kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Milyen munkavállalókra van ma szüksége egy cégnek? Mire fókuszáljon a HR?

A címben megfogalmazott kérdésre többnyire hasonló válaszok érkeznek: motivált, ügyfél-centrikus, rugalmas, ésszerűen és önállóan dolgozni képes, eredmény-orientált munkavállalókat keres a legtöbb cég. Olyan embereket, akik gyorsan tanulnak, hamar felveszik a munkát, halogatás helyett cselekszenek, nem ülnek hetekig a tökéletesnek gondolt munkaterven, hanem kis léptékben haladva belekezdenek a feladatokba, majd a kezdeti tapasztalatokból tanulva, egyre bátrabban és önállóbban haladnak előre.

Ha mindezeket az elvárásokat szeretnénk egy készségbe sűríteni, akkor az agile mindset, azaz az agilis szemlélet az, amelyet a legtöbb munkáltató elvár, legyen szó termékfejlesztő csapatokról vagy szolgáltatási folyamatfejlesztőkről, banki hitelezési folyamatokról, vagy épp étel házhozszállítást végző konyhai csapatokról, futárokról. 

Agilis egy cég, ahol azt érzi a vásárló, hogy ő számít. Sallangok nélkül, körbe udvarlás nélkül. Egyszerűen csak el tudja intézni az ügyet, amiért jött, értelmesen szervezett kiszolgáló folyamatokkal találkozik, feltorlódás, várakoztatás, átirányítgatás, aktatologatásnélkül.

Agilis szemléletben fejlesztett az a termék, amely nem túlbonyolított, sokkal inkább a felhasználó logikáját, szokásait, igényeit tükrözi, és tényleg élmény használni, miközben nyújtja az elvárt funkciókat.

Jogos a kérdés, hogy akkor mit is takar az agilis mindset és hogyan tudja egy cég a dolgozóit ilyen szemlélettel felruházni?

Ahhoz, hogy egy termék vagy szolgáltatás előállításában részt vevő dolgozónak fontos legyen a vásárlók, a felhasználók jó élménye, vagyis motivált legyen a munkájában, ahhoz két dolog kell: világos célok közlése, azaz kinek, mit, miért készítünk, és olyan vezetők, akik egy élhető, támogató, bizalmat adó cégkultúrát építenek, ahová jó tartozni, és ahol meg tudja élni a munka értelmét és a jó közösséghez tartozás élményét a munkavállaló.

agile exam center

Az agilitás bevezetése soha nem lehet öncélú.

Felmerülhet a kérdés: milyen agilis keretrendszert válasszunk? Scrum vagy Kanban? Esetleg ezek kombinációját? A megfelelő keretrendszer kiválasztásának jól meghatározott szempontjai vannak, amelyeket egy Agilis Transzformáció Vezető, más néven Agile Coach képes jól alkalmazni.
Most már csak az kérdés, hogyan kezdjünk hozzá?

Mindenképp olyan szakemberrel szerződjünk le, aki érti, mi  a UX és a Design Thinking, képben van az egyes agilis keretrendszerek alkalmazhatóságát illetően, vezetett már agilis transzformációt mind Scrum, mind Kanban csapatokkal, és emellett komoly szervezetfejlesztési és business coach /executive coach / team coach ismeretekkel is rendelkezik. 

agile exam center

Jön a következő kérdés: Rendben van, de hol találunk ilyen szakembert?

Nos, a válasz az, hogy nem feltétlenül a munkaerőpiacról kell felvennünk ilyen embert, hanem a már meglévő agilis szakembereinket érdemes tovább fejleszteni, a cég sajátos igényeire szabva. 
Mivel az agilis munkakörökben is jelentkezik a munkaerőhiány, ráadásul a legjobb piaci szakértők túlfoglalkoztatottak, ezért nem, vagy csak nehezen és költségigényesen érhetők el, ezért érdemes végig gondolni, hogyan tudná a cég saját maga kinevelni a szervezeti célokhoz illeszkedő, sokszínű agilis kompetenciával rendelkező Agile Coach-okat, Scrum Mastereket, Product Ownereket, Kanban Experteket.

A megoldás kézen fekvő.

Egy olyan átfogó agilis képzési programot érdemes felépíteni, amelynek keretében, ütemezetten,  a munkavállalók széles köre végezheti el az agile mindsetet jelentő Design Thinking, Scrum és Kanban alapozó agilis képzéseket azért, hogy értse és ezért támogatni tudja az agilis transzformációt.

agile exam center

A legmotiváltabb munkavállalókat pedig érdemes továbbképezni az összetett, integrált Agile Coach szerepkörbe. Mind az alapozó, nind az átfogó képzésnek a legköltséghatékonyabb módja egy olyan megvalósítás, ahol a képzések e-learning formában, videós felmondással, bármikor visszanézhetően, visszahallgathatóan, magyarul érhetők el, miközben megtartjuk az angol szaknyelvi kifejezéseket.

Az
AgileExamCenter pontosan ilyen agilis e-learning képzési anyagokat kínál. A gyakorlat-orientált, és mély szakmai alapokat nyújtó e-learning képzéseket agilis workshopok egészítik ki, ahol a legjobb iparági gyakorlatokat online, videokonferenciás formában osztják meg a tapasztalt vendégelőadók a résztvevőkkel.

agile exam center

A képzésre vonatkozó tudásellenőrzést online, zárt rendszerű,  felügyelt teszt központ támogatja, amely automatikusan kiértékeli a vizsga eredményeket, és a legalább 60 %-ot elérő tesztek esetében az egyedi azonosítóval ellátott certificate-t automatikusan legenerálja a részt vevő számára pdf formátumban, kinyomtathatóan.

A teljesen zárt Learning Management Systemben (LMS) kontakt óra nélkül képezheti a HR osztály a munkavállalókat Design Thinking, Scrum Master, Product Owner, Kanban Expert, Agile Transformation Leader agilis témákban.

Mind egyénileg, mind csoportos tanulás keretében, rugalmasan végezhetők a képzések, végtelen számú visszanézhetőséggel, időkorlát nélkül hozzáférve a tananyaghoz.

agile exam center

Az agilis működés már itt van a küszöbön, és megkerülhetetlen. A cégek vezetőinek és a HR vezetőinek közös a felelőssége abban, hogy a felgyorsult technológiai környezetben, a nagyon gyorsan változó ügyféligényekhez igazodóan, időben megtörténjen az üzleti folyamatok rugalmas átszervezése, és a munkavállalókat a megváltozott működési módra időben felkészítsék.

Kezdjen hozzá még ma munkatársai agilis fejlesztéséhez, mert holnap már olyan munkakörökben kell helyt állniuk, amelyek épp csak most születtek meg! Ez a HR egyik kiemelt feladata ma!

A cikk az AgileExamCenter gondozásában jelent meg: https://www.agileexamcenter.com/all-courses/

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk

Hatályos a kollektív szerződésünk? - Egy probléma, amire kevés figyelem vetül

A kollektív szerződés kötése nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a munkáltatónál már működik egy kollektív szerződés kötésére jogosult... Teljes cikk