseinket www.agileexamcenter.com.

Érdeklődés, ajánlatkérés esetén kollégáink készséggel állnak az Önök rendelkezésére e-mailben: info@entsol.hu és telefonon: 06 30 7 836 836.
Képezze munkavállalóit hatékonyan, a számukra leginkább megfelelő formában!
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
HR-outsource kompromisszumok nélkül

Az idei évnyitás még a szokásosnál is nehezebb volt, mert a jövedelem- és járulékigazolások kiadása, a cafeteria nyilatkozatok kitöltése mellett... Teljes cikk

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYED ÉS NYERJ!

Az AYCM és a Humánpolitika Egyesület szeretne a kutatás segítségével többet megtudni arról, hogy milyen hatása van a koronavírusnak az emberek... Teljes cikk

Atipikus helyzetben az atipikus az ideális foglalkoztatási forma

A 2021.év elején a munkaerő-kölcsönzésről megjelent felmérésből kiderült - melyet a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ)... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek