kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 14 éve

Kerüljük a politizálást a munkahelyen!

Óvatosan kell politikai nézeteinket kinyilvánítani a munkahelyen. Bár hazánkban eddig nem jeleztek ezzel kapcsolatos hátrányos megkülönböztetést, vannak olyan nemzetközi cégek, amelyek vállalati politikájukban lefektetik, nem elfogadható a politizálás és ennek megsértése szankciókat is vonhat maga után.

A rendszerváltást megelőző időszakban a politizálás egyik legfontosabb színtere a munkahely volt. A különböző politikai pártok, majd az állampárt is területi és munkahelyi elv szerint szerveződött. A kommunista párt hívei elsősorban a munkahelyeken, különösen a bázisuknak tekintett nagyüzemekben folytattak harcot politikai ellenfeleikkel, majd "ellenségeikkel" szemben. Változást a 89-90-es évek hoztak, amikor az új típusú demokrácia kitolta a munkahelyekről a politikát.


A politika ma is jelen van



Ezt megelőzően a munkahelyeken érvényesülni, karriert építeni is csak azok tudtak, akik a párt tagjai, szimpatizánsai voltak. Jóllehet a pártpolitika kiszorult a vállalatok mindennapi életéből, főleg a versenyszférából, a közszféra egyes területein ez ma sincsen másképp. - Vannak olyan szakterületek, ahol a mai napig fontos, milyen elköteleződése van valakinek, vannak szakmák, amelyek a politika szempontjából érzékenyebben érintettek - mondta portálunknak Dr. Balogh László, az ELTE Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének igazgatóhelyettese.

Nem beszélünk róla, de a politika jelen van a munka világában. Elég a közszolgálati médiára, a nagy állami vagy önkormányzati fenntartású vállalatokra gondolnunk, ahol a botrányok mögött általában politikai érdekek csatája húzódik meg, de beszédes az állami kitüntetésekre jelöltek listája is, legyen szó a művészeti vagy a tudományos életről.

Vagy emlékezzünk arra a kritikára, amelyet éppen az elmúlt hetekben kapott a magyar orvos- és pedagógustársadalom, egyenesen az MSZP miniszeterelnök-jelöltjétől. Mint ismeretes, Mesterházy Attila egy rendezvényen azt mondta: beteg édesapját orvos kollégái figyelmeztették, hátránya származhat abból, ha jobboldali beállítottságú orvosok látják el és attól is fél, hogy iskolába készülő gyermekét diszkrimináció éri majd. Az orvosok természetesen felháborodtak a politikus kijelentésén, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke politikailag elfogulatlannak nevezte a magyar orvostársadalmat. "Nincs jobboldali és baloldali sérvműtét és tüdőgyulladás" - védelmezte a szakmát, hozzátéve: egy kollégáról sem lehet tudni, hogy milyen politikai meggyőződése van és ez lényegtelen abból a szempontból, hogy a beteget miként gyógyítja. Az MSZP ugyanakkor úgy reagált a kérdésben, hogy a politikus csak arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a munkahelyeken nincs keresnivalója a pártpolitikának.


Pártokat vagy diákcsoportosulásokat a felsőoktatásba?



Nincs helye az egyetemeken, főiskolákon sem. Legalábbis most még törvény tiltja a politika megjelenését, bár a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei reménykednek abban, hogy ez megváltozik. Dr. Balogh László szerint is egyesek pedzegetnek arra vonatkozó elképzeléseket, amelyek vissza hoznák az egyetemek és főiskolák falai közé a politizálást, annak ellenére, hogy a fiatalokat kevésbé érdekli ez a terület. Szakemberek is vitatják, szükséges-e az egyetemeken politizálni. Egyes nézetek szerint a pártalapú politikai tevékenységnek nincs helye az oktatási intézményekben, a diákönkormányzatok és önszerveződő diákcsoportosulások éppen azért jöttek létre, hogy szembe tudjanak helyezkedni a pártokkal, amelyek "nem segítették az elmúlt 20 évben a szociális jogokat, a szociális érdekeket megvédeni". Mások úgy vélik, érthető, hogy az egyetem vezetői nem akarják, hogy a diákönkormányzatok élete politikai csaták terévé változzon, de ha az intézmények vallási csoportokat beengednek a falaik közé, a politika kitiltása álszent dolog.
Kizárják a "választási cselekményeket" a munkahelyekről. A közelmúltban több, az áprilisi országgyűlési választáson indulni szándékozó párt az interneten hirdette meg, mely boltokban, kocsmákban lehet leadni rájuk az ajánlószelvényeket. Az Országos Választási Bizottság ezért állásfoglalást adott ki, amelyben leszögezi: a választási eljárási törvény szerint nem lehet gyűjteni ajánlószelvényt munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben. Az OVB a munkahely fogalmának meghatározásánál a munkavédelemről szóló törvényben foglaltakat tekintette irányadónak, amely szerint munkahely "minden olyan szabad vagy zárt tér", ahol munkavégzés céljából vagy azzal összefüggésben munkavállalók tartózkodnak. Munkahelynek kell tekinteni a mást nem foglalkoztató, a munkáját kizárólag személyesen végző egyéni vállalkozók munkavégzési helyét."



Nem érdekli a magyarokat a politika



De nemcsak a fiatalok maradnak távol a politikától, ez a magyar felnőtt lakosságra is igaz, mintegy 60 százalékuk egyáltalán nem vagy csak alig érdeklődik ilyen témák iránt. Tíz emberből négyet eléggé, illetve nagyon érdekli, mi zajlik Magyarországon - derül ki a Tárki 2005-ben végzett kutatásából. E szerint minden tizedik felnőtt gondolja úgy, hogy számára a politika annyira bonyolult, hogy már nem is érti, hogy miről van szó (11 százalék). A választók 29 százaléka számára alkalmanként, míg 26 százalékuk számára gyakran tűnik áttekinthetetlennek a politika, míg minden ötödik kérdezett csak ritkán, de nehézkesen boldogul ezen ügyek megértésével (20 százalék). Az emberek mintegy 14 százaléka állítja, sosem okoz neki problémát átlátni a politikai életet.

Az adatok szerint politikai kérdésekben már könnyebben ki tudjuk alakítani saját álláspontunkat, legalábbis a megkérdezettek 47 százaléka ezt állítja. A felnőtt magyar lakosság mindössze egynegyedének (24 százalék) okoz problémát, hogy csak nehezen vagy nagyon nehezen tudja kialakítani álláspontját.


Van, ahol szankcionálják a nyílt politizálást



Elkerülhetetlen, hogy az aktuális politikai eseményekről történő kommunikáció begyűrűzzön a munkahelyekre, különösen kiélezett politikai szituációkban, választási időszakban. Hazánkban ez nemcsak munkahelyi, hanem általános probléma - hangsúlyozta Kelemen Orsolya, a Karrier Hungária tanácsadója. Tapasztalatai szerint a legtöbb munkahelyen rossz szemmel nézik, ha valaki nyíltan politizál, elmondja véleményét. - A politikai irányultság és állásfoglalás nem a munkakörhöz és szakmai tevékenységhez tartozó kérdéskör, vagyis érthető, ha valakit zavar, ha kollegája, beosztottja vagy főnöke politizál. Arról nem is beszélve, hogy - a magyarországi kiélezett politikai szituáció ismeretében - előfordulhat, hogy valakit félelemmel vagy aggodalommal tölt el, hogy hátrányos megkülönböztetés érheti, ha nem azonos nézetekkel rendelkezik, mint például a felettese - jegyezte meg a HR tanácsadó.

Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogtanácsosa szerint sem tanácsos elmondani politikai véleményünket, kivéve ha a munka jellege, feladata eleve ilyen, például, amikor egy párt keres munkaerőt szóvivői feladatok ellátására. Mint mondta, politikai nézet miatti hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos panasz eddig nem érkezett a hatósághoz, emiatt még nem marasztaltak el senkit.

Ennek oka lehet, hogy a HR-esek számára világos szabály, hogy az állásinterjún semmiképpen sem szabad pedzegetni a jelöltek politikai irányultságát, hovatartozását - emelte ki Kelemen Orsolya, aki ugyanakkor találkozott már olyan esettel, amikor az ügyfél kifejezetten kérte, hogy a tanácsadó bizonyosodjon meg a jelölt politikai értékrendjéről az interjún. Az ügyfélnek ekkor jelezték, hogy direkt kérdések feltételére nincs mód, de indirekt kérdésekkel a jelölt gondolkodásmódjáról, értékrendjéről tudnak információt gyűjteni, viszont ez nem feltétlenül jelzi a politikai hovatartozást.

Bár a Karrier Hungária tanácsadója nem tud arról, hogy valakit azért nem vettek volna fel valahová, vagy azért rúgtak ki, mert politizált, a nemzetközi cégek szabályzata tartalmazhat olyan kritériumokat, amelyek szerint nem elfogadható a nyílt politizálás a cégnél. Ha valaki ennek ellenére mégis ezt teszi, akkor szerinte nem szabad meglepődni, ha szankciók lesznek a következmények. Kelemen Orsolya kihangsúlyozta: a politikai fórumozás és hírlevél kérése ugyancsak nem a munkakörhöz tartozó tevékenység, így ezzel a munkavállaló inkább munkaidőn kívül foglalkozzon, ugyanúgy, mint bármely más olyan tevékenységgel, amely nem kapcsolódik a munkájához.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk